Nettiäänestys sopisi seurakuntavaaleihin

Marko Pesu ehdotti (Helsingin Sanomat Mielipide 4. 5.14), että sähköistä äänestämistä kokeiltaisiin vuoden 2016 kuntavaaleissa. Ajatus on harkinnan arvoinen kuntavaalien matalan äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Yksi luonteva foorumi kokeilla sähköisen äänestyksen toimivuutta perinteisten äänestysmuotojen rinnalla olisi ollut ensi syksynä järjestettävät seurakuntavaalit. Valitettavasti kuitenkin niin kirkkohallitus kuin kirkolliskokouksen enemmistökin ovat suhtautuneet tätä koskeviin aloitteisiin torjuvasti erinäisiin hallinnollisiin syihin vedoten.

Syksyn 2010 seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 17, joten olettaisi, että uudet keinot äänenoikeutettujen aktivoimiseksi olisivat jäsenkadon vaivaamalle kirkolle tervetulleita. Jos kunnat lähtevät kokeilemaan nettiäänestystä kuntavaaleissa ja tämä onnistuu, ehkä kirkolla riittää rohkeutta ottaa nettiäänestys käyttöön omissa vaaleissaan vuonna 2018.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 5.5.2014.

  1. Pappisliitto, vakuutusyhtiö ja osuuskauppa ainakin lähettävät äänioikeutetuille ehdokaslistan, äänetyslipukkeen sekä palautuskuoren – ja demokratia toimii kevyellä vaaliorganisaatiolla.
    Nykyinen kirkon seurakuntavaaleja koskeva vaalijärjestys on sairaan monimutkainen ja kaipaisi siksi remonttia edellä mainitun esimerkin mukaisesti. Jos vielä nettiäänestys lisätään nykyiseen järjestykseen, niin sitten on ennakkoäänestys, varsinainen äänestys ja vielä nettiäänestys. Vain jälkiäänestys jää puuttumaan. Ainakin äänestysaktiivisuus kasvaisi postiäänestykseen siirtyen! Vai pelätäänkö sitä, päinvastaisista vakuutteluista huolimatta?

Jalovaara Ville
Jalovaara Ville
Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu.