Mitä Raamatussa sanotaan tupakoimisesta?
Raamattu ei mainitse suoranaisesti tupakoimisesta mitään tai muista tavoista käyttää tupakkatuotteita. Se on kuitenkin täynnä periaatteita, joiden mukaan Jumala ei hyväksy epäpuhtaita tai epäterveellisiä elämäntapoja.
Tämän vuoksi moni on tulkinnut tupakoinnin synniksi ja monet uskonnon lahkot pitävät tupakointia syntinä, jota ei tulisi harjoittaa. Mitä Raamattu siis sanoo tupakoinnista?
Miksi Jumala loi tupakan?
Hänelle oli sanottu jo kymmeniä kertoja, että hänen täytyy lopettaa tupakointi. Keuhkosyöpä meni niin pitkälle, että häneltä poistettiin toinen puoli keuhkoista. Hengittäminen oli tästä huolimatta erittäin vaikeaa.
Jokaisen leikkauksen jälkeen hän yritti lopettaa, mutta ei onnistunut. Hän kokeili kaikki korvaustuotteet, kuten nikotiinilaastarit. Tämä henkilö oli minun oma setäni, joka menehtyi vuosien taistelun jälkeen.
Hän oli nuorempana ollut alkoholisti, mutta pääsi viinanpirusta eroon ja käytti loppuelämänsä muiden auttamiseen tehden päihdetyötä ja kantaen leipäjonoista ruokaa vähävaraisille. Hän oli uskossa ja teki paljon työtä muiden auttamisen eteen. Minkä vuoksi siis täytyi olla päihde, joka vei sedän? Se tuntuu monella tapaa väärältä.
Monet saavat apua tupakointiin
Nikotiini koukuttaa satoja tuhansia ihmisiä vuodessa. On onneksi tiettyjä keinoja, jotka auttavat, kuten erilaiset oppaat, äänikirjat tai nikotiinikorvaustuotteet.
Jos tupakka tai alkoholi keksittäisiin nyt, olisivat ne Suomen laissa laittomia. Tupakka tappaa vuosittain noin peräti 5000 suomalaista.
Tämä luku on pelkästään tupakan tappamien ihmisten tilastoista, joiden sairaudet olivat suoraan syy tupakanpoltosta, mutta näiden sairauksien lisäksi aiheuttaa se kymmenittäin, ellei sadoittain niin sanottuja piilo sairauksia. Niitä ei tilastoissa suoraan yhdistetä tupakkaan.
Tupakka lisäsi orjuutta
Moni on pohtinut omassa päässään, että onko tupakointi syntiä oikeasti? Ovatko päihteille pelottelu vain vanhempien ja viisaampien tapa saada nuoremmat pois pahanteosta, vai onko Jumala oikeasti luonut tupakkakasvin opettaakseen meitä jostain tietystä asiasta.
Tupakan leviämisen historia
Tupakan käyttö sai alkunsa Amerikasta, kun alkuperäiskansat aloittivat tupakoinnin tuhansia vuosia sitten. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat löysivät tämän upean maan ja veivät tupakan kotimatkallaan Eurooppaan, jonka jälkeen se levisi ympäri maailmaan.
Tupakka oli yksi tärkeimmistä kauppatavaroista Amerikasta Eurooppaan, mutta sillä oli varjopuolensa. Sen kasvattamiseen tarvittiin työvoimaa todella suurella volyymilla ja, koska sillä oli myös korkea taloudellinen arvo, lisäsi se orjuutta.
Alun perin sen uskottiin olevan ihmelääkettä, joka parantaisi sairauksia tai jopa hengellisiä sairauksia. Yhdysvaltalainen kirurgi todisti kuitenkin toisin vasta vuonna 1964, jossa oli dokumentoitu tupakan aiheuttamia terveysongelmia. On arvioitu, että tupakointi aiheuttaa noin 8 miljoonaa kuolemaa vuoteen 2030 mennessä (WHO:n raportti 2009).
