”Milloin vietät omaa jouluasi?”

Oletko sä koko ajan töissä? Milloin vietät omaa jouluasi? Onko sinulla ollenkaan vapaata? Onko perhe jossain muualla joulun?
Näitä kysymyksiä olen kuullut juhlapyhinä, erityisesti jouluna koko pappisurani aikana. Välillä olen yrittänyt vastatakin ja nyt jälleen tällä foorumilla.

No, yksinkertaisesti vastattuna vietän koko ajan omaa jouluani. Kenenkäs muun? Joskus olen sanonut kun oikein säälitellään joulun töitäni, että olen jouluna mieluummin pappi kuin poliisi. Joulu on siis juhlan aikaa papillekin. Koen olevani etuoikeutettu, että saan viettää tätä vuoden suurinta juhlaa sekä privaatisti että seurakuntani kanssa.

Tänä jouluna meni suunnilleen näin tämän kirkkoherran elämässä: Jouluaattona kotona oli joulupuuro aamupäivällä ja klo 12 seurasimme joulurauhan julistusta Turusta. Sitten lähdimme koko perhe pikkuhiljaa kohti aattohartauksia, joita pidin kaksi eli klo 14 ja 15. Kotona olimme takaisin ennen viittä ja jatkoimme ”omaa jouluamme”. Joulupäivänä palveli toinen pappimme ja tapaninpäivänä minä olin jumalanpalveluksessa mukana.

Joskus olen ollut joulun vapaalla ja silloin on jäänyt jotain puuttumaan. Esimerkiksi vuosi sitten oli vähän orpo olo lomaillessa, mutta paljon auttoi piispan aattohartaus Helsingin tuomiokirkossa, joka jäi syvästi mieleen; yksi hienoimpia jouluaattoja. Joskus viime vuosikymmenellä olimme Tukholmanristeilyllä jouluna ja sekin oli hyvä. Töihin ehti silloin takaisin tapaniksi. Toki kokonaan vapaat joulunpyhät ovat myös hyviä, mutta mieleen tulee sanonta ”mihin koira karvoistaan pääsisi” tms.

Milloin siis vietän omaa jouluani? Vietän sitä koko ajan. Juhlan tavat vaihtelevat eri vuosina, mutta kuitenkin meillä on vahvat jouluperinteet. Joulun työt ei niitä katkaise eikä häiritse; ehkä jopa vahvistavat. Joulu ei ole mikään vankila, jossa pappi joutuu olemaan muutaman päivän, vaan etuoikeus juhlia Vapahtajaamme eri tavoin. Vapautuneesti ja sitoutuneesti.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kirjoittaja

Kupiainen Antti
Kupiainen Antti
Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?