Ne pipit ja papit tiedetään, mutta entäs pipit papit?

b2ap3_thumbnail_pappisvihkimys.jpg

 

Elämä on Life. Elämä on livet. Elämä on das Leben. Elämä on rankkaa työtä. Sisäpaisti: se on epistä!

Yhtään muita helpommalla ei pääse pappi, joka saa antaa kaikkensa  seurakunnalleen, nähdä unensa ja nälkänsä jalossa työssä,  joka tosin ei lopu tekemällä.  Meillä seurakuntapapeilla ei ole edes työaikaa, vain vapaa-aika on määritelty.  Kun et ole toimittamassa jotakin, suunnittelet jo seuraavia tehtäviä.  Hautajaisissa hiekkalapio ei paljon paina, mutta helposti annamme kiireelle ja ihmisten murheille kohtuuttoman paljon aikaa mielessämme. Vaitiolovelvollisuus tietää sitä, että kannat vieraitten ihmisten salaisuuksia mukanasi aina hautaan saakka.

Yhä harvempi  on kiinnostunut kirkon opista, mutta papin vaellus on sitten sitäkin kiinnostavampaa puuhaa.  Ähäpiti, sehän lankesikikin tuohon ja tuohon syntiin.  Mitäs minä sanoin: humpuukia koko kirkon touhu! Pappina kuuntelet  myötätuntoisesti  vihapuhetta  ja samalla väistelet niitä itkupotkuraivareita, joita syystä tai toisesta  tätä nykyä kirkkoon kohdistuu enemmän kuin olisi kohtuus.

Muista, että pappikin on vain ihminen. Näin minuakin ovat ystävät yrittäneet turhaan lohduttaa, kun on ollut hetkiä, että en ole meinannut millään jaksaa. Suurimman osan aikaa itsetuntoni on suht kohillaan, tykkään työstäni kuin hullu puurosta, olen otettu siitä, että saan olla pappi ja palvella.

Heikkoina hetkinäni pohdin sitä, mitä pappeus on minulle elämässäni tullut maksamaan. Enkä nyt todellakaan tarkoita rahaa, vaan uravalintaa. Tai kutsumusta. Millaista olisi ollut, jos ei olisi ollut jatkuvasti ilta- ja ennen kaikkea viikonlopputöitä? Jos olisi sellainen ihan tavallinen työ, että kun illan tullen suljen työhuoneen oven, minun ei enää tarvitse miettiä töitäni ja tekemisiäni sinä iltana lainkaan?

Jos katkaisen jalkani, joudun sairaslomalle. Jos uuvun, joudun sairaslomalle.  Jos mieleni järkkyy, niin…? . Viran puolesta tekemilläni mielisairaalavierailuillani olen törmännyt moniin jeesuksiin ja jumaliin. Entäs jos sairastunut pappi kokee olevansa enemmän kuin vain pelkkä sananpalvelija? Jos hän mieltää itsensä vaikkapa tuomiopäivän profeetaksi?

Antakaa, lukijat, hyviä vinkkejä! Miten te ratkaisisitte tällaisen ongelman?

83 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  Tietokonehaulla löysin lääketieteen Nobel-voittajan vuodelta 1912. Tämä Alexis Carrel on julkaissut teoksen, joka ilmestyi suomeksi nimellä Elämän ikuiset lait. Englanninkielisen Wikipedia-artikkelin mukaan häneen liitetään esimerkiksi eugeniikka ja natsimyönteisyys. Pysyn siis mieluiten erossa hänen ’totuuksistaan’.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Kirja on julkaistu 1951 ja siihen Onni viittasi. Ranskalaisamerikkalainen mies. Onni sinun tieto on vanhaa ja jos elämän lakien tietoa tarvitsen, niin käytän tietolähteenä Raamattua ja Jyväskylän yliopiston opettajien antamaa tietoa ja toisten ihmisten kanssa kanssakäymisessä opittua. Tärkeimmäksi minulle on muodostunut luottamus Jumalaan ja luotan hänen tiedossaan olevan absoluuttiset totuudet ja minun ei niitä edes tarvitse tietää.

