Miten karismaattisuus sopii kauppakeskukseen
Kotimaa24 uutisoi, että "kirkon karismaattinen liike vie häpeilemättömän hengellisen kesätapahtumansa Lempäälän Ideaparkiin". Ja tottahan tuo on. Hengen uudistuksen entistä kesäjuhlaa eli KesäSpirittiä vietetään elokuun alussa kauppakeskuksessa.
Kirkollinen rakkikoira Kai Sadinmaa saikin uutisesta heti pontimen päästä kuittailemaan. Hän kirjoitti Facebookissa: "Hengen uudistus kirkossa sopii kyllä mainiosti pidettäväksi tässä kapitalismin temppelissä. Ne ovat kuin paita ja peppu. Hengen uudistuksen individualistinen, yksilön sisäisyyteen keskittyvä sanoma on nimenomaan kapitalismin hengellinen vastinpari. Jeesukselta on tonne porttikielto. Sehän kaatais sieltä kaikki pöydät. "
En nyt ota Sadinmaan kirjoitukseen muuta kantaa kuin, että Hengen uudistus on ainakin viimeiset 10 vuotta ajanut nimenomana yhteisöllisyyden asiaa. Sadinmaan käsitys yltiöyksilöllisestä karismaattisuudesta perustunee joihinkin mielikuviin, joista minulla ei ole kokemusta vaikka olen ollut karsimaatikko jo 30 vuotta. Tosiasiassa karismaattisuus on nimenomaan yhteisöllistä; yhdessä tekemistä ja toisten palvelemista kunkin saamilla armolahjoilla. Siis jotakin aivan muuta kuin yksinäinen huutava ääni erämaassa, joka on oppositiossa kaikkien muiden kanssa...
Astetta suurempi jännite syntyykin kauppakeskuksen maallisen ilmapiirin ja karismaattisuuden edustaman varsin voimakkaan hengellisyyden välille. Tukahduttaako mammonanpalvonta Hengen tai onko hengellisyys huono juttu bisnekselle? Riski on olemassa molempiin suuntiin, sillä nyt mennään aivan uusille urille. Olenkin viisaampi vastaamaan tähän elokuussa mutta jos profetoida saa - ja Hengen uudistuksessahan saa - niin ennustan, että kombinaatio on hyväksi molemmille.
Bisnekselle se on hyväksi, koska rukoilemme kauppakeskuksen yrittäjien ja yritysten puolesta, ja: "Herran siunaus menestyksen antaa". Haluamme siunata kaikkea laillista liiketoimintaa, sillä se on Jumalan tahto. Hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että ihmisille myydään ruokaa ja vaatteita. Toiseksi, tuomme Ideaparkille tukun asiakkaita. Kun kesäjuhlaan saapuva väki viettää tapahtumassa varsin pitkän tovin, tulee heille väistämättä nälkä ja jano. Ja he rientävät viettämään ohjelmataukoa alueen lukuisiin ravintoloihin. Siksi kai Ideapark onkin ollut niin avosylin ottamassa meitä vastaan.
Hengellisyydelle Ideapark on hyväksi ainakin kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, että viemme uskovat keskelle maailmaa, elämään hetki uskoa todeksi ympäristössä, jossa he normaalisti miettivät aivan muita asioita. Uskon, että tämä yhdistelmä buustaa heidän kasvuaan Jeesuksen seuraajina. Meitähän ei ole kutsuttu linnoitautumaan kirkkoon vaan olemaan maailman valo.
Toiseksi KesäSpirit on avoin näyteikkuna hengellisyydestä tavallisille kauppakeskuksen asiakkaille. Emme tietenkään tuputa mitään mutta silti tapahtumaan osallistumisen kynnys on höylätty niin matalaksi kuin sen ylipäätään voi höylätä. Toki saattaa olla, että karismaattinen kristillisyys profetioineen, ylistysmusiikkeineen ja rukouspalveluineen on joillekin liikaa, mutta uskon, että paikalla on runsaasti heitäkin, jotka nimenomaan kaipaisivat kirkolta vahvempaa hengellisyyttä. He ovat tähän asti etsineet vastauksia ehkä uushenkisyydestä tai suoranaisesta pakanuudesta mutta kun he huomaavat, että saman ja jopa vahvemman hengellisen voiman voi kokea näinkin, he saattavat syttyä. Heitä ei puolivillainen kosiskelu kiinnostaisikaan mutta aito yhteisöllisyys, Hengen voima ja terve yliluonnollisuus vetävät puoleensa kuin hunaja.
18 kommenttia
Vahvempi hengellisyys ? Miten sitä mitataan ? Onko se niin kuin huumetta, kun kerran sortuu, tahtoo lisää ?
Hengellisyys tulee sisältä, ei ulkoa. Sen eläminen on sidoksissa ihmisen tapaan kokea muitakin asioita. Minua se ei vedä puoleensa, kun en muitakaan ”huumeita” tarvitse. Jos kokemisesta tulee itsetarkoitus, joskus tulee raja vastaan. Mitä sitten, kun mikään ei enää sytytä ?
Armolahjoista ja niiden käytöstä pitäisi olla paljon enemmän opetusta tarjolla.
Saattaa olla ihan onnistunut formaatti. Ainakin virman puolesta, jos Topi sellasen vastaanottaa tontilleen. Ilmeisesti ei vaadi niin kovin paljon panostusta kokoustilan lisäksi, kun ympärillä on kaikki mitä ihmiset tarvitsevat.
Vanhaan kirkolliseen perinteeseen on kuulunut talouselämän siunaaminen. Tästä on esimerkkinä mm se että helatorstain edellä olevaa sunnuntaita nimitetään rukoussunnuntaiksi. Tämän nimen takana on ikivanha kirkon tapa, että papit käyvät ympäri pitäjää siunaamassa ihmisten pellot ja näin toivottaen Jumalan antamaa menestystä tuon ajan tärkeimmälle elinkeinon harjoitukselle eli maan viljelylle. Tämän käytännön nykyaikainen vastine on käydä toimittamassa siunauksia erilaisten yritysten joulujuhlissa. Myös erilaisten toimipisteiden avajaisissa on hyvä käydä siunauksen toivotukset tuomassa ja rukoukset toimittamassa.
Esimerkiksi Humppilan lasitehtaan uudistumisen yhteydessä 1970 -luvun alussa piispa Kansanaho kävi toimittamassa siunauksen. Tämän taustalla on ikivanha suomalainen tapa että tämän tason teollisuuslaitosten avatessa toimintansa niiden puolesta on pidetty siunaustoivotus. Tällainen ikivanha käytäntö on valitettavasti jäänyt vähälle käytölle. Jotkut eivät näytä edes olevan tietoisia tällaisen käytännön olemassaolosta.
Toinen esimerkki sisarkirkoltamme ortodokseilta. Kun Valamon luostariin hankittiin tietokone, niin tuon hankinnan suurin ongelma ei ollut kaupallinen eikä tekninenkään, vaan se minkälaiselle siunauksella se pitäisi siunata käyttöönsä. Tässä tapahtumassa tuli näkyviin, miten heillä asiat hoidettiin hyvässä tärkeysjärjestyksessä, missä ensiksi etsitään Jumalaa ja hänen vanhurskauttaan ja tämän jälkeen kaikki muu hoituu omalla painollaan.
Itse ajattelen, että kauppakeskus on ihan ok paikka siltä osin kuin on kyse evankeliumin julistuksesta. Hartauden harjoittamiseen kuten esim. kuuntelevaan rukoukseen valitsisin toisen paikan, sanoohan Jeesus, että kun rukoilet, tee se poissa toisten katseilta (Matt. 6:5-6).
kirkon työpisteitä on kai alusta asti ollut kauppa-keskuksissa. Miksi siitä nyt yhtäkkiä tuli uutinen?
Antti Hämäläinen. Väitätkö siis ihan tosissasi, että Argentiinan talous romahti nimenomaan esirukouksen hedelmänä? Kuulostaa vähän samalta kuin kymmenkunta vuotta sitten kuulin väitteen, jonka mukaan USA:n talous joutui vaikeuksiin siitä syystä, että Barack Obama ei tukenut Israelia. Ollenkaan rukousta ja esirukousta väheksymättä kuulostaa vähän siltä, että annat suuriin ja monipolvisiin prosesseihin kovin yksinkertaisen selityksen. Eihän meillä ole edes keinoja arvioida tuollaisia asioita.
Mikä ettei sovi kaupakeskuksiin, molemilla on erinomaiset kokemukset tehokkaasta rahankeruusta…
Ilmoita asiaton kommentti