Nestorinpäivän tervehdys

Tänään on Nestorin nimipäivä. Tänään on myös tuhkakeskiviikko. Mikä sattuma ja mikä yhteys!

Nestori viittaa omassa ajatusmaailmassani Nestori Miikkulaiseen eli Saimaan saaressa eläneeseen Nestori Reposeen, josta Juha Vainio teki 1980-luvulla laulun. Sittemmin Nestorin nimi on liitetty Reposen kotivesillä asustaneeseen saimaannorppaan. Nestori on oikein hyvä yleiskutsumanimi tälle Saimaan asukille.

Nestorin nimipäivä osuu aikaan, jolloin saimaannorppanaaraat valmistautuvat synnyttämään kuutit. Kuten tiedämme, tänä talvena tähän liittyy suuria riskejä heikon lumitilanteen vuoksi. Uutisten mukaan jonkun verran on saatu raavittua kasaan lunta pesintää varten. Samoin joitakin tekopesiä on etenkin Saimaan niissä osissa, joissa norpan tiedetään erityisesti pesivän. Harras toive on, että pesintä onnistuu tänä talvena.

Tänään on myös tuhkakeskiviikko, paastonajan alku, kutsu katumuksen tielle. Paastolla on monta eri tehtävää. Ei vain jostain ruoasta kieltäytymistä, vaan myös esimerkiksi luomakunnan hyväksi toimimista. Paastonaika kutsuu arvioimaan omaa suhdettamme Jumalaan, lähimmäiseen ja muuhun luomakuntaan. Nyt on parannuksenteon aika!

Nestori-norppa on nyt esimerkki ja symboli, joka kutsuu meitä paaston tielle. Ehkä nostamme kädet ylös miettien, että mitään ei ole tehtävissä. Siihen vastaan, että jokainen teko ja ajatus paremman tulevaisuuden puolesta on tärkeä. Neuvottomuuden ja ahdistuksenkin äärellä kannattaa tarttua toivoon. Se on kilvoituksen, paastonkin aikana taustalla oleva pohjavoima.

Lyhyesti sanottuna: Jeesus siunatkoon saimaannorppaa. Siunattua paastonaikaa. Ja onnea nimpparisankarille!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Kupiainen Antti
Kupiainen Antti
Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?