Missio Helsinki teki kirkkohistoriaa: Graham kirkollisti körtit
Perjantaina 2.3. haudattua Billy Grahamia (99) ja hänen organisaationsa vuonna 1987 synnyttämää Missio Helsinkiä on viime päivinä muisteltu laajasti niin mediassa kuin somessa. Syytä onkin, sillä kyllä suurten lukujen Graham sai paljon hyvää aikaan. Myös sellaista, johon häntä ei välttämättä ole osattu yhdistää.
Missio Helsinki onnistui elokuussa 1987 kuumentamaan Suomen kirkollisen ilmaston ja käynnistämään luterilaisessa kirkossa syvemmän muutoksen kuin äkkiseltään arvaisi.
Graham nimittäin saattoi yhteen kaksi Missio Helsingin kriitikkoa: arkkipiispa John Vikströmin ja körttijohtaja Jaakko Eleniuksen. Ja tuli näin – tietysti täysin tietämättään - vahvistaneeksi körttiläisyyden aseman kirkon ehdottomana valtavirtana.
Joka taas osaltaan vauhditti kirkon kehitystä kohti avaraa, hyvinkin erilaisia uskontulkintoja ja kirkkopoliittisia tavoitteita sateenvarjonsa alle kokoavaksi moniääniseksi kansan kirkoksi.
Joidenkin suruksi, toisten iloksi.
****
Mutta kerrataan vähän. Billy Grahamin vierailua ja Missio Helsinkiä pohjusti ennennäkemättömän laaja, tehokas ja perusteellinen valmistelu – mistä kaikkien suurten yleisötapahtumien järjestäjien olisi yhä edelleen syytä ottaa oppia. Hyvän kuvan valmisteluista saa Mission 30-vuotismuistelusivustolta ja sieltä erityisesti Mission päätoimikunnan puheenjohtaja toimineen pankinjohtaja Ahti Hirvosen haastattelusta.
Valmisteluun kuului myös, että vähänkin kriittisesti Grahamiin ja Missioon suhteutuneet äänet pyrittiin vaientamaan etenkin mediassa. Tämän voi todistaa moni Ahti Hirvosen puhutteluun SYP:n johtokunnan kabinettiin lounaalle kutsuttu Missiokriitikko. Lehdistön myötämielisyyden takaajaksi ja tiedotustiimin vetäjäksi oli myös saatu Mauno Saari, joka oli silloin Uuden Suomen kustannusjohtaja ja yksi maan arvostetuimmista journalisteista.
Sanaa lobbaus ei tuolloin vielä oikein tunnettu, mutta kulissien takainen vaikuttaminen oli sitäkin vahvempaa. Sen seurauksena synnytettiin tyypillinen herätys- ja ratkaisukristillisyyttä heijastellut asetelma siitä, että jos olet Grahamia vastaan, olet Jumalaa vastaan. Ja yksi viesti oli, että nyt tuodaan leipäpappien näivettämään luterilaiseen kirkkoon todella uutta henkeä. Eikä sitä tietenkään saa vastustaa. Suhtautumisesta Grahamiin ja Helsinki Missioon tuli näin uskon mitta.
Mikä puolestaan loukkasi monia syvästi, aidosti ja pyyteettömästi toimivia kirkon työntekijöitä ja seurakuntalaisia.
****
Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja ja körttien Hengellisen Kuukauslehden päätoimittaja Jaakko Elenius oli siis yksi harvoista näkyvimmin Grahamin ja Missio Helsingin edustamaan kristillisen uskon tulkintaan ja teologiaan kriittisesti suhtautuneita kirkonjohtajia.
Piskuisuudestaan huolimatta juuri Hengellisestä Kuukauslehdestä muodostui Missio Helsingin pääkriitikko ja Eleniuksen lisäksi lehden kolumnistit Risto Krogerius, Heikki Keränen ja Satu Väätäinen sivalsivat terävästi lännestä Suomeen tulvivaa ratkaisukristillisyyttä vastaan – jota heidän tulkinta mukaan edusti Grahamin lisäksi samoihin aikoihin perustettu Suomen Lähetysseuran ja A-lehtien yhteinen Askel lehti.
