Moraali
Hyvän ja pahan kokeminen ihmisten keskuudessa erilaisena ja eri asioina perustuu suurelta osin yhteiskunnassa vallitseviin moraalikäsityksiin. Moraali on nippu paikkaan (yhteiskuntaan) ja aikaan sidottuja yhteisesti sovittuja menettelytapoja, arvoja ja normeja, joita noudattamalla ja joiden mukaan elämällä pyritään tulemaan toimeen ja kyetään tekemään yhteistyötä lajitoverien kanssa.
Moraalikäsitykset voivat muuttua ja muuttuvat jatkuvasti. Joskus oli täysin moraalisesti hyväksyttävää Suomessakin kurittaa lapsia fyysisesti, mikä on tänä päivänä paitsi moraalitonta, jopa rikollista. Monissa maissa ei vieläkään koeta vaikkapa kuolemantuomiota moraalittomaksi. Noitien polttaminen roviolla oli niin ikään vielä muutama vuosisata sitten kristillisenkin moraalikäsityksen mukaan täysin hyväksyttävää, ei kuitenkaan onneksi enää. Eikä siitäkään vielä kovin kauaa ole, kun homoseksuaalisuus ja sen harjoittaminen koettiin moraalittomaksi Suomessakin. Ei sentään enää. Kiitos oikean tiedon ja valistuksen. Niin se moraali muuttuu erilaisissa yhteiskunnissa tiedon lisääntymisen, valistuksen ja ajankulun myötä. Kukaan ei tiedä tulevaisuuden moraalikäsityksistä vielä yhtään mitään.
Hauserin ja Singerin kirjan (Hauser, Marc & Singer, Peter: Morality without religion) keskeisin väite on, että kaikilla ihmisillä on evoluution myötä kehittynyt moraalinen vaisto, tai enemmänkin "moraalikielioppi", jonka avulla teot luokitellaan hyväksi tai pahaksi. Moraalisia päätöksiä luovat tiedostamattomat kognitiiviset prosessit, ja tunteet ovat mukana ainoastaan toiminnan motivoinnissa, kirjoittaa Hauser.
Tilanne:
Olet lääkäri, ja sinulla on hoidettavana viisi potilasta jotka kuolevat varmuudella, elleivät he saa jokainen omanlaistaan sisäelinsiirtoa. Siirtoelimiä ei ole saatavilla normaaleja reittejä riittävän nopeasti. Sitten hoitaja kertoo sinulle, että ovesta käveli juuri sisälle terve mies, jonka voisimme tappaa, ja näin saisimme kaikki tarvittavat siirtoelimet. Tappammalle yhden, pelastaisimme viisi!
Mitä tekisit lääkärinä? Miksi?
Kysymyksen voi muotoilla myös siten siten, että montako ihmistä pitäisi pelastua, jotta olisi omasta mielestä oikein tappaa yksi heidän puolestaan. Entä jos tilanteen muuttaa siten, että terroristit ovat kaapanneet viisi ihmistä ja vaativat, että "tappakaa eräs tietty henkilö tai nämä viisi kuolevat"? Kysymys muuttuu silloin valtakysymykseksi (pitääkö terroristeille antaa valta sanella ehtoja) mutta oliko se "valtakysymys" jo alunpitäenkin? Jos oma moraalikäsitys sanoo, että "tapa tämä yksi henkilö tai nämä viisi kuolevat" niin pitääkö sille (subjektiiviselle oikeudentajulle) antaa valta? Kenen moraalikäsitys on oikeassa -- vai eikö kenenkään.
Leikitään, että istutettaisiin kaikki 7 osallista (potilaat, lääkäri ja terve mies) pohtimaan yhdessä tilannetta. Lääkäri kertoo potilaille ja terveelle henkilölle tilanteen. Jos käy niin, että kaikkien moraalikäsityksen mukaan - myös terveen - tämän tulee kuolla muiden puolesta, on "oikean päätöksen" tiellä enää vain yhteiskunta, joka tuomitsee terveen tappamisen sairaiden pelastamiseksi. "Oikealla päätöksellä" tarkoitan sellaista, josta kaikki osapuolet ovat samaa mieltä. Mutta siis jos nuo 7 henkilöä asuvat yhteiskunnasta eristyksissä omassa suljetussa yhteisössään, miksi pitäisi olla tekemästä oman moraalikäsityksensä mukaisesti, jos kaikki osapuolet ovat samaa mieltä?
Jos käykin niin, että kaikkien moraalikäsitys sallii tämän toiminnan paitsi terveen, voiko matematiikalla viiden ihmiselämän todeta olevan tärkeämpiä kuin yhden ja tappaa ihminen vastoin tämän tahtoa? Entäpä, jos terveen miehen tappaminen johtaisi 1000 ihmisen pelastumiseen tai 10 000:n? Jos hänestä vaikkapa pystytään eristämään vastalääke valloillaan olevaan tappajabakteeriin ainoastaan kuolleena? Ihmisen älykkyydellä on paradoksaalisia seurauksia. Mutta onko ihmiselämä kuitenkin tärkein ja yhteiskunta olemassa ihmisiä varten, joten yhteiskunnan etu ei voi mennä ihmisen edun edelle, jos kuolema on vaihtoehtona.
Kaltevalla pinnalla mennään. Uhrauksen sallimalla saatetaan ehkä ennen pitkää olla siinä, että toisten elämät määritetään arvokkaammiksi kuin toisten.