  Tämän lisäksi pidän enemmän keskustelusta kuin opetuskohteeksi joutumisesta täällä netissä. Tämän lisäksi en tykkää toistosta. Se alkaa ärsyttää minua. Kun toistoa jatkuu, niin muutaman kerran varoitan, jos ei auta, niin en näe mitään syytä lukea samoja asioita uudestaan ja uudestaan. , koska minulla on jo tieto mitä itseään toistava ihminen ajattelee. Suositan sinulle jos sinulla on lähellä ihmisiä, että juttelet heidän kanssaan tästä ongelmasta. Minä en pysty täällä netissä, mitenkään tilannettasi arvioimaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Raamatussa on monia tarpeellisia ja käyttökelpoisia ohjeita kuten: ”pysy erilläsi epäpyhistä ja tyhjistä puheista…” ”vältä tyhmiä ja taitamattomia väittelyjä, sillä tiedäthän, että ne synnyttävät riitoja.” ”Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut.” ”Mutta vältä mielettömiä riitakysymyksiä, sillä ne ovat hyödyttömiä ja turhia.” Joten rauha maassa

  Ilmoita asiaton kommentti
 • onni aikio sanoo:

  Marrti Pentille ! Tämähän on ihan hriveää politisoimista ! Nythän keskustellaan uskonnoista. Sinä hyväksyt islamin ja Sharia- lait, mutta et Alexis Carrelia, joka on kuin paras pyhäkouluoppilas verratuna mitä näissä piireissä touhutaan. Hän ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, tietääkseni.vain mielipide ! Sotien takana (nyt Syyriassa ja Irakissa) on uskonnot ! Se ei tietenkään ole yhtään mitään. Kirkot ja uskonnot olisi pitänyt lopettaa jo aikaa sitten. jos aletaan tutkimaan syrjintää, siitä mistä sinä syytat AC:tä ! Minä olen kirjoittanut nämä lait uudestaan, (Carrelin voit unohtaa) samassa yhteydessä kun kuin ihmeen kautta keksin että uskonnot onkin perustettu samoille laeille kun shakkipeli=Tjaturanga=neljä osastoa. En enää muista mitä Alexis kirjoitti siitä on jo 60 vuotta, kirjoja en löytänyt mistään. Pitääkö sinun tehdä sellainen valinta joka ei tuo mitään hyvää, vain sen vuoksi että ”Bärare” =kantaja, Alexis Carrel oli tehnyt väärän valinnan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • onni aikio sanoo:

  Eija Moilaselle: Minun tieto ei ole vanhaa, se on aivan tuoretta ! Minut on pannanjulistettu tieteellisissä piireissä koska minä teen sellaisisa kysymyksiä jotka ovat kiellettyjä tiedeakademioiden säänöissä ! Nyt on neurologi Mervi Antila paljastanut (väitöskirja 2011) että kaksisuuntainen informaatio on yksi Bipolis-mielisairauden aiheuttaja. Tämä informaatio pannaanjulistettiin kun AC krijoitti siitä kirjan ja selitys oli ” Tiede ei saa syyllistyä, mihinkään jossa on kysymys demooneista” ! Nyt kuitenkin tiede on joutunut pyytämään anteeksi kaikkein suurinta mokaa koko historiansa aikana. Viimeisin todiste on se kun Peter Higgs ihmetteli mikä se sellainen informaatio on joka löytyy partikkeleiden ja eri ruumiinosein välillä ? Higgs-partikkeli piti paljastaa, kuinka elämä syntyi maailmankaikkeudessa ! Todistaa että jumalaa ei ole olemassa. Nyt on Nobelinkomitea löytänyt yhtä suuria voimia mikrokosmoskessa kuin Jumala ja rakkaus makrokoskosmoksessa. Tämä ei ole vanhaa tietoa !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Kangasluoma sanoo:

  Onni sanoit, että sotia ei ole:

  Aikio

  Sota esim. on vain mielikuvitusta … sitä ei löydy kun alat etsiä todellisuudesta … on yksi mielettömän hyvä tieto.

  Mutta sitten sanot, että niitä onkin:

  Aikio

  Sotien takana (nyt Syyriassa ja Irakissa) on uskonnot !

  Ja vielä tuosta informaation pannaanjulistamisesta. Mitään niistä asioista, joita julistat ei ole kielletty. Kirjankin voi ostaa milloin haluaa. Se, että ihmiset eivät välitä sinun sanomisista ei tarkoita, että ne olisi kiellettyjä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Hannulle sivuhuomio siitä Pilatuksen totuuden pohdinnasta. Vaikka Jeesus siinä edessä seisoikin, tuskin olisi päässyt totuudesta selville. Varsinkin kun kaiketi juttutuokiot lienevät olleet lyhyitä ja yksipuolisia. Mutta ennen kaikkea, eikös tämä kristinusko syntynyt/muotoiltu vasta hyvän aikaa Jeesuksen poismenon jälkeen?

  Profetioista on ketjussa ollut paljon vääntöä. Elias tuntuu pitävän vanhoja, ”toteutuneita” profetioita ainoina oikeina. Minusta reiluuden nimissä Pihollekin pitää antaa ainakin satoja vuosia aikaa ennen hänen profetoimisensa onnistumisen arvioimista.

  Erityisesti tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Raamatun ennustusten tulkinnat toteutumisesta on tehty satoja tai tuhansia vuosia ennustusten jälkeen. Jotkut koiranleuat ovat jopa väittäneet, että Raamattuun olisi sattunut valikoitumaan vain niitä toteutuneita ennusteita. Ja jos ei muuten tullut tarpeeksi vakuuttavia toteutuneita profetioita, niin saatettiinpa jopa laittaa sekaan ns. muunneltua totuutta

  Ilmoita asiaton kommentti
 • onni aikio sanoo:

  Anterolle ! Sotien takana arabimaissa on uskonto. On totta ! Löydätkö sinä ehkä uskonnon jostain todellisuudesta ? Sodat ja uskonnot ovat tavallaan sama asia… kumpikin löytyy vain mielikuvituksessa ! En väittänyt että sotaa ei olisi olemassa. Onhan se mutta vain mielikuvituksessa. Israel ja Hamas on hyvä esimerkki siitä. Uskontojen välisestä sodasta = islami on jopa juutalaisuuden haara, perustettiin 800 vuotta myöhemmin. Nyt on rauha näiden välillä, puuttuu vain että rauhansopimus kirjoitetaan alle ! Se on maailman yksinkeratisin asia. 70-vuotta sotaa … ei minkään takia. Kuinka ei YK:ssa ole yhtään jolla olisi enemmän tietoa sodasta ? Nyt täytyy shakin vallankumous (Shakin filosofia) ottaa vakavsti. Tämä peli on ollut kantaja näille tiedoille ( eism kuinka sota poistetaan) monta tuhatta vuotta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Sinä hyväksyt Islamin ja sharian lait, mutta et Alexis Carrelia, joka on kuin paras pyhäkouluoppilas verratuna, mitä näissä piireissä touhutaan.” Tästä kaikesta uskallan sanoa, että näin on vain mielikuvituksessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Sen verran tuli Riston viestiä lukiessa mieleen todeta , että tuo Raamattu jakautuu kahteen osaan. Vanhaan testamenttiin, joka on juutalaisten Heprealainen Raamattuun ja meidän Uuteen Testamenttiin. Siinä mielessä Messias ennustuksilla on mielenkiintoinen tausta yhtälö. Juutalaiset odottavat messiasta samojen ennustusten mukaan, jossa kristityt ovat hänet taas todenneet jo tulleen. Ei varmaan tarvitsisi huomauttaa, että hyväveli järjestelmä ei toimi näissä asioissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121