Eleniuksen ja Hengellisen Kuukauslehden pääviesti oli, että Grahamin ja Missio Helsingin edessä kirkko häpeää omaa perintöään ja perinnettään, siis koko omaa identiteettiään. Kriitikkojen mukaan Mission edustama ratkaisukristillisyys oli täysin vastoin avaran kansankirkon olemusta ja halveksi luterilaisen perinteen mukaisesti kastettujen ja konfirmoitujen kirkon jäsenten uskoa.
****
Olin tuolloin edesmenneen Uuden Suomen kirkollistoimittaja ja yksi harvoista vähänkin kriittisesti Missioon suhtautuneista toimittajista. Kriittisyyteen riitti se, että rohkenin nostaa joissain ennakkojutuissa esiin myös Jaakko Eleniuksen näkemyksiä, joka johti lopulta siihen, että en kirjoittanut Grahamin vierailusta muuta kuin yhden kolumnin otsikolla ”Kun piispatkin vaikenivat” (US 31.8.1987).
Tuossa kolumnissa kritisoin sitä, että vaikenevien piispojen myötävaikutuksella Missio Helsinki iskosti tehokkaalla mediavyörytyksellä mielikuvan luterilaiselle käsitykselle vieraasta kristityn mallista. Sen mukaan kirkon jäseneksi kastettu, konfirmoitu ja Jumalan armon varassa elävä ihminen ei ole kunnon kristitty vaan sellaiseksi tunnustautuminen vaatii grahamilaisen mallin mukaisen julkisen ratkaisun stadionin nurmella ja sen vahvistamisen omalla nimikirjoituksellaan. Siis vapaiden suuntien kielellä uudelleen syntymisen.
Vuonna 1988 – siis vuosi Mission jälkeen - tein Hengellisen Kuukauslehden 100-vuotisjuhlanumeroon laajan analyysin Jaakko Eleniuksen ajasta lehden päätoimittajana (1984-87). Siinä jutussa kävin läpi lehden pääkirjoitusten ja juttujen pohjalta myös Eleniuksen ja Mission välistä kärhämää, joka huipentui tapahtuman jälkeen käytyyn kiihkeään televisiokeskusteluun.
Siinä televisiossa esiintymiseen täysin sopimaton, hiljaa ja hitaasti puhunut Elenius laukaisi kuuluisan ja elämään jääneen repliikkinsä stadionin nurmelle lahdatuista kristityistä.
Emeritusarkkipiispa Mikko Juva repi tuosta heitosta viittansa, mutta körttijohtaja sai tuekseen yllättäen arkkipiispa John Vikströmin, joka yksityisesti ja myös julkisesti asettui Eleniuksen esittämien teologisten perusnäkemysten takuumieheksi.
Vikströmin tuki ei tullut aivan yllättäen vaan oli ennakoitavissa: hän ei missään vaiheessa osallistunut Mission järjestelyihin eikä kuulunut mihinkään valmisteluelimiin. Hän ei myöskään arkkipiispana virallisesti vieraillut Grahamin puhetilaisuuksissa stadionilla.
Yksityisesti Vikström kuitenkin kävi kuuntelemassa Grahamia stadionilla, jossa tapasin hänet aivan sattumalta. Seisoimme puhujalavan sivulla juoksuradalla, kun Graham esitti jokaiseen tilaisuuteensa kuuluneen alttarikutsun tulla lavan eteen nurmelle tunnustamaan uskonsa.
Vikström seurasi tapahtumia sivusta. Hän ei kommentoinut tilannetta muuten kuin sanomalla minulle hiljaa: ”Ja ne vievät sinne eteen pieniä lapsiakin.” Repliikki ei ollut tarkoitettu julkisuuteen, enkä ole siitä ennen tätä kirjoittanut.
