Nordean ikärasismi

Olin odottanut parin laskun kera eläkkeeni maksun päivää 20.11. Koska valvoin  ko. eräpäivän aamutunneilla, päätin käyttää asian hyödykseni ja klo 3.50 maksoin netin kautta 2 laskuani (yhtiövastikkeen ja pienemmän laskun). Ne hylättiin. Syyksi ilmoitettiin, ettei tililläni ollut katetta. Olin hämmentynyt ja kauhistunut. Minne eläkkeeni oli joutunut? Kuuluuhan sinä päivänä tililläni olla eläkkeeni verran maksuvaraa.

Kirjoitin Nordean asiakasapalveluun viestin asiantilasta. Sain myöhemmin päivällä vastauksen, ettei eläkeläisille maksetakaan  eläkettä heti eläkepäivän aamuna. Se maksetaan useamman tunnin kuluttua. Syytä käytäntöön ei mainittu sen perustellummin.

Pidän tätä ikärasismina. Palkansaajana olin tottunut maksamaan laskuja milloin vain palkkapäivänäni. Miksi käytäntö on toinen eläkepäivänä? Säästääkö pankki rahaa panttaamalla asiakkaalle kuuluvaa tuloa useiden tuntien ajallisella viiveellä! Se ottaa epäsuorasti "lainaa" eläkkeensaajalta ilman eri ilmoitusta ja "lainanantajan", eläkeläisen, suostumusta. Kun eläkkeensaajia on paljon, viive maksuissa on korotonta tuottoa pankille viiveen ajalta. Ei ihan pikkusumma kaikkineen.

Ennen kaikkea on hämmentävää eläkkeensaajalle saada kylmä viesti maksujen hylkäämisestä katteen puutteen vuoksi, vaikkei sellaista tulisi olla ko. päivänä lainkaan minään hetkenä, koskapa eläkkeen maksaja on pannut tilille rahat tulemaan juuri siksi päiväksi. Miten käy, jos tosi tarpeen vuoksi menisi automaatille pikkutunneilla nostamaan rahaa? Ei saisikaan. Tai luulisi voivansa maksaa kortilla taksin, käteislaskun tms. aamun varhaistunteina? Joutuisi tosi noloon tilanteeseen taksikuskin kanssa, kun maksua ei yllättäen voisikaan suorittaa käteiskortilla.

Oletetaanko, että eläkeläisellä ei olisi pitkään kestäviä tilaisuuksia kodin ulkopuolella ns. pikkutunneilla? Saattaapa hyvinkin olla: esim. paluu sairaalan päivystyksestä aamun tunteina. Aina mukana ei ole maksukykyistä saattajaakaan, joka lainaisi taksirahat. Korttien käytön aikana en ole tottunut kantamaan käteistä kukkarossani tällaisten tapausten vuoksi. Nyt tiedän varautua, jos vain siihen riittää edellisen kuun puolelta eläkerahoja. Aina ei riitä. Edellyttääkö pankki silloin luotonottoa pankkikortin debitin varassa? Siellä kyllä korkokin juoksee pankille ilman viivettä jokaiselta pikkusummaltakin.

 

 

 

 

Kirjoittaja

Päivi Huuhtanen-Somero

Eläköitynyt estetiikan, kirjallisuustieteen ja taidekasvatuksen dosentti. Retriitinohjaaja. Hengellinen ohjaaja. Useita rukoukseen ja hengelliseen harjoitukseen liittyviä kirjoja ja kirjoituksia 1985-. Esseitä kristillisestä taiteesta ja kulttuurista. Runoja, aforismeja.