Miksi yksi taivas ei riitä?

"Esikoislestadiolaisuus on yksi lestadiolaisuuden suurissa hajaannuksissa 1900-luvun vaihteessa syntynyt suuntaus."

Pyhä Isä, varjele heidät nimessäsi, jonka sinä olet minulle antanut, että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"Leeviläisyys käsite on syntynyt esikoislestadiolaisuuden hajaannuksissa 1965."

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"Steeniläisyys oli pieni lestadiolainen suuntaus, joka syntyi Ruotsin Lapissa leeviläisyyden hajaannuksessa vuonna 1977."

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"Strangiittien historia juontaa juurensa profeetta Joseph Smithin kuolemaa 27. kesäkuuta 1844 seuranneeseen hajaannukseen."

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"Tultuaan erotetuksi Adams liittyi James J. Strangin johtamaan uskonnolliseen yhteisöön - - 1850-luvun loppupuolella Adams oli koonnut ympärilleen joukon kannattajia Uudessa-Englannissa. He kutsuivat yhteisöään nimellä 'Messiaan kirkko'"

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"Luterilaisuus syntyi 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä. Se syntyi katolisen kirkon sisällä - - Vuonna 1580 Tunnustuskirjoja koottaessa alkoi luterilaisuuden sisällä ilmetä erimielisyyksiä oppia koskevista kysymyksistä. Tuolloin luterilaisia ryhmittymiä olivat aitoluterilaisuus, filippistit sekä kryptokalvinistit - -"

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

"STLK on kuitenkin pitänyt yhteyttä estävänä ELFKD:n suhteita Missouri-synodiin, johon STLK on katkaissut välinsä johtuen siitä, että Missouri-synodilla on kirkollisia yhteyksiä Luterilaiseen maailmanliittoon, jota STLK pitää liian liberaalina."

- - että he olisivat yhtä niinkuin mekin.

11 kommenttia

  • jorma ojala sanoo:

    Hajaannus on tosiasia, ja sen tietysti vaikuttaa se sama vesseli, joka esim. blogistia pitäydyttää ateistisen katsomuksensa lipunkantajana. Näin se heilahtaa, puolelta toiselle, jos ei uskota rakkauteen asti. Yhteenkuuluvaisuuden tunne ja tarve tulee varmasti vielä korostumaan aivan ruohonjuuritasolla sitten, kun elämäntilanne ja maailmantilanne tulee koettelemaan uskon todellisuutta ja aitoutta.

    Ilmoita asiaton kommentti