****
Missio Helsingissä tehtiin siis kirkkohistoriaa. Mutta aivan muussa kuin mitä järjestäjät olivat odottaneet. Mission jälkipyykissä televisioaikakaudelle täysin vieras körttijohtaja ja avaraa kansankirkkoa puolustanut arkkipiispa löysivät toisensa ja alkoi körttiläisyyden ja kansankirkon uusi lähentyminen. Siinä Vikströmin ja Eleniuksen rooli oli keskeinen.
Voi sanoa, että syntyi win-win tilanne. Vikströmin luotsaama avara, yhteiskunnallisesti aktiivi ja naisille pappeuden juuri avannut kansankirkko sai körttiläisyydestä vahvan tukijan. Eleniuksen johtama herännäisyys puolestaan kirkollistui entisestään, nousi keskeiseksi osaksi kirkon valtavirtaa ja vältti eristäytymisen marginaaliin.
Kivuttomasti tämä ei kuitenkaan tapahtunut eikä körttiläisyydestä tullut mikään kansankirkon hampaaton tukipuolue. Tämä näkyi esimerkiksi suhtautumisessa naisten pappeuteen, jossa kirkon johto Eleniuksen mukaan enemmistöpäätöksellä lipesi alkuperäisestä ja luovuttamattomasta virkakäsityksestä. Mutta siitä huolimatta körttiläisyys ei lähtenyt muiden herätysliikkeiden tavoin protestiliikkeiden tielle: päätös oli tehty ja sen kanssa tuli seurakunnissa elää.
Grahamkritiikin juuret olivat körttiläisyydessä myös syvemmällä teologiassa. Eleniuksen lisäksi vahvat teologit Lauri Haikola ja Tuomo Mannermaa suhtautuivat hyvin kriittisesti Mission edustaman evankelioimisen sisältöön ylipäätään ja ehdottipa Mannermaa koko termistä luopumista jo vuonna 1985 julkaistussa Hengellisen Kuukauslehden evankelioimisen teemanumerossa.
****
Niin avarana ja liberaalina kuin körttiläisyyttä on totuttu pitämään, niin Eleniuksen aikaa leimasi pikemminkin hämmästely siitä, että kirkko häpeää omaa perintöään ja juoksee kaiken maailman uudistusten perässä. Näin reformaation juhlavuoden jälkitunnelmissa onkin hyvä muistaa, mitä Elenius kirjoitti jo 1986 ylipäätään enteellisesti ja erityisesti Missiota ennakoiden:
”Luterilainen kirkko ei alun alkaenkaan ymmärtänyt itseään modernina vaihtoehtona vanhoille kirkkokunnille vaan paluuna alkuperäiseen apostoliseen uskoon. Uskonpuhdistus ei ollut remontti, jossa kirkosta tehtiin mahdollisimman hyvin ajan henkeen sopiva, jollaisia nykyajan remontit kirkossa näyttävät olevan.”
Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi Elenius ja Vikström löysivät toisensa Missiohuuman jälkilöylyissä. Eleniuksen vahva luterilainen yksin armosta -teologia ja körttiläisyyteen sisään rakennettu salatun Jumalan mysteeri takasivat sen, että Vikströmin edustama avara kansankirkko ei ajautunut karismaattisen helluntailaissävytteisen ratkaisukristillisyyden moralistiseksi temmellyskentäksi, ainakaan kokonaan.
Nyt jälkeenpäin voi myös arvioida, mikä Helsinki Mission kautta löytyneellä yhteydellä oli cityherännäisyyden julkisuuskuvan myöhemmälle kehittymiselle, kun se tarjosi yhden merkittävän kasvualustan nousevalle vihervasemmistolaisuudelle, kulttuurikristillisyydelle, seksuaalivähemmistöille, myönteiselle pakolaispolitiikalle ja kokoaan suuremmalle edustukselle niin kirkolliskokouksessa kuin kirkkohallituksessa.