61 kommenttia
”Olen siis ymmärtänyt Raamatusta, että egyptiläiset esikoiset kuolivat onnettoman hallitsijansa typeryyden takia.”
Eivät vain passiivisesti ’kuolleet’ van Jehova itse tappoi heidät! Ei mahdu oikeustajuuni että Jehova tappaa ihan viattomia ihmisiä jonkin faaraon typeruyden takia. Etkö Rauli itse huomaa noiden selitystesi ontuvuutta?
Ensimmäisestä kommentistani on siinnyt jonkin verran keskustelua. Sen pääpointti oli, että ei ole pätevää eikä yksiselitteistä moraalia ilman ihmistä korkeampaa auktoriteettia.
Mutta kysyisin vielä Kimmolta, oliko siis mielestäsi väärin, että suomalaiset tarttuivat aseisiin puolustaakseen maataan, kun idästä hyökättiin? Ja onko siis väärin, että joku puolustaa kotiaan ja perhettään voimankäytöllä, jos muuta mahdollisuutta ei tilanteessa ole? Onko siis vain alistuttava surmattavaksi? NIinkö itse toimisit?
Tässä keskustelussa on hyviä esimerkkejä siitä miten lojaalisuus auktoriteetteihin , tässä VT n jumalakuvaan, saa aikaan hirmutekoja. Alistuminen auktoriteeleille helpottaa oman moraalin syrjäänpanoa . Jopa niin, että yksilöllinen moraali katsotaan yhteisön moraalin viholliseksi.
Objektiivisesti katsoen VTn jumalakuva on monitahoinen. Toisaalta se on heimojumala joka katsoo että kaikki mitä tehdään Israel-heimon hyväksi on jumalan tahto ja sitten toisaalla muutama sata vuotta myöhemmin Jumala-kuva on armahtava ja laupias.
Nuo tappokehoitukset paljastavat mielenkiintoisen asian ihmisen psyykkeestä . Nimittäin sen että tappaminen on vaikeata eikä lainkaan itsestään selvää. Vedotaan jumalan tahtoon jotta kaikki saataisiin tappajiksi. Ramaatussa kerrotaan myöskin siitä, kuinka niitä jotka eivät suostuneet tappamaan kaikkia , rankaistiin , jumalan nimissä tietenkin.
Tappamiseen tulee oppia ja joukkokuri on tehokkain tapa nujertaa yksilön moraali tappimisen suhteen. Sotilaskoulutus kaikissa maissa on tietoinen tästä. Kaikki propaganda keinot otetaan käyttöön jotta vastustajan tappaminen olisi oikeutettua. VTn aikoihin jumalan käskyä oli tietenkin tehokkain tapa saada yksilö unohtamaan omatuntonsa ja luonnollisen empatian lähimmäistä kohtaan.
Lojaalisuus raamattua kohtaan saa unohtamaan sen kirjakokoelma luonteen.Eri kirjailijoilla oli eri käsitys jumalan olemuksesta . Jumalakuva kehittyi VTn eri kirjojen mukana .Tälle tosiasialle lojalistit ummistavat silmänsä ja yrittävät löytää johdomukaisuutta sieltä missä sitä ei ole.
Tässä keskustelussa on kyse moraalista ja millaisiin konflikteihin voi joutua jos yksilö joutuu painiskelemaan omien arvojen ja kollektiivin vaatimusten kesken.
Meille on tärkeintä pitää huolta omasta omastatunnostamme, jotta meistä ei tulisi sellaisen vallan välikappaleita joka ajaa meidät tekoihin jotka vahingoittavat meitä ja laajemmin koko kansakuntaa.
Juuri nyt sodat eivät ole meidän uhkananmme, joten säästymme tulemasta tappajiksi. Mutta on muita vaaroja joissa kollektiivinen pelko voi saada meidät unohtamaan omantuntomme.
Esimerkiksi meitä yllytetään suurempaan kulutukseen hyvinvoinnin nimissä, vaikka hyvin tiedämme että maapallon resursit eivät sellaista kestä. Taikka meitä kehoitetaan sulkemaan rajamme pakolaisilta ja meitä peloitellaan köyhtymisen vaaralla ja sosiaalisen levottomuuden uhalla,vaikka meillä on hyvät voimavarat ottaa heitä vastaan ja pitkän päälle he tulevat lisäämään kansakunnan hyvinvointia.
Kyllähän Jehova olisi monet Raamatussa mainitut toimet voinut hoitaa fiksummin. Nimittäin jos meiltä ihmisiltä asiaa kysytään.
No muta meiltä ihmisiltähän siellä Raamatusa ’kystytään’ monta muutakin asiaa. Ja kuka meidän puolestamme meille vastaa kuin ihminen, joille Jumala on aivot ja kyvyn logiikkaan antanut. Ja Jeohova ei vain ’salli’ vaan siis tappaa itse ja myös käskee tappamaan tosia ihmisä,joiden joukkoon jää myös täysin viattomia kuten vaika Egyptin esikoiset. Mitä pahaa he olivat muka kaikki juurikin esikoiset olivat tehneet että heidät tappaa piti? Eiväthän he kaikki Faaraon ratkaisuista vastuussa olleet… Ei kaikella kunnialla Rauli,kyllä nämä ’selitystieteen’ gradut näissä kysmyksissä alkavat tuottaa abrobatureita abrobatureiden jälkeen…
Ilmoita asiaton kommentti