Minun loogisesti ainoa oikea johtopäätökseni seurakuntavaaleista, osa 3

SEURAKUNTIEN TYÖNTEKIJÄT

SUOMEN SIIONISSA

OVAT JÄLLEEN NÄHNEET

TAVATTOMAN PALJON VAIVAA

PISTÄÄKSEEN PYSTYYN

SUUREN SHOW’N,

KIRKOLLIS(KARNE)VAALIT

SAADAKSEEN SEURAKUNTALAISET INNOSTUMAAN

YHTEISTEN ASIOITTEN HOITAMISESTA.

OVAT VISSIINKIN VALMIIT

VAIKKA SEISOMAAN PÄÄLLÄÄN INNOSTAAKSEEN

ÄÄNIOIKEUTETTUJA ÄÄNESTÄMÄÄN.

JA ÄÄNESTÄVÄTHÄN HE,

MUTTA JALOILLAAN.

NYT KIRKKO EI OLE POP,

KRISTILLISYYS EI OLE IN EIKÄ JEESUS JEES!

USKONTO ON OUT, VAIN UUSHENKISYYS ON OK.

NETTIÄÄNESTYS VOISI OLLA NÄINÄ AIKOINA COOL,

MUTTA KUN KIRKKO USKOO KOHTAAMISEEN KASVOKKAIN…

 

 

Kuva: Narinkkatorin laidassa vaalimökki valkoinen / ah, niin moni kiireinen ohittaa sen. Tule nyt äänestämään, hei / kutsuhuuto tehoa ohikulkijoihin ei, /  kun niin harva tietää edes sitä, / miksi äänestää ja ketä tahi mitä. Voisivatko seurakuntalaiset onnenpyörää käyttää / saisi viisari valitun naaman näyttää? / Jos toimittaisiin tällä tavoin, / saataisiin aikaan kansanjuhla hauska ja avoin.

 

22 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Olihan tämä vuosi erilainen kun ehdokkaitten vakaumuksen asiasta ei ole puhuttu mitään. Edellisissä vaaleissa koko vakaumus sana haluttiin poistaa väärtien perustelemana ettei sitä voi mitata kuten ei uskomisen asiaakaan. No,

  seurakuntajäsenyyden harjoittamisesta voitaisiin haluttaessa ymmärtää paljonkin, mutta tämä asia luottamusIhmisien asiassa ei näytä paljoa, jos ei mitään painavan, kun kyse on elinkeinon harjoittamisen asiasta palkollisille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Moi, Pekka. Voisitko ystävällisesti avata tuota viimeisen virkkeen loppua, kun en noista passiivimuodoista saa oikein tolkkua. ”…elinkeinon harjoittamisen asiasta palkollisille”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Palkolliset ovat tässä kirkon työntekijöitä, ja seurakuntajäsenyyden harjoittamisen ymmärtäminen viittaa luottamusihmisen pätevyysvaatimuksiin ehdokkaaksi päästäkseen hänen vakaumuksensa katsomiseksi. Nythän asiaa ei haluta katsoa eikä ymmärtää kun pääasia on elintoimintojen ylläpito järjestyksen ja lainkirjaimen oikein katsomiseksi ja noudattamiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tämänpäiväisessä (la 10.11.18) Hesarissa yleisönosastokirjoittaja ihmettelee, miksi kirkollisvaalit eivät kiinnosta:

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005894198.html

  Mahtaako syiden pohtiminenkaan kiinnostaa ketään tässä ja nyt?

  PS: Lisäsin blogini kuvatekstiin ehdotukseni siitä, miten äänestysprosessi saataisiin avoimemmaksi ja hauskemmaksi. Vilkaiskaahan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Minullakin on vaikeuksia tajuta sitä, miksi jonkun pitäisi äänestää jotakin henkilöä, josta hän ei tiedä mitään. Eikä edes sitä mitä asioista kyseinen henkilö olisi päättämässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka: Tuo ehdottamani Onnenpyörä ratkaisisi ongelman äänestysprosentin alhaisuudesta. Sieluni silmin voisin aivan hyvin nähdä Helsingin Kampin kauppakeskuksen keskiympyrässä suuren digitaalisen onnenpyörän, jota äänestäjä pääsee pyöräyttämään, kunhan ensin on näyttänyt henkkarinsa ja sanonut, mihin seurakuntaan kuuluu. Onnenpyörän muistiin on syötetty vaikkapa kaikkien pääkaupunkiseurakuntien ehdokkaat nimineen ja naamoineen. Kun pyöriminen loppuu, näytölle ilmestyy ehdokkaan nimi ja kuva. Lisäksi kuullaan pienet fanfaarit. Aivan varmasti tätä toimitusta jäisi töllöttämään iso väkijoukko.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Lisäksi siinä voi käydä niin että valituksi tulee henkilöitä joilla ei ole mitään käsitystä seurakunnan toiminnasta. He sitten päättävät, niiden puolesta, jotka seurakunnan toiminnassa ovat mukana. Eiköhän semmoinen päätön päätösvalta ole vain vieraannuttamassa näitä nyt mukana olevia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka: Ajatellaanpa vaikka niitä, jotka näissä vaaleissa ovat ehdolla. Oletetaan, että he tietävät jotakin seurakunnan toiminnasta ja tietävät suurin piirtein, mikä heitä seuraavan neljän vuoden aikana odottaa. No, jos äänestysprosentti jää pieneksi, niin eikö ole melko lailla sama tilanne silloinkin, kun random-äänestäjiä tulee pilvin pimein: Sattuman kauppa määrää kummassakin?

   Sisäpiirien suosiminen on pahasta ja työntekijät eivät saa antaa äänestysvinkkejä. Miksi emme siis antaisi digitaalisen kohtalonsormen osoittaa lopputulosta? Saataisiin ainakin näyttävät äänestysprosentit.

   Onnenpyöräjuttu olisi vain uusi tapa antaa arvan ratkaista…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   ”Lisäksi siinä voi käydä niin että valituksi tulee henkilöitä joilla ei ole mitään käsitystä seurakunnan toiminnasta.”

   Miksi ehdolla olisi henkilöitä, joilla ei ole mitään käsitystä seurakunnan toiminnasta? Onpahan villiä touhua, jos tuo on todellinen riski.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Piti oikein sanakirja kaivaa esiin. Siis umpimähkäinen on tuo ”random”. Sinä Hannu mietit vaalin lopputulosta, minä kirkon. Siellä suuressa maailmassa, kun kaikki on suurta, paitsi osallistuminen kirkon toimintaan. Mitä nyt olen vähän kierrellyt seurakunnissa, ni olen ollu huomaavinani, että toimintaan osallistujien määrä on pienintä suurissa keskuksissa. Joten aika uhkapeliä siellä pelataan, kun random päättäjiä hallintoon haalitaan. Vaiko olisiko kirkolle parempi näin. Silloinhan esittelijän esitykset menee aina läpi, kun kukaan ei tiedä mistään mitään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka: Tarkoitin, että äänestäjät voivat olla randomeita, ehdolle asettuneet olisivat ihan oikeita seurakuntien päättäviin elimiin pyrkiviä kirkon hyvämaineisia ja kristillisestä harrastuneisuudestaan tunnettuja jäseniä. Kun ehdokaslistat pruukaavat helposti olla erilaisia blokkeja ja kuppikuntia, niin onnenpyörä sekoittaisi nämä ympyrät tehokkaasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Tässä on juuri asiaa luottamusihmisten koulutusillasta. Niin jo aiemmin palvelleiden kuten uusienkin päättäjien olisi osallistuttava. Kahden ja puolen tunnin suomenkielen suomentaminen hallinto tahi oikeustieteen maisterilta kaksine kahveineen ja leipineen 250.tä 400.aan euroa kustannuksiltaan ja matkat päälle ei ole paljon kun sen jälkeen vastuut, oikeudet ja ennen kaikkea oikeus kysyä ja kyseenalaistaa ovat selvillä. Ja ennen kaikkea, kouluttaja seurakunnan ulkopuolelta. Toki saa olla kirkon jäsen muttei työntekijä. Kirkkaat silmät kokouksissa toisiaan katselemassa ovat tärkeämmät kuin vanhojen käytäntöjen kertaaminen itsestään selvyyksinä asioista päätettäessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Ai. meillä täällä onnenpyörä pyöriikin jo. Kaikki ovat samalla listalla. Enkä tiedä juuri kenenkään taustoista mitään. Parempi, niin. Jos minut vaikka valitaan, ni mulla ei ole ketään kohtaan mitään ennakkoluuloja. Voin suhtautua kaikkiin yhtä lempeästi, tai tiukasti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Sitä vartehan olen blogistina ollu, että oppisin tuntemaan sen elukan. Joku oli menny lukemaan näitä pohdintojani ja siksi pyysi mukaan taistoon. Vaimo antoi luvan, niin helppo oli luvata nimi listoille. Vajaa vuosi vasta on täällä asuttu, niin olisihan se aika ihme, jos kannatusta olisi riittävästi kasaantunu. Vaalityötä en ole juurikaan osannut tehdä. Eikä minulla mitään hinkua sinne ole päästä. Jos sinne johdatus vie, niin katsotaan sitten, mitä se tuo tullessaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Veljeni onnitteli minua, kun minua ei valittu luottamusmieheksi työpaikalle. Hävisin vaalissa kahdella äänellä. Veli sanoi siihen: ”olipa pojalla tuuria”.

  Joten kaipa sitten Hannu, voit viikonpäästä onnitella, kävi miten kävi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Etsin vaalikoneessa sopivaa ehdokasta. Oman seurakunnan ehdokkaista ei löytynyt yhtä ainutta sellaista, jonka vastaukset olisivat edes suurin piirtein osuneet yhteen omien näkemysten kanssa. Paras matsasi jotain 50 % luokkaa. Naapuriseurakunnasta ehdokkaita olisi löytynyt useampikin noin 80 % sopivuudella. Herää kysymys siitä, onko vika ehdokkaista, vaalikoneessa vaiko äänestäjässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Ruttopuiston Rovasti. Juu, kyllä sitä euro-, eduskunta- ja kunnallisvaaliehdokkaista yleensä löytää jonkun. Mutta kun minä olen juuri näissä uskomisen asioissa parantumaton tosikko.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121