Turhaan ei ole vitsailtu, että Herättäjäjuhlista on muodostunut kirkon liberaalin eliitin kokoontumisajot, näkökulmasta riippuen niin hyvässä kuin pahassa.
Sitä toki voi kysyä, onko pyörä taas kääntynyt, suhdanteet muuttuneet. Körttiläisyydelle vieraita ja tiukan linjan herätysliikkeiden yhden totuuden äänenpainoja on viime aikoina kuultu taas niin avioliittokeskustelussa, uudelleen virinneessä kiistelyssä naispappeudesta, henkilöseurakuntien haikailussa, reviisorien puuhastelussa tai vaatimuksissa yhden totuuden Raamatun tulkinnasta. Ja hämmentävää on se, että samanlaista fundamentalismia ja armotonta lakihenkisyyttä löytyy kirkossa nyt niin konservatiivien kuin liberaalien äärilaidoilta.
****
Tämä tausta on hyvä muistaa, kun tässä ajassa taas on vahvoja merkkejä suurten johtajien ja viimeisten totuuksien kaipuusta. On myös hyvä muistaa, että Elämä on. Se on paljon monimuotoisempaa kuin yhden asian moralistiset ja populistiset ääriliikkeet haluavat sen olevan. Myös ja nimenomaan kirkossa. Sillä viime kädessä oli ja on kysymys valtataistelusta, siitä että onko kirkko moniääninen vai yksiääninen.
Niin kauan on toivoa, kun uskossaan heikot körttiläiset vielä jaksavat kirkossa elää ja vaikuttaa. Vaikka ei siitäkään mitään kansanliikettä ole tullut.
Mutta takaa se ainakin sen, että kirkko yhä edelleen hyväksyy täysivaltaisiksi jäseniksi myös elämässään vähemmän onnistuneet ja uskossaan epävarmat kyselijät. Sitä perintöä kannattaa vaalia.
60 kommenttia
Valtion- tai kansankirkkojen aika kaikkialla alkaa olla ohi. Ne ovat lähes kaikkialla näivettymässä kovaa vauhtia. Näyttää olevan niin, että ne ovat toimineet jollain lailla niin kauan kuin niiden tukena on ollut yhtenäiskultuurin ja valtion tuki. Nyt kun nämä peruspilarit ja niiden tuki on aika lailla vedetty pois, niin valtion- ja kansankirkoille on käymässä niin kuin palloille, joista vedetään ilmat pihalle.
Kuvaavaa on, että refomaation juhlavuonna luterilaisilta jäi lähes kokonaan huomaamatta, että jo nyt ylivoimaisesti määrällisesti suurinta osaa protestanteista eivät suinkaan muodosta ”avarat” kansankirkot, vaan valtiosta irti olevat (uskovien) kasteeseen perustuvat uskovien ryhmät, jotka pyrkivät järjestämään seurakunnallisen toimintansa UT:n mukaan. Niiden kasvu maailmalla on räjähdysmäistä.
Taitaa olla niin, että joidenkin kovasti ylistämä ”avaruus” ei kuitenkaan loppujen lopuksi modernissa yhteiskunnassa kanna kovinkaan pitkälle, vaan kätkee itseensä näivettymisen siemenen. Puhumattakaan siitä, että UT:sta on lähes mahdotonta löytää perusteluja koko kansankirkkoajatukselle.
Juu , kiitos muistutuksesta. Kirjoittelen usein hätäisemmin kuin pitäisi, joten voi olla kirjoitusvirheitäkin. Olen kyllä iloinen, että itse tämä hertysasia voi nousta edes vähän puheenaiheeksi. Maailma on sillä lailla muuttunut, että voimme matkustaa enemmän mutta myös internetin jne. välityksellä olla yhteydessä muihin maanosiin aivan eri lailla kuin aikaisemmin.
