MOT-ohjelman 25.2. johdosta

Kirjoitus ja kannanotto paikallislehteen: Maanantai-iltana 25.2. televisiossa esitetty MOT-ohjelma ja siinä esitetyt rukoustoimintaan liittyvät asiat ovat herättäneet paljon keskustelua ja myös hämmennystä. Kirkon toiminnassa sanoudumme irti ohjelmassa esille tulleesta evankelista Pirkko Jalovaaran opetuksesta. Opetuksen mukaan sairaudet ovat demonien aiheuttamia ja lääkkeiden käyttö voi auttaa Paholaisen tunkeutumaan ihmisen sisälle.

 Pirkko Jalovaara on toteuttanut pitkään seurakuntien kanssa rukousiltoja, joita on pidetty menneinä vuosina myös Savonlinnan seudulla. Aikaisemmin illoissa ei ole esiintynyt opetusta, jota illoissa nyt näyttää esiintyvän. Torjuvalla suhtautumisella Jalovaaran nykyiseen opetukseen emme halua väheksyä niiden ihmisten kokemuksia, jotka ovat aikaisemmin kokeneet saaneensa apua Jalovaaran toiminnan kautta.

Kirkossamme ajattelemme, että sairaudet kuuluvat ihmisen elämään. Ihminen on kristittynä ja seurakunnan jäsenenä arvokas hänen elämäntilanteestaan, terveydentilastaan, varallisuudestaan tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta. Seurakunta on kaikkien kastettujen jäsentensä yhteisö. Jokainen on tervetullut seurakunnan toimintaan. Jumalan lahjat kuuluvat jokaiselle eikä sairaus tai terveys ole mikään hengellisyyden mittari.

Kirkossa on kautta vuosisatojen rukoiltu sairaiden kanssa ja puolesta. Näin haluamme tehdä edelleen. Kirkossa tuemme ihmisiä sielunhoidon, sairaalasielunhoidon, perheneuvonnan ja perusseurakuntatyön kautta. Uskomme mukaan Kristuksen tuoma uusi elämä alkaa jo kasteesta ja on todellisuutta ihmisessä ihmisen vajavaisuudesta ja syntisyydestä huolimatta. Kirkon toiminnassa haluamme edistää tervettä hengellisyyttä, jossa ei paeta tämän elämän realiteetteja ja jossa asioita ei demonisoida. Paha vaikuttaa meissä jokaisessa, mutta Kristus on voittanut Pahan vallan. 

MOT-ohjelmassa esitettyyn muuhun sisältöön suhtaudumme varauksellisesti. Ohjelmassa oli niputettu yhteen monia asioita tavalla, jotka eivät tee niille oikeutta. Toteamme, että herätysliikkeemme kuuluvat kirkkoomme ja että niiden piirissä tapahtuva opetus ja toiminta ovat pääosin asiallista. Toteamme myös, että ihminen voi olla täysivaltainen seurakunnan jäsen ja kristitty kuulumatta mihinkään herätysliikkeeseen tai pienempään ryhmään. Luterilaisen käsityksemme mukaan ihminen palvelee Jumalaa ja lähimmäisiään arjen kutsumuksissaan eri tehtävissä. 

Kirkossamme tarvitaan yhteistä linjausta MOT-ohjelmassa esille tulleista asioista ja niihin liittyvää opetusta. Samalla meidän tulee seurakunnissamme miettiä, miten asetumme entistä enemmän erilaisista elämän vaikeuksista kärsivien rinnalle ja tueksi.

Toivo Loikkanen, Rovasti, aluekappalainen ja tiedotuksen teologi

 

5 kommenttia

 • Matti Virtanen sanoo:

  ”Kirjoitus ja kannanotto paikallislehteen”

  Mikäs se sun paikallislehti on? Itä-Savo vai Puruvesi vai joku muu?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Toivo Loikkanen sanoo:

  Tämä menee Puruveteen. Kirkkoherramme antoi haastattelulausuntoja Itä-Savoon. Olisi mennyt muuten sinnekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Ihan maltillinen kannanotto. Hyvä, että ei mitätöidä ihmisten Jalovaaran toiminnan kautta saamaa apua. Ehkä olisi voinut vielä mainita, ettei mitätöidä myöskään Jalovaaraa ihmisenä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Toivo Loikkanen sanoo:

  Salme: Ei Jalovaaraa mitätöidä ihmisenä. Hän on toiminut uskoakseni vilpittömin mielin. Juha: Kommenttisi on hieman erikoinen. Pitääkö asiasta vaieta? Eikö ole parempi, että julkisuuteen tullutta asiaa käsitellään asiallisesti. Kaiken toiminnan tulee kestää asiallinen ja kriittinen tarkastelu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Savolainen sanoo:

  Jalovaarahan opettaa ihan aitoa Raamatun sanomaa. Sanoutuuko kirkko irti Raamatusta, vai ollaanko nyt aikeissa luoda jonkinlainen kevytuskonto?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.