Norjan kirkon ratkaisun innoittamana

Avioliittolaki muuttuu vajaan vuoden päästä. Kirkossa maltilliset ovat vaa'ankielenä. Heistä on paljolti kiinni se, millainen prosessi seuraa kirkossa ja mitä tapahtuu kirkon ja yhteiskunnan välillä. Toivon, että kirkon maltilliset asettavat nyt realistisen tavoitteen. Eli päättävät, mihin pyrkivät.Vaihtoehtoja on ainakin kolme.

Yksi mahdollinen tavoite on nykyisen tilanteen sementoimista ikuisiksi ajoiksi. Tämä tarkoittaisi sitoutumista ratkaisuun, jonka pohjoismaiset sisarkirkkomme ovat hylänneet. Samalla kirkko asettuisi törmäyskurssille yhteiskunnan kanssa asiassa, jossa moni kirkon jäsen ja työntekijä on sitä mieltä, että yhteiskunta on vanhurskaampi kuin kirkko. Asia pysyy agendalla niin kauan kuin kirkossa on niitä joiden mielestä nykyinen tilanne on vääryys.

Toinen mahdollinen tavoite on ratkaisun viivyttäminen. Ei haluta tehdä päätöstä, mutta tiedostetaan se, että joskus se kuitenkin tulee vastaan. Mitä tällä saavutettaisiin?

Kolmas vaihtoehto on hakea ratkaisua esimerkiksi Norjan mallista. Norjassa ei päästy yksimielisyyteen, mutta tehtiin molemmat osapuolet huomioon ottava kompromissi. Emme mekään tule pääsemään yksimielisyyteen. Mutta mekin voimme tehdä hyvän kompromissin.

25 kommenttia

 • Pekka T Väänänen sanoo:

  Rakkaani! Kun minulla on ollut harras halu kirjoittaa teille yhteisestä pelastuksestamme, tuli minulle pakko kirjoittaa ja kehoittaa teitä kilvoittelemaan sen uskon puolesta, joka kerta kaikkiaan on pyhille annettu. Sillä teidän keskuuteenne on pujahtanut eräitä ihmisiä, joiden jo aikoja sitten on kirjoitettu tulevan tähän tuomioon, jumalattomia, jotka kääntävät meidän Jumalamme armon irstaudeksi ja kieltävät meidän ainoan valtiaamme ja Herramme, Jeesuksen Kristuksen. Vaikka jo kerran olette saaneet tietää kaiken, tahdon kuitenkin muistuttaa teitä siitä, että Herra, joka oli pelastanut kansan Egyptistä, toisella kertaa hukutti ne, jotka eivät uskoneet; … samoin kuin Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, jotka samalla tavalla kuin nekin harjoittivat haureutta ja eksyivät luonnottomiin lihanhimoihin, ovat varoittavana esimerkkinä, kärsiessään iankaikkisen tulen rangaistusta. Yhtäkaikki nämä uneksijat samoin saastuttavat lihan; he halveksivat herrautta, herjaavat kirkkauden henkiolentoja. Voi heitä, sillä he kulkevat Kainin tietä ja heittäytyvät palkan tähden Bileamin eksytykseen ja hukkuvat niskoitteluunsa niinkuin Koora! He likapilkkuina teidän rakkausaterioillanne julkeasti kemuilevat ja itseään kestitsevät.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Etsin tätä Juudaan kirjeen käännöstä löytämättä sitä neljästä käytössäni olevasta Uuden testamentin suomennoksesta. Kiinnostaisi tietää, mikä versio on kyseessä.

   Ilmoita asiaton kommentti