Martti Pentti.”Tässä ajatuksessa on mielestäni joku kiusallinen inhimillinen sivumaku. Onko saarnamiesten uutteruudesta kiinni, pelastuvatko kaikki Pyhän Hengen herättämät sielut? Eikö Jumala viekään loppuun alkamansa työn?” Sinulla on hauskat jutut. Jumala tekee tällaisessa herätuksessä oman osansa, ja ihmiset omansa. Kaikki virheet ja tyhmyydet menevät näissä herätyksissä ihmisten piikkiin, mutta itse Heengen vuodatus on suvereeni ja täydellinen Jumalan lahja. Ei mikään seurakunta toimi ilman pastoria. Jos siis seurakunnan sunnuntaikokouksessa käy 80 000 ihmistä tietysti tarvitaan myös välttävästi toimiva organisaatio sitä hallinnoimaan, erityisesti latinojen keskuudessa. Muutenhan tulisi täysi kaaos. Silti on kuitenkin parmpi, että näitä herätyksiä on, kuin ettei niitä olisi. Siis Bogotassa on pelastunut satoja tuhanisia ihmisiä kuluneen parinkymmenen vuoden aikana. Tottakai on inhimillinen sivumaku, kun on ihmisistä kyse.Miten muuten voisi olla? Millainen olisi epäinhimillinen herätys?
Martti Pentti.”Tässä ajatuksessa on mielestäni joku kiusallinen inhimillinen sivumaku. Onko saarnamiesten uutteruudesta kiinni, pelastuvatko kaikki Pyhän Hengen herättämät sielut? Eikö Jumala viekään loppuun alkamansa työn?” Sinulla on hauskat jutut. Jumala tekee tällaisessa herätyksessä oman osansa, ja ihmiset omansa. Kaikki virheet ja tyhmyydet menevät näissä herätyksissä ihmisten piikkiin, mutta itse Hengen vuodatus on suvereeni ja täydellinen Jumalan lahja. Ei mikään seurakunta toimi ilman pastoria. Jos siis seurakunnan sunnuntaikokouksessa käy 80 000 ihmistä tietysti tarvitaan myös välttävästi toimiva organisaatio sitä hallinnoimaan, erityisesti latinojen keskuudessa. Muutenhan tulisi täysi kaaos. Silti on kuitenkin parmpi, että näitä herätyksiä on, kuin ettei niitä olisi. Siis Bogotassa on pelastunut satoja tuhanisia ihmisiä kuluneen parinkymmenen vuoden aikana. Ne ovat myös sinun uskonsisariasi. Tottakai on inhimillinen sivumaku, kun on ihmisistä kyse.Miten muuten voisi olla? Millainen olisi epäinhimillinen herätys?
Pentti. ”Ihmettelen vain sanontaasi ‘saada kaikki sielut korjatuksi talteen’. Millaista asennoitumista se heijastaa?” Kenen asennoitumisesta puhut? Siellä Bogotassa ollaan innokkaita sielujen voittajia. Se on minusta hyvä asenne, koska tällaisten, siis monen sadan tuhannen uskovan seurakuntien hoitaminen on kyllä noin inhimillisesti työlästä. Pelastuneet sielut kuuluvat seurakunnan yhteyteen, ja sinne ne myös on hyvä saada talteen. Yksin jäävät uskovat helposti haaksarikkoutuvat uskossaan ja vinoutuvat tai luopuvat uskosta. Seurakunnan opetuksen yhteydessä on paremmet mahdollisuudet pysyä uskossa. Bogota on laittomuuden tilassa, siellä on yli miljoona asetta, ja ihmisiä tapetaan aika herkästi milloin mistäkin syystä. Synnin houkutukset ovat kyllä toista luokkaa kuin Helsingissä. Kirkoss sielut ovat siis tallessa, miikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää? Yleensä Bogotassa lapset muuttavat kotoaan vasta mennessään naimisiin, koska kotona on turvallisempaa, sielläkin ollaan tavallaan tallessa.
”Se on minusta hyvä asenne, koska tällaisten, siis monen sadan tuhannen uskovan seurakuntien hoitaminen on kyllä noin inhimillisesti työlästä.” Seurakunnan tarkoitus lienee olla kristittyjen yhteisö eikä sielujen talteenotto- ja hoitolaitos. Puhun asenteesta, jossa lähimmäiset koetaan vain sieluiksi, joita tulee voittaa Jumalalle. Ihmiset kapeutuvat vain julistustyön kohteiksi. Heiltä edellytetään varmaankin henkilökohtaista ratkaisua, mutta loppuuko henkilökohtaisuus siihen? Tuleeko heistä vain numeroita evankelistojen ansioluetteloon: tuhat kääntymystä siellä ja kaksituhatta täällä.
MIksi sitten kirjoitat näin, kun minä täysillä puhun Bogotasta ja kolumbialaisista? Billy Graham nyt ei perustanut seurakuntia. Kyllä hänenkaltaisiaan evankelistoja enää ei ole ainakaan Euroopassa Reinhard Bonnken jälkeen. Bogotan tunnetuin megaseurakunta kasvaa jäsentensä yhteisöllisestä elämästä, ja näissä 12 hengen soluissa ja soluista käsin tapahtuvasta evankelioinnista, ei minkään tähtievenkelistan takia. Olen vuosikymmenien ajan matkustanut jatkuvasti maailmalla ja tunnen monenlaisia ihmisiä eri kansallisuuksista. En tiedä mistä se johtuu, mutta kolumbialaisiin Jumala on laittanut aivan erityisen hienoja ominaisuuksia. Missään en ole tavannut niin lämminsydämisiä ja ystävällisiä ihmisiä kuin siellä.
Kyllä kansakoulunopettajankin luulisi pystyvän vähän monipuolisempaan ajatuksenvaihtoon jos oikein yrittää.
Minun keskustelun aihe on selvästi ollut kolubian herätys siitä asti kun keskustelu siirtyi siihen. Kolumbialainen herätys on ihan niiden oma juttu, ja erilaiset opit ja järjestyksetkin on etupäässä niiden omia. Tässä kenenkään on vähän vaikea mennä heitä herätysaisosissa neuvomaan. Minä olen pärjännyt siellä, koska aina on pienemmissä seurakunnissa tarvetta raamatun opettajalle. Sanoinhan jo, että tunnetuin megaseurakaunta on järjestäytynyt 12 hengen kotisoluiksi, joilla on oma ohjelma joka tähtää sielujen voitamiseen ja solun kasvamiseen niin, että siitä syntyy uusi/uusia soluja. Tämä on systeemi, joka palvelee tämän herätyksen dynamiikkaa, sadonkorjuuta. Tällaistahan yritettiin tuoda Suomeenkin, muuta e siitä täällä mitän tullut, koska se ei ole menetelmä, millä saataisiin joku herätys alulle, vaan suverenin alkaneen ja meneillään olevan hengen vuodatuksen hallinnoimiseen syntynyt näky. Sitten emme tiedä, mitä muutaman vuosikymmen päästä on tapahtunut. Guatemalassa vastaavat herätykset ovat jatkuneet 1960-luvulta alkaen niin , että noin 60 % väestöstä on tällaisia vapaakristillisiä .kristittyjä. Olen siellä monta kertaa vieraillut pikkukaupungissa jonka melkein kaikki asukkat (96% tms) olivat uskovia. Siellä oli torillakin samanlainen herätyksen ilmapiiri kuin kirkossa. Näissä maissa on paljon katolisia seurakuntia, jotka ovat herätyksen vaikuttamia, so. uudistuneita. Muutenhan katolinen kirkko ei sielläkään suhtaudu myönteisesti vapaaseen kristillisyyteen. Nyt se on ihan selvä, jos katsomme kristillistä maailmaa kuvaamastasi körttinäkökulmasta, kaikki vieras taitaa näyttää vähän pelottavalta. Silloin kun ei tehdä mitään muuta kuin istutaan ja uskotaan tutun porukan kanssa oikeat laulukirjat kourassa , ei tehdä virheitäkään. Heti kun missä tahansa alamme toimia, alamme myös tehdä virheita. Jos tällaisia heräkyksiä näkee ja vaikkapa vain tutkii, jöytää kyllä äkkia erilaiset heikkoudet. Jos ne olisivat jotenkin vain yliluonnollisia en tiedä miten ne voisivat auttaa ihmiskuntaa. Heti kun me ihmiset olemme kuvioissa mukana tuotamme myös etupäässä sotkua. Tämän keskellähän Jumalan on yritettävä ihmisiä pelastaa ja johdattaa. Minulla on monta henkilökohtaista hyvää ystävää erityisesti Kolumbiassa. Heitä on ollut minun kotonakin Suomessa. Sinun on turha luulla, että tahtoisin loukata heitä. Jos luet minkä tahansa turistioppaan, jossa kuvataan kolumbialaisia, niissä kuvataann käsitettä tässä ja nyt , ja sellitetään, miksi he ovat hetken ihmisisä. Jos ei tätä mmärrä, turhautt pahan kerran. Ei tässä ole kyse hyvästä tai huonosta, vaan erilaisuudesta. Hengelliset kokouksetakaan eivät siellä koskaan ala sovittuun aikaan kuten meillä vaan aina usein tunninkin myöhässä. Asiat mitkä olis selvästi sovittu on voivat olla unohdettu seuraavana päivänä jne. Koko kulttuuri on aivan erilainen kuin meidän sveitsiläisten kellojen ”orjuuttama” Eurooppa.”Kansakoulunopettajamaisuutesi” tulee häiritsevällä tavalla esiin ajattelusi yksinkertaisuudesta ja kykenemättömyydestäsi hengellisesti luovaan ajatteluun, siis kykenemättömyydestä edes kuvitella jotain muuta, kuin sitä, mihin olet tottunut.
Minä en ole elämäni aikana ollut oikein missään tekemisissä körttiläisyyden kanssa tai sitten en ole huomannut asiaa. Mieleeni on kuitenkin jäänyt eri yhteyksistä, että körttiläiset ovat ”armon kerjäläisiä”. Nyt haluaisin kysyä tarkemmin tästä armon kerjäläisyydestä.
Ensiksikin, miksi Jumalan armoa pitää kerjätä? Itse olen kokenut, että armo annetaan lahjaksi sitä janoaville. Siten pelastustakaan, mikä annetaan armosta, ei tarvitse kerjätä vaan sen voi ottaa vastaan ilman rahaa tai hintaa, kuten tämän päivän tunnussanassa kerrotaan. Jeesus on elämän leipä, josta riittää kaikille nälkäisille. Jokaisella, joka uskoo häneen (Jeesukseen) on iankaikkinen elämä. Armon kautta saan lahjaksi syntien sovituksen ja iankaikkisen elämän. Olen siitä iloinen ja kiitollinen.
Toiseksi kysyisin, että jos armoa pitää kerjätä, niin eikö siitä seuraa jatkuva epätietoisuus siitä, että olenko pelastettu? Jos en vaikka ole osannutkaan/jaksanutkaan kerjätä tarpeeksi? Perustuuko pelastukseni Jeesuksen sovitustyöhön, mikä lahjoittaa minulle armosta pelastuksen? Vai perustuuko pelastukseni riittävään määrään armon kerjuuta?
No, joka tapauksessa me pelastumme yksin uskosta, yksin armosta, Jeesuksen sovituskuoleman kautta, niin körttiläiset kuin muutkin.
Ilmoita asiaton kommentti