Millainen kirkko, sellainen käsitys

Emeritusarkkipiispa lisäsi puhtia keskusteluun kirkon Käsityksestä. Lähes velvoittavalla tavalla, totesi Emeritus Helsingin piispa. Näin korkeatasoiseen keskusteluun on moni muukin halunnut osallistua. Huomaan että joku minussakin alkoi provosoitumaan. Tämä kirjoitus on ollut valmiina jonkun aikaa ja odottanut julkaisemispäätöstä. Nyt huomaan että palstalle on tullut muitakin kirjoituksia, joissa puhutaan kirkosta vähän laajemmin kuin vain avioliittoon vihkijänä. Vaikka haluaisin olla asiaan puuttumatta, ehdotan osaltani yhden ajatuksen, enemmän asian ymmärtämiseksi kuin ratkaisemiseksi.

Suomen luterilainen kirkko on käytännön kannalta katsoen Ruotsin kuninkaan perustama, ja se kasvoi vuosisadat valtionkirkkona. Kuninkaasta päästyä oli luontevaa siirtyä kansankirkoksi, nimike joka viime vuosikymmeninä on tullut haastetuksi, ja jonka tulevaisuus jää nähtäväksi. Ymmärrän mielestäni kansankirkkokeskustelun eri puolet (kuten teologinen ja sosiologinen lähestyminen), eikä minulla ole sen tilalle nimetä mitään mielekästä seuraajaa. Mielestäni kirkon hallinto ja lainsäädäntö ovat joka tapauksessa perustetut selkeästi kansankirkko-ajatuksen pohjalle, ja sellaisena ne ovat edelleen olemassa. Kansankirkolle luotu hallinto ja lainsäädäntö ohjaavat päätöksentekoa rautaisella kädellä. Se tarkoittaa muun muassa, että päätökset tehdään demokraattisesti jäsenistön enemmistön kannan mukaan. Kansankirkossa ja kansanseurakunnassa erilaisten jäsenten mielipiteet ovat tasan samanarvoiset, ja kansankirkolliskokous tekee päätökset äänestämällä.

Ajattelen että asian näin ollen ei lähtökohtaisesti voi olla kovin suurta eroa kansanedustuslaitoksen ja kansankirkolliskokouksen kannanotoissa niihin asioihin, jotka ymmärretään molempia koskeviksi. Kirkossa naimisiinmenoa koskevaa keskustelua pitkittävä asia on kirkolliskokoukseen luotu määräenemmistöperiaate. Voisi ajatella joko että se ei oikein kuuluisi kansankirkko-ajatteluun, tai mieluummin että se on eduskuntaakin rajoittavan määräenemmistöperiaatteen harkittu vastine kirkossa. Isoissa perustavanlaatuisissa asioissa saadaan lisää harkinta- ja keskusteluaikaa. Eduskunnassa parisuhdetta koskeva päätös, toisin kuin kirkossa, voitiin tehdä yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Mitä haluan tällä sanoa? Alussa mainitussa keskustelussa on esitetty moitteita esimerkiksi siitä, että jotkut haluavat ottaa samanaikaisesti liikaa asioita käsittelyyn, jossa on kysymys vain yhdestä rajatusta päätöksestä, joka koskee määriteltyä ja rajattua joukkoa ihmisiä. Mielestäni keskustelua vaikeuttaa toinenkin näkyvää laajempi tekijä. Keskustelun osapuolia ohjaa erilaisuus siinä, millainen tausta-ajatus kirkosta keskustelijalla on. Vaikka niitä on varmasti useampia, niin pelkistäen näyttää siltä, että toisia ohjaa johdonmukainen kansankirkollinen lähtökohta, kun toisia taas ohjaa enemmän (tai myös) niin sanottu tunnustus- (tai uskovais)kirkollinen lähtökohta. En tiedä ovatko nämä kaksi sovitettavissa yhteen. Teologisen viisauden tasolla se saattaa onnistua, vaikka itse en osaa sanoa mikä yhdistelmän nimi olisi (joku tuoreempi tarvittaisiin kuin tunnustuskirkko tai uskovien kirkko), mutta se ei onnistune ainakaan mitä tulee konkreettiseen päätöksentekotapaan. Kansankirkollinen hallinto tuottaa mekaanisen varmasti kansan enemmistön käsityksen mukaisen päätöksen omalla ajallaan. Toiset käyvät teologis-filosofista debattia sen jouduttamiseksi, toiset sen viivyttämiseksi. En pidä itseäni fatalistina tai luovuttajana yleisemmässä merkityksessä, kun ajattelen monien muiden kanssa että käsityskehityksen suuntaa ei näissä oloissa voi muuttaa.

Tällä en ota kantaa mihinkään yksittäiseen käsitykseen. Ajatusehdotukseni on vain, että meillä ei ole mahdollisuutta halutessamme noin vain vaihtaa kirkkoamme joksikin muuksi kuin mikä se on. Suuri ja vanha laiva kääntyy hitaasti jos kääntyy, ja myös muuttuu hitaasti ajan aallokossa. Meiltä matkustajilta ja miehistöltä kysytään paljon viisasta kärsivällisyyttä, jos haluamme säilyttää sovun ja puheyhteyden edes kirkkokansana, mieluummin myös koko kasvavan ei-kirkkoonkuuluvan kansanosan kesken. Myös keskustelu- ja pohdintaenergian suuntaamisen prisorisointi olisi hyvä harkita ja mahdollisesti päivittää.

42 kommenttia

  • Marko Sjöblom sanoo:

    Hannu, ylipäänsä siihen, kuinka kirkon hallintoa voitaisiin/pitäisi keventää. Useampi eläkkeelle jäänyt kirkkoherra on lähtöhaastattelussa todennut, että kirkon hallinto on tullut aina vain raskaammaksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Meillä oli vaikeuksia mm. saada koottua vaalilautakunta kiristettyjen jääviyssäädösten vuoksi.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Hannu Paavola sanoo:

      Sitä vartenhan kirkolliskokouksen tulevaisuuskomitea teki töitä viisi vuotta sitten, eikä saanut oikein mitään aikaiseksi. Ehdotukset levenivät kovin laajalle, olisiko pitänyt keskittyä siihen keventämiseen, en tiedä. On siellä mietinössä sentään 3. skenaariona kolmannen sektorin kirkko julkisoikeudellisen aseman ”purkautumisen” jälkeen. Näyttää että komitea innostui seurakuntalaisten roolin vahvistamisesta yllättävän paljon, mikä meni osittain ohi tehtäväksiannon.

      Hallinto on rautaa.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Marko Sjöblom sanoo:

      Ei seurakuntalaisen roolin vahvistamisessa mitään väärää ole. Mutta se tuppaa tuomaan lisätöitä viranhaltijoille kaiken entisen oheen, jos ja kun direktiivitulva ylhäältä jatkuu. Niitä kun on yhä vaikeampi jättää omaan arvoonsa.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Heikki Repo sanoo:

      Minua mietityttää kirkollisessa elämässä tällä hetkellä tapahtuva korporaatioajattelu. Tässä ajattelussa seurakunta (=työntekijät, virasto) on kuin yritys, jolla on tuote (=evankeliumi, kirkolliset toimitukset, erilaiset palvelut) ja asiakkaat (= seurakuntalaiset mutta myös kirkkoon kuulumattomat, jotka palveluita hakevat).

      Rinnastus on varmasti johonkin pisteeseen asti toimiva, mutta viime aikoina minusta on alkanut tuntua siltä, että tämä vertauskuva hapattaa seurakunnallista elämää aivan käytännössä. Varsinkin suuremmissa seurakuntayhtymissä ylin johto voi olla hyvin etäällä seurakunnassa tehtävästä arkityöstä. Jos kannukset on vieläpä haettu yritysmaailmasta, voi työntekijöiden, tehtävän työn ja seurakunnan välinen suhde muuttua melko erikoiseksi.

      Pahimmillaan ”yrityksen” ja ”tuotteen” välinen suhde on tällöin yhtä kiinteä, kuin suuren marketin myyjän ja myydyn tuotteen: ihan kiva kun menee kaupaksi, mutta voitaisiin me jotain muutakin myydä. Evankeliumista ei itse eletä, sitä vain tuotetaan kirkollisille kuluttajille, aktiiviseurakuntalaissegmentille.

      Konkretian tasolla tämä tietysti tarkoittaa rukouksen ja Raamatun väheksymistä seurakunnan työntekijöiden omissa kokoontumisissa. Vähitellen argumentoiminen uskosta, Raamatusta ja kirkon (yliluonnollisesta) missiosta käsin tehtäessä seurakunnan elämää koskevia ratkaisuja muuttuu kulmakarvoja nostattavaksi: ei kai me täällä tuollaisin perustein ratkaisuja tehdä?

      Ajatusleikiksi kaikille kirkon työntekijöille suosittelisin seuraavaa: jos ”myytävä tuote” teidän seurakunnassanne vaihdettaisiin johonkin ihan toiseen ideologiaan, muuttuisiko työntekijäkokouksissanne mikään?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Markku Hirn sanoo:

      Heikki Revon esiin tuoma ajatus kirkosta korporaationa on rationaalisesti ottaen aivan oikein. Jos sitten analysoi sitä miten korporaatio toimii niin huomaa että sen tuotteessa on jotakin vikaa koska kohderyhmä suuri yleisö ei näytä siitä välittävän vaan ottaa siihen välimatkaa.

      En usko että kyse on vain huonosta markkinoinnista , siis siitä miten tuote paketoidaan. En myöskään usko sitä ,että jos korporaation hallintoa uudistetaan, niin se vaikuttaisi tuotteeseen . Kohderyhmä samaistaa tuotteen kulloinkin riehuvaan korporaation sisäiseen keskusteluun, niin kuin korporaation käsitykseen avioliittoon.

      Todennäköisesti kohderyhmä ei tunne tarvitsevansa korporaation tuotteita. Korporaation olisi syytä tehdä analyysi siitä miksi näin on?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Hannu Paavola sanoo:

      Markku H. puhuu jälleen vakavia ja asiaa. Mikä se tuote on? Seurakunnan/kirkon jäsenyys näyttää joskus olevan, mutta minusta se ei riitä. Evankeliumiksiki sitä usein sanotaan; ajattelen että on se ainakin kristillinen usko. Ja tiedetään tai tiedettäneen, että se ei ole mikään varsinaien hittituote, kun Raamattua sillain lukee.

      Mielestäni ”markkinointia” – esittelyä ja jakelua, jakeluketjuja – voi kyllä parantaakin aina. Myös raskas hallinto ihan hyvin saattaa rasittaa markkinointiosastoa niin että varsinainen työ kärsii.

      Ja kohderymä sitten. En edes oikein osaa ja halua miettiä mikä e sellainen ”kohderyhmä” ja sen tunttema tarve on. En minä ainakaan kokenut juuri kristillistä uskoa tarvitsevani ennen kuin havahduin Jumalan puhutteluun. Joku kyllä vähän ahisti…

      Tutkimuskeskus tutkii ja analysoi. Kuka piittaa, kenen pitäisi ehtiä pneutumaan? Kun lakisääteiset tehtävät vie ajan.

      Anteeksi vapaamuotoinen assosioiti.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      ”Mikä se tuote on?”

      Sikäli kuin olen minuun kohdistuvat markkinoinnin oikein ymmärtänyt tuo ko. tuote on taivashissin pääsylippu. Mutta on jäänyt minulta piletti lunastamatta kun en ole varma josko hissin piccolo painaisikin ihan piruuttaan PK nappia.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Paavola sanoo:

    Kiitos Heikki R. ja hyvä kun tulit mukaan.

    Kun blogini lopussa vihjasin että olisi hyvä miettiä sekin mihin tällaisen funtsaamisenergiansa suuntaa, niin minusta alkaa näyttämään että se on tuo hallintopeto. Varsinaisestihan minua elähdyttää edelleen seurakuntalaisten roolin nostaminen ja työntekijäkeskeisyyden vähentäminen, mutta taitaa olla niin että työnötekijöiden, varsinkin kirkkoherrojen, rooli ja asema kiinnittyy niin tiukasti kirko hallintoon, että kaikki hankaluus ja vaikeus (kai myös HEikin mainitsema korporaatioajattelu) tulee kirko ylipaisuneesta hallinnosta.

    Kun kirkolliskokouksen tulevaisuuskomitea esitti esim. kirkkoneuvostojen lakkauttamista ja siirtymista yksiportaiseen hallintoon seurakunnissa, kirkolliskokous ei ottanut asiaa edes harkintaa. Puhumattakaan ehdotuksesta keeventää kirkolliskokouksen itsensä keventämistä. Hiippakuntavaltuustojen lakkauttamiesitys sai ihna koomisen käsittelyn eikä menestynyt. Oli niitä muitakin.

    Mitä voi kirkollis- tai muuhunkaan kokoukseen kuulumaton tehdä????

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Heikki Repo sanoo:

      Kääntyä hiippakuntavaltuuston puoleen ja pyytää tekemään asiasta esityksen kirkolliskokoukselle. Tai kääntyä kirkolliskokousedustajan puoleen.

      Jos haluat, voin itse ainakin hiippakuntavaltuuston jäsenenä keskustella muiden kanssa aihepiiristä. Kuten kovin toisissa asioissa jotkut tälläkin sivustolla monesti tähdentävät, muutokset lähtevät ruohonjuuritasolta (- En tosin kehota ketään kirkkoherraa omavaltaisesti lakkauttamaan kirkkoneuvostoa, vaikka ehkä tämä rinnastus meidän aikanamme voitaisiin sellaiseksi tulkita!).

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Hannu Paavola sanoo:

      Edellinen hallinnon kevennysyritys (tulevaisuuskomitea) käynnistyi 25 kirkolliskokousedustajan aloitteesta, jota perusteltiin sillä että erilaisia uudistuksia kylli oli tehty, mutta niissä ei ollut riittävästi tarkasteltu kokonaisuutta vaan keskitytty johonkin hallinnon tai organisaation osa-alueeseen. Aloitteessa kuitenkin toisaalta puhuttiin juuri kirkkohallituksen liian suuresta koosta ja toimivallan suuruudesta.. Tulevasiuusvaliokunta mielestäni siivosi aloitetta, ei keskittynyt lausunnossaan niinkään keskushallinnon kokoon vaan ehotti komiteaa, jonka toivoi ”visioivan kirkkoa, joka olisi nykyiseen verrattuna organisaatioltaan kevyempi, reagointikykyisempi ja joustavampi ja jossa korostuisivat seurakuntalaisten osallisuus ja kirkon perustehtävien – evankeliumin julistaminen, sakramanttien jakaminen ja lähimmäisenrakkaus . tehokkaampi toteuttaminen muuttuvassa toimintaympärisstössä.”

      Näin jäkikäteen arvioiden tehtäväksianto oli vähän mössövisiointia, onko tuollainen kirkko käytännössä edes mahdollinen?? Lisäksi seurakuntalaisten osallisuudesta puhuminen (niin tärkeä kuin se onkin) mahdollisti selän kääntämisen hallinnon linnakkeisiin, jotka ovat helsinki-turu linjalla. ja joista ei haluttu sanoa mitään rumaa?

      Uuden aloitteen, jos joku/jotkut jaksaisivet sellaisen kirjoittaa, pitäisi olla erilainen. Komitea ei ole anää mahdollinen. Aloite pitäisi olla konkreettinen ja puhua suoraan. Mistä???

      Kirkon julkisoikeudellisesta asemasta johtuvien lakisääteisten tehtävien paljoudesta, mikä rajoittaa kirkon tehtävien toteuttamista?

      Eli julkisoikeudellisen aseman murenemisen nopeuttamisesta?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Kertokaa nyt sekin millä tavalla kirkon hallinto muuttuu, kun neuvosto lakkautetaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Hannu Paavola sanoo:

      Ei niitä lakkauteta. Se oli tulevaisuuskomitean ehdotus, mutta se ei edenyt mihinkään. Komitea mietinnössään kyllä selvitti, miten pelkällä valtuustollakin sen mielestä pärjäisi, vaikka valtuusto joutuisikin kokoontumaan vähän useammin kuin nyt. – Asia siis nähtiin liian radikaaliksi .

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Hyviä pohdintoja, Heikki Repo ja Markku Hirn. Pienen seurakunnan dilemma on, että tuote myy, ja asiakkaitakin on. Hallinto vain vie ajan ja voimat markkinoinnilta sekä varsinkin asiakaskontakteilta.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Paavola sanoo:

    Tsiasiassa pelkään että kirkossa katsotaan tällä hetkellää peiliin tyytyväisenä, kun on takana tulevasiuuskomitean avulla suoritettu hallinnon keventämisharjoituskin.

    Vaan kuin en tiedä, Voihan olla että ei katsotakaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Petteri Maunu sanoo:

    Kirkon kohtalonkysymys on mielestäni se, minkälaisia yhteisöjä sen varjon alla on. Ihmisillä on tarve kuulua johonkin. Nykyiset parokiaaliseurakunnat eivät tähän tarpeeseen taida vastata. Yhteisöt, joissa ihmiset tuntevat toisiaan ja evankeliumin äärellä eletään rakkauden kaksoiskäskyä todeksi, vaikka sitten luterilaisen tradition mukaan, vetävät ulkopuolella olevia puoleensa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Puheen sorina ennen messun alkua kertoo seurakuntalaisten yhteisöllisyydestä. Sen sijaan täydellinen hiljaisuus siitä, ettei sitä ole. Ihmiset eivät tunne toisiaan, joten keskustelua ei synny. Näkisin kirkon tulevaisuuden olevan pienissä ryhmissä, jotka kokoontuvat kodeissa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Kirkko/seurakuntaneuvostot eivät ole se pää, mistä hallinnon purku pitäisi aloittaa. Sen sijaan erilaisista mammuttimaisista taloushallintouudistuksista, hallinnollisesta pykäläviidakosta ja mitä erilaisimpiin asioihin liittyvistä raskaista kolmivuotis- ja yksivuotis- sekä lapsivaikutus- jne jne strategiadokumenteista.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      Kirkon toimintakulttuuriin taitaa kuulua olennaisesti nuo toimintasuunnitelmat, joilla pyritään ilmaisemaan millä keinoilla pyritään johonkin tiettyyn tavoitteeseen. Näitä myös strategioiksi kutsutaan. Valmistuessaan ne kertovat vain siitä, miten aina ennekin on toimittu, eikä ne siten johda mihinkään uuteen tavoitteeseen. Tavoitteen saavuttamista ei edes seurata. Moni kirkkoherrakaan ei muista mitä ne sisältää. Silti niitä vain jatkuvasti laaditaan, koska ne kuuluu kirkon toiminnan strategiaan. Strategia on silloin vain itseisarvo ja se tehdään vain sitä itseään varten. Tämä toimintamalli on sisäistetty kirkon kulttuuriin. Koska näin on, niin kirkon uudet toimintamuodotkin on tämän saman kulttuurin vankeja. Ne eivät muuta oikeasti mitään olennaista. Kulttuuri ohjaa kirkon toimintaa, ei ne strategiat, joita jatkuvasti laaditaan. Muutos on mahdollinen vain jos löytyy rohkeutta ryhtyä murtamaan kultuurisidonnaista toimintaa. Se aina saa aikaan vastustusta ja ongelmia. Kuka sitä haluaa. Ei kukaan. Joten tällä mennään eteenpäin.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      Sodassa strategiat ovat tärkeässä roolissa. Siellä johtaja voi määrätä jokaisen toimimaan tietyn tavoitteen mukaisesti. Kukin osasto sitoutuu täysillä yhteiseen tavoitteeseen ja pyrkii tekemään siinä oman osuutensa niin hyvin kuin kykenee. Kirkossa on tässä suhteessa aivan päinvastainen toimintamalli. Jokainen työntekijä voi aivan rauhassa valita omat työskentelytapansa. Eikä kenelläkään ole siihen mitään nokan koputtamista, kunhan työ hoidetaan asian mukaisesti. Omissa työtehtävissä on aivan tarpeeksi tekemistä ja se oma työskentelytapa koetaan parhaaksi, joten uutta toimintatapaa ei sisäistetä omaksi varsinaiseksi tehtäväksi. Eikä siihen voi ketään pakottaa. Jolloin strategialla ei kovin suurta merkitystä ole. On sillä tietysti suuri merkitys niille jotka sitä laatii. Antaahan sen laatiminen laatijoilleen tyydytystä valmistuneesta tehtävästä.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

    Petteri Maunulle ja Pekka Pesoselle. ”Oma” kirkko, seurakunta ja seurakuntatalo on hyvin monelle tärkeä itseisarvo ja identiteettikysymys, vaikka seurakunnan ns. hengelliseen toimintaan ei paljon osallistuttaisi. Kuten oma kunta ja terveyskeskus. Oma lääkäri ja pappi on hyvä olla, mutta kummankin kanta-asiakkaaksi joutumista kannattaa välttää 🙂 Naapurihiippakunnassa on muutaman köyhtyvän ja pienentyvän seurakunnan rypäs, joita on kehotettu liitokseen, mutta kukaan ei kuulemma ole halukas. Omillaan pitää sinnitellä…

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      En minäkään enää usko, että eroaminen kasvaa tästä paljon. Hiljainen enemmistö pysyy järkähtämättä kirkossa. Tapahtuu mitä vain. Melua aiheuttavat vain harvat, eikä heitä edes oikeasti kuunnella. Eläköön hiljainen enemmistö.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Paavo Eero sanoo:

      On sokeutta odottaa, ette kirkosta lähtö pysähtyisi. Määrällisesti laskee tasaisen hitaasti, mutta laskuprosentti pysyy kutakuinkin ennallaan. Se, kuinka johtajuuden laatutietoisuutta vaalien kirkko seurakuntina lähimmän seuraavan vuosikymmenen aikana lähtee järjestäytymään, on ydin kysymys, miten sinänsä tarvittavassa rakennemuutoksessa on mahdollista onnistua. Pahin lopputulos seurakuntien sulautumissa yhteen on taattu silloin, kun sorrutaan yksin euron kautta ja takaa ujuttamaan tuetusti kypsymättömiä valtaushankkeita ympäristöön ja mm. toimintojen kulttuuriset erot jätetään vailla huomiota.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Hannu Paavola

    Olen eläkeläisrovasti ja kirkon uskollinen poika. Uutena harrastuksena oman mielipiteen ilmaisemisen opetteleminen selkokielellä.