On olemassa montaa eri syntiä
Synti on jokaiselle erilaista. Raamatussa kerrotaan eri asioiden olevan syntiä ja niihin viittaavat myös kymmenen käskyä. Kukaan meistä ei ole täydellinen, joten syntiä tapahtuu väkisin jokaisen elämässä.
Jos yritämme olla täydellisiä, rikkoudumme siinä itse pahasti. Synti ei tarkoitakaan aina likaisuutta, syyllisyyttä tai häpeää sekä tuomitsemista. Kaikki riippuu siitä, miten “synti” sanana ymmärretään.
Elämän tavoitteena Uudessa Testamentissa oli tehdä Jumalan tahto Raamatun opastuksella, jolloin seurattaisiin moraalisia “lakeja”. Kun näitä lakeja rikkoo, sitä pidetään syntinä.
Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä kaikkein kehittävin näkökulma ja onkin hyvä, että nykyään jokainen saa pohtia synnin merkitystä omalla kohdallaan niin kuin haluaa. Minä itse ajattelen sen olevan tiettyä toimintaa, jota en itse harjoittaisi tai pidä moraalisesti oikeana.
Tupakoitsija on vain ihminen
Olemme kuitenkin kaikki ihmisiä siinä missä muutkin ja pakon edessä puolustusmekanismimme saattaa toimia yllättävälläkin tavalla.
Se ei myöskään ole meidän vikamme, jos olemme esimerkiksi lapsuudessa saaneet joitain traumaattisia kokemuksia tai toimintamalleja, joita pakoon yritämme räpiköidä. Tällöin voimme ajautua niin sanotulle “huonolle polulle”, kuten tupakointiin.
Jokaisen on parempi miettiä itse omia syntejään. Ei kannata keskittyä liikaa muiden syntien puimiseen. Kunhan jokainen pystyy olemaan sinut itsensä kanssa, on se kaikkein tärkeintä.
21 kommenttia
Itsekin käytän toisinaan ulkomailta tilattavia nikotiinipusseja, mutta kyllä tällainen mainostaminen menee jo härskin puolelle, kun kirjoitetaan blogi uskonnolliselta kannalta ja upotetaan mainostettavan sivuston linkki tekstiin.
Vastaavia mainosblogeja ilmestyy tänne aina silloin tällöin.
”Jumala ei hyväksy epäpuhtaita tai epäterveellisiä elämäntapoja.”
Ongelma on siinä, että Raamatun pohjalta on aika mahdotonta laatia jotain Jumalalle otollisen terveellisen kristillisen elämäntavan periaatteita ja on vieläkin ongelmallisempaa esittää niistä poikkeaminen synniksi. Muutamia yleisiä periaatteita voidaan kyllä tiivistää ja esittää järkeviä perustelujakin: säännöllinen lepopäivä, kohtuullisuus, omista herkuista toisille jakaminen, lähimmäisen huomioiminen.
Otetaan pari vähän provosoivaa näkökulmaa. Vanhassa Testamentissa puhutaan (liika)lihavuudesta Jumalan siunauksen merkkinä. Näköala on siis täysin toinen kuin kansanterveystyössä tänään. Myös suhtautuminen alkoholiin on ainakin neliulotteinen: Lähtökohtaisesti viini on Jumalan lahja. Juopumisesta varoitetaan, sitä kehotetaan antamaan masentuneelle ja kerrotaan muun muassa Joosefin juopuneen yhdessä veljiensä kanssa…
Kotimaa.fi . Hei, ihan kaikki käy.
Tupakointi orjuuttaan, niinkuin humalaanjuominenkin tai ylensyöminen.
Mikään näistä toimista ei kadota. Ne ovat kuitenkin hedelmiä, jotka kertovat puusta.
Olen muutaman kerran maininnut, kuinka isäni toimi muromalaisuuden yhteydessä ja oli kova tupakoitsija niinkuin Urho Muromakin. Kun isäni tuli uskoon hän halusi vapautua tupakoinnista. Se oli vaikeaa eikä voittoa tullut vuodessa.
Pari nuoruudenaikaista ystävääni alkoivat tupakoida vajaa 50-vuotiaina, kun uskoneälmä alkoi sammua. Kumpikin sai keuhkoahtautuman ja toinen on jo kuollut siihen ja toinen on erittäin huonossa kunnossa. Kumpainenkin uudistui uskossa lopun lähestyessä.
Paavali mm. painottaa kuinka meille uskoville kaikki on luvallista, mutta kaikki ei ole hyödyksi. Ne ovat kuolleita tekoja, joista omatuntomme tulee puhdistua, koska ne orjuuttavat.
Eikös Jeesus ollut ’syömäri ja viininjuoja’. Kaanaan häissäkin juotatti jo valmiiksi juopuneen kansan känniin 600 litralla lisäviiniä.
Hallusogeenisten aineitten käyttö on syntynyt niin nautitusta ravinnosta kuin tulistelusta savuisessa ympäristössä, ja nämä kokemukset yhdessä saivat katsomaan yritystä eteenpäin tuoda sopivaa lievennystä arjen haasteisiin.
Toki osaajat poppaihmisinä ensiksi liikkuvissa yhteisöissä ottivat varaslähdön tuottaa kuin hallita edellä mainittuja kokemuksia.
Hienommin Heitä kutsutaan parantajiksi kuten tänäkin päivänä.
Nyt kemialliallinen kokemus korvaa sitä mitä kauan sitten saavutettiin. Onko riippuvuuden syntymisessä eroja.
Jos katsotaan ruokamyrkytysten määrää, tai savuisissa tiloissa syntyvän poltinkaasun kokoomusta voi todeta eroja löytyvän tulla niinsanotusti voipuneeksi kokemuksesta.
Kemiallinen biografia korvaa nykyisin sitä mistä tultiin eteenpäin toki huomaten joittenkin kasvien lehdyköistä huomatuista haasteista jotka ehdottomasti pitää kieltää yleisen edun nimissä.
Hämmästyttää, kun Raamatusta etsitään vastausta jokaiseen asiaan, onko syntiä vai ei.
Raamattu on sisällöltään niin kirjava kokoelma tekstejä, että perusteluja löytyy mihin tahansa asiaan – sekä puolesta että vastaan aivan halutun mukaan. Raamatusta löytyy aina joku sopiva jae oman agendan pönkittämiseen.
Välillä perusteluksi käy Vanhan testamentin teksti. Välillä taas todetaan, että meitä koskevat vain Uuden testamentin säännöt.
Toisinaan kiellettyä asiaa perustellaan sillä, ettei asiasta ole Raamatussa mitään sanottu – ja suunnilleen samaan hengenvetoon taas jotakin kieltoa perustellaan sillä, että siitä on mainittu Raamatussa.
Enemmän kuin epäloogista. Joku vielä tohtii väittää, että Raamattu on selkeä kirja. Niin, Raamattua ohjenuoranaan pitäviä uskonnollisia yhteisöjä on Suomessa 50-60 kpl, maailmassa ilmeisesti kymmeniätuhansia ja nämäkään eivät ole yksimielisiä siitä, kuinka Raamattua tulee tulkita…
Voin yhtyä blogistin viimeiseen kappaleeseen: Jokaisen on parempi miettiä itse omia syntejään. Ei kannata keskittyä liikaa muiden syntien puimiseen. Kunhan jokainen pystyy olemaan sinut itsensä kanssa, on se kaikkein tärkeintä.
Kaikki on syntiä, jos ja kun siihen ”kaikkeen” tulee himo, jota ei pysty hillitsemään, vaan se orjuuttaa ja lopulta tappaa.
Kannattaa tutustua nikotiiniriippuvuuden biologiseen taustaan.
https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo94040.pdf
Ilmoita asiaton kommentti