Mikä on elämän tarkoitus?
Yleisradion uutiset kertoivat eilen lomakauden mukanaan tuoman kiireen helpottamisen saavan monet suomalaiset pohtimaan oman elämän kannalta keskeisiä kysymyksiä. Jotkut alkavat lomalla punnita tarvetta vaihtaa työpaikkaa ja toiset arvioida keskeisten ilmisuhteidensa tilaa. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä maininta tuossa Ylen uutisjutussa oli se, että lomalla moni pysähtyy pohtimaan sitä, mikä on elämän tarkoitus ja lähtevät tämän kysymyksen heräämisen saattelemana hakemaan siihen vastausta erityisiltä elämänvalmentajilta.
Uutisjuttu palautti jälleen mieleen sen, että ihmiset pohtivat maailman muuttumisesta huolimatta nykyajassa perimmäisiä kysymyksiä aivan kuten ovat tehneet meitä edeltävätkin sukupolvet. Jokainen joutuu elämänsä jossain vaiheessa muodostamaan kantansa tähän asiaan. Uutta on se, että siinä missä aiemmin useampi lähti hakemaan vastausta uskonnon suunnasta, moni nykysuomalainen kääntyy elämänvalmentajan tai vastaavan ammattilaisen puoleen.
Yleisradion eilistä juttua lukiessa pohdin, että onko käynyt niin, että kirkko ei nykyaikana pysty tarjoamaan riittävästi foorumeita modernin kyselevän ja usein kyseenlaistavan ihmisen tulla pohtimaan elämän tarkoitusta? Perimmäisten kysymysten pohdiskelun tulisi olla kirkon ydinosaamista, mutta silti se tuntuu olevan nykyään jotenkin vaikeampaa kuin ennen. Tätä taustaa vasten voisi olla hyvä, että seurakunnissa eripuolilla maata pohdittaisiin sitä, että miten kirkko voisi paremmin vastata tarpeeseen pohtia niin lomalla kuin arjessakin samaa ikiaikaista kysymystä siitä miksi täällä nyt olemme.
27 kommenttia
Ville Jalovaara: ” Tätä taustaa vasten voisi olla hyvä, että seurakunnissa eripuolilla maata pohdittaisiin sitä, että miten kirkko voisi paremmin vastata tarpeeseen pohtia niin lomalla kuin arjessakin samaa ikiaikaista kysymystä siitä miksi täällä nyt olemme.”
Ei kai se nyt voi olla pelkästään jotain ”luterilaiseen tyyliin”, että kärsitään aikansa täällä maan päällisissä ”sotkuissa” jotain 70-90 vuotta, sitten mahdollisesti päästäisiin taivaaseen huilaamaan ja nautiskelemaan. 🙂 jotain muutakin selitystä asialle pitäisi löytyä Jumalan henkeytetystä Sanasta, kuten löytyykin.
Ville Jalovaara: ”että lomalla moni pysähtyy pohtimaan sitä, mikä on elämän tarkoitus ja lähtevät tämän kysymyksen heräämisen saattelemana hakemaan siihen vastausta erityisiltä elämänvalmentajilta..”
Useimpia ihmisiä on pohdituttanut jossain vaiheessa elämää kysymykset kuten: Mistä tulemme, mikä on alkuperämme ja miksi? Mihin olemme menossa ja miksi ja mitä kuoleman jälkeen? Miksi ihmisen elämä nykyisin on niin kovin usein täynnä kärsimystä ja sairautta? ja vastaavia asioita.
Mahtaako kirkolla ja niillä erilaisilla elämäntapavalmentajilla olla valmiuksia antaa kysymyksiin vastauksia, jos esim. eivät hyväksy Raamattua Jumalan henkeytyksestä kirjoitetuksi oppaaksi ja oppikirjaksi. Epäilen suuresti, että ei ole.
Elettiin