Olenko onnellinen ortodoksi?

Kristittynä ihmisen elämään kuuluu onnellisuus. Sehän on mahdollisuutena nyt melkeinpä tieteellisesti todistettu. Helsingin yliopiston professori Mika Pantzar kirjoittaa Tulevaisuuden tutkimuksen seuran lehdessä (Futura 2/21): luottamus tulevaisuuteen ”lisää monin verroin elämän pituutta verrattuna sitä vaikkapa kolesterolitason vaikutukseen”.

Ortodoksisuuden vahvuus on sen valoisassa, jopa idealistisessa ihmiskuvassa. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, ja Kristuksen kirkkaus saisi säteillä meissä. Tällä elämällä on tarkoitus ja suhde myös tulevaan. Ihmiselle on annettu henkisen kasvun tie, joka jatkuu vieläpä ajan rajan tuolla puolen. Kirkko kantaa rukouksissa meitä.

Jokaisessa aidossa uskonnossa Jumalan läsnäolo ja hyvyys Hengessä, totuudessa ja rakkaudessa saattelee ja kannustaa meitä. Siksi myös elämäntapakysymykset ovat tärkeitä. Hiljaisuuden harjoitus, paastoajat, pysähtyminen, tekevät tilaa näkymättömälle. Kun vain emme täytä elämäämme hyörinällä, tavaralla ja somella.

Vuorisaarnan lauseet ”onnellisista” (vanha käännös: autuaat) ei lupaa helppoa elämää, kun yrittää olla uskollinen kutsumukselleen. Mutta se antaa tarkoituksen, joka kantaa silloinkin, kun mullistuksia on käsillä. Tuolloin ympäröivän maailman - ja oman elämän – kriisit sisältävät luottamuksen, että niistä selviämme.

Kokemus onnellisuudesta on jokaisen optimistin ja idealistin työkalupakissa. Kuinka kokonaisvaltaista elämämme onkaan, kun matala kolesterolitasokin yhdistyy luottamukseen ja kokemukseen Hengen johdatuksesta. Silti on tärkeää syödä terveellisesti ja kulkea kultaista keskitietä.

isä Ambrosius
11.8.2021

4 kommenttia

  • Sami Paajanen sanoo:

    Onnellisuuden yksi suurimpia esteitä on huono omatunto joka sisäisesti kalvaa lähimmäiselle tehdystä kamalista ja kieroista teoista. Ja Jumala näkee.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

    Onnellisuus on suorassa suhteessa armoon Kristuksessa. Kirkas uskonvanhurskauden opetus on avain seurakunnassa, ei isien ja äitien perityt säännöt ole aina sitä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Kumpi on tarkeämpää ihmiskunnan kannalta Ortodoksia vai Ortopraksia, kuviteltu oikea uskominen, vai uskominen oikeaan toimintaan.

    Eläminen eristyksissä ajatuksiin vaipuneena, vai eläminen ihmisten parissa ja toimissa. Autismi, vai realismi, todellisuus todellisena.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Onni on olla Jumalaa lähellä.

    Sehän merkitsee sitä ettei olosuhteilla ole niin väliä. Kunhan on parhaassa mahdollisessa seurassa. Tuohon sanaan perustuva onni on varmasti kaikkein kestävintä laadultaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Isä Ambrosius

    Metropoliitta Ambrosius on Helsingin ortodoksisen hiippakunnan emerituspiispa. Hänet tunnetaan aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana ja vaikuttajana. Tässä blogissa isä Ambrosius kirjoittaa näkemyksistään henkisestä ja hengellisestä elämästä, kirkollisesta kulttuurista, ajankohtaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä ja ilmiöistä. Lisäksi hän julkaisee arvioita lukemistaan kirjoista.

    Kirjoittajan viimeisimmät blogit

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit