Muuttuva papin työ
”Olemme nyt pitäneet moniammatillisen tiimin asiantuntijakokouksen, ja vaadimme sinulta, että rouva Mönkkösen hautajaispuheessa korostat erityisesti hänen anteliaisuuttaan ja ystävällisyyttään naapureita kohtaan. Kukaan meistä ei tunne rouva Mönkköstä, mutta eräs työryhmämme jäsen tunsi hänen entisen naapurinsa, ja rouva Mönkkönen oli lainannut hänelle viisikymmentä markkaa joskus viime vuosituhannella. Tämän perusteella katsomme, että meillä on riittävät tiedot ohjeistaa rouva Mönkkösen siunauspuheen sisällöstä. Ai niin, ja muistathan, ettei sinun ole sopivaa ottaa punajuurisalaattia muistotilaisuudessa. Terveystietojen mukaan rouvan tytär on allerginen punajuurelle ja saattaa siksi pitää uhkana sitä, jos pappi syö hänelle allergisia ruokia. ”
”Olet varauskalenterin mukaan menossa kastamaan Virtasen perheen lasta. Koska emme voi kertoa, onko Virtasen perhe lastensuojelun asiakas vai ei, joudumme tasavertaisuuden nimissä vaatimaan, että kastetilaisuudessa laulettava virsi on ”Jumalan kämmelellä”, koska moniammatillisessa tiimissä on sovittu, että se lauletaan aina lastensuojelun asiakasperheiden ristiäisissä, mutta emme voi kuitenkaan sinulle kertoa, onko Virtasen perhe lastensuojelun asiakas vai ei”.
”Ethän vain kotimatkallasi poikkea kotikäynnillä sen Lehtisen leskirouvan luona? Meillä on uudet valtakunnalliset ohjeistukset työn priorisoinnista, ja sen mukaan vain diakoniatyöntekijät saavat tehdä kotikäyntejä. Pappien tulee käyttää työaika tärkeämpään, kuten tilastointiin ja kokouksissa istumiseen. Toinen diakoniatyöntekijä on tosin sairaslomalla masennuksen vuoksi ja toinen vuorotteluvapaalla ehkäisemässä työuupumusta, mutta emme silti voi tinkiä näistä yhteisesti sovituista periaatteista. Ehkä sitten, jos jompi kumpi heistä palaa joskus työhönsä, he voivat alkaa suunnitella Suurella Byrokratialla – kampanjan organisoimista niin, että löydettäisiin joku vapaaehtoinen käymään Lehtisen leskirouvan kanssa kahvilassa viiden kuukauden välein. Ensin heidän täytyy kuitenkin käydä vuoden kestävä vapaaehtoiseksi kouluttautumisen kurssi. ”
Niin siis tämän kirjoitukseni tarkoitus oli kysyä, onko papin työ muuttunut samanlaiseksi kuin erityisluokanopettajan työ? Jos on, yllä kuvaamani esimerkit ovat todellisuuttanne.
Mielenkiintoista keskustelua ammattihenkilöiltä.
Toivotaan, ettei mikään ”moniammatillisen tiimin asiantuntijakokous” ala määräilemään ketään.
Ilmoita asiaton kommentti