Millä perusteella piispa valitaan?
Sunnuntaiaamun tervehdys Turusta: Iloista adventtia!
Turun piispanvaalissa alkaa olla loppusuora menossa; tällä alkaneella viikolla hänet valitaan. Ja millä perusteella? YLE on haastatellut molempia: ”Jääkiekkoa rakastava piispakandidaatti toivoo, että Turun uutta piispaa ei valita sukupuolen perusteella.” Hän vetoaa Raamatun sanaan ”ei miestä eikä naista”. Lisäksi hän kertoo olevansa muutenkin suvaitsevainen. ”Kirkkoherra, joka jalkautuu pubeihin ja baareihin”. Kai hän näistä kertoo, saadakseen kannattajia?
Ei miestä eikä naista. Ei sukupuolen perusteella. Mietin, miten sukupuoleen on kirkossa suhtauduttu? Miten se on vaikuttanut lopputulokseen viimeiset tuhat vuotta? Olisiko Jouni, niin jääkiekkoa ja suvaitsevaisuutta kuin rakastatkin, viimeisessä toiveessasi mukana vähän farisealaisuutta?
57 kommenttia
Huutaminen on inflaation kärsinyttä puhetta. Huutaminen jonkun puolesta on vaarassa muuttua vaikutukseltaan kontraproduktiiviseksi.
”Klassinen teologia” on käsitteenä epäselvä, sillä se viittaa Kreikkaan. Kristinusko ei syntynyt Kreikassa, vaan Palestiinassa.
Heikki Palmu. Sanoilla voidaan toki aina kikkailla. Esimerkiksi termi ”klassinen kristinusko” on ymmärtääkseni hyvin vakiintunut. Sitä voidaan käyttää, kunhan määritellään sen ydin (eikä sitä ymmärretä esim. fundamentalistisen raamattukäsityksen peiteilmaisuna). Eikä kirkkopoliittisena leimakirveenä. Ehkä sen ydinasiat kannattaisi hiukan määritellä. Uskontunnustukset ns. common sensen kautta ymmärrettynä, kolminaisuusoppi, Raamatun normatiivisuus ja sovitusoppi sekä tietenkin sakramentit ja kirkon virka sekä pohdittu oppi kirkosta kuuluvat siihen ainakin minun näkökulmastani.
Vaikuttaa siis siltä, että on ihan sama kuka tehtävään valitaan.
Heikki Palmu. Raamattu on minulle kristillisen uskon ja kirkon elämän ylin ohje ja normi.
Olen toki hyvin tietoinen siitä, että termiä ”klassinen kristinusko” käytetään epämääräisesti ja propagandistisesti Siksi määrittelyä on hyvä käydä.
Suoraan sanoen en ymmärrä kysymystäsi. Nyt pitää totta kai osata myös tehdä ero asian ja siitä esitetyn muotoilun välillä. Itse asiassa kirkko ei muuten koskaan ole väittänyt, että vain ja ainoastaan vaikkapa uskontunnustus sisältäisi sen, mitä kirkko Raamattuun tukeutuen opettaa ja mitö pelastavan uskon sisältöön kuuluu. Esimerkiksi käyvät vaikkapa sovitusoppi ja ehtoollinen. Thurenien Nikean tunnustuksen opas on aika hyvä katsaus näihin asioihin. Oma suosikkini on kirkkoisä Irenaeuksen kauan kadoksissa ollut ”Apostolisen uskon osoittamiseksi” (moderni ruotsinnos Bevis för den apostoliska förkunnelsen).
Piispaa ei valita minkään objektiivisen kriteerin mukan vaan armeija slangia lainatakseni : Pärstäkertoimen mukaan.
Niinhän ne kaikki kirkolliset vaalit menee. Kun vanhaan aikaan oli kirkkoherran vaalit ja niitä oli jopa neljä koesaarnaajaa . niin tuskin yleisö analysoi saarnan sisältöä vaan äänesti kokonaisvaikutelman mukaan.
Se joka vastaa tämän hetken kirkollista muoti-ihannetta lähemmin tulee valituksi piispaksi. Taustalla vaikuttaa tässä ajankohtaisessa tapauksessa myöskin hakijan sukupuoli.
Yleinen mielipide on kallistumassa siihen suuntaan että nyt olisi naisten vuoro kun papistostakin on jo n puolet naisia. Voi olla, että kun valtakunnan hallitus on päteviksi osoittautuneiden naisten käsissä niin se voi heijastua piispanvaaliajatteluun. Siis , ett’ kyllä naiset pärjäävät piispana siinä missa miehetkin.
Hirn, ”Yleinen mielipide on kallistumassa siihen suuntaan että nyt olisi naisten vuoro.”
Pian nähdään mihin suuntaan vaaka kääntyy. Ajan merkkejä tulkitaan monella eri tavalla, Kristuksen kirkon aika on jatkunut pitkään, muutokset ovat tätä kirkon aikaa koetelleet ja ravistelleet.
Pastori Palmu ajaa naista piispaksi. Askolan aika Helsingissä on jättänyt jäljet Suomen luterilaisen kirkon historiaan. Tilinpäätöstä tästä ajasta voidaan tehdä kaikilla sateenkaaren väreillä. Uusi, pysyvä aika on mahdollisesti koittanut?
Vaali on vielä kesken…..
Sateenkaari voitti, uusi aika koitti. Tuore piispa kertoo Ylen uutisissa kirkon olevan vähemmistön ja sorrettujen puolella. Spn-parit ovat vähemmistö. Nyt uusi piispa kertoo, että pitää löytyä ratkaisu, joka tyydyttää kumpaakin avioliitto näkemystä kannattavaa.
Vanhan kannan pitäisi/täytyy taipua uuden edessä?
KARI, ukko olen minäkin lasteni lapsille ja heterosuhteessa olen saanut elää rakkaan vaimoni kanssa jo yli puoli vuosisataa.
Tämäkin on raamattukysymys. ”Kristillistä avioliittokäsitystä” ei Raamatussa yksiselitteisesti ole, käsityksiä on monta ja ne muuttuvat. Jeesuksella suurin käsky on rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niinkuin itseään.
Blogin aihe: Millä perusteella piispa valitaan?
Vaalia edeltävien puheenvuorojen ja lopulta valinnan perusteelta nousee yksi teema yli kaiken muun. Sitä ei minun tarvitse sanoiksi pukea, kaikki sen mediaa seuranneet tietävät.
JOS TURKUUN HALUTAAN PIISPA JOKA HALLITSEE KLASSISEN TEOLOGIAN YDINKYSYMYKSET HYVIN. SILLOIN KANNATTAA VALITA JOUNI
Ilmoita asiaton kommentti