Näkyykö kasvoissa eletty elämä?

Tienvarsiklassikko kysyy: Jeesus tulee, oletko valmis? Jos asian ottaa kirjaimellisesti, riippumatta hengellisestä valmiustilasta, tunnistaisinko tulijan. Miltä J. näyttäisi?

On aina yhtä kiinnostavaa katsoa kuvia miehistä (joskus harvoin myös naisista), jotka esittävät Jeesusta. Miltä näyttelijä-Jeesus näyttää? Onko parta vai ei. Mitä kasvot kertovat? Kuka hän on siviilissä? Mitä miettii astuessaan Vapahtajan rooliin?

Samankaltaiset kysymykset ovat pyöriveet arrvatenkin saksalainen valokuvaaja Berthold Steinhilber mielessä. Hän ikuisti eri puolilla Keski-Eurooppaa amatöörinäyttelijöitä, jotka ovat saaneet kantaakseen Jeesusken roolin paikallisissa passionäytelmissä. Helsingin Sanomien Kuukasiliite julkaisi edellisessä numerossaan Steinhilberin kiehtovan kuvasarjan.

Katso Steinhilberin kuvia netistä. 18 kuvaa Hesarin Kuukausiliitteen sivulla ja 25 kuvaa Steinhilberin omalla nettisivulla.

Mitä tunteita kuvat herättävät? Minusta kuvien perusteella eletty elämä tekee Jeesuksesta uskottavan. Puhuttelevan. Ajatuksia herättävän. Ylipäätään kiinnostavan.

Imitatio Christi. Kristuksen jäljittely, seuraaminen on vanha iskusana. Siihen kristityn tulisi pyrkiä. Myös ulkoisesti?

b2ap3_thumbnail_ViaxCrucisxxDSC_4669.jpg

Imitatio Christi? – Via Crucis, Helsinki 2013, Jeesuksena (parraton) Martin Bahne. Kuva: OS

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
 1. Kyllä kasvoista näkyy sekä eletty että elämätön elämä.

  Hämmästyttävän hyviä ja inspiroivia Jeesus-kuvia. Tavallaan yritämme nähdä Jeesuksen kaikissa ihmisissä. Joissakin se näkyy ilman ponnistuksia, joistakin toivoisi, että edes ponnistukset auttaisivat.

  Imitatio Christi oli ankara ihanne. Siksi minun uskonyhteisöni tyytyy etsimään vain jotakin Kristuksesta sekä itsestään että lahimmäisestään.

  Uskon edelleen, että monet meistä ovat kiitollisuudenvelassa sellaisille lähimmäisille, jotka ovat säteilleet tuota jotakin Hänestä. Kun sellainen henkilö tulee huoneeseen, niin tuntee jopa fyysistä hyvinvointia ja yksinkertaisuutta.
  Obs. Kristus-olemus henkilöt ovat riippumattomia sukupuolesta tai iästä tai joskus jopa uskonnosta.

  Oliko Gandhissa ehkä jotakin kristuksesta?

 2. Kleopas kaverinsa kanssa ei Emmauksen tiellä tunnistanut Jeesusta ulkonäöltä, vaan vasta leivän murtamisesta. Mietin, tuntevatko hänen opetuslapsensa edelleenkin veljensä ja sisarensa tästä, leivän murtamisesta?
  Jeesus sanoi opetuslapsille: älää pelätkö, minä se olen. Nämä eivät tunteneet. Oliko hämärää, vai oliko syynä tapahtuman erikoisuus, joka hämmensi?
  Gandhissa ei varmaankaan ollut sen enempää Kristusta kuin kenessäkään meissä, Jeesus kun oli kaikessa kiusattu niin kuin me, mutta kuitenkin ilman syntiä.

Olli Seppälä
Olli Seppälä
Kirjoittaja Kotimaa Oy:n palveluksessa. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat mm. kulttuuri, linnut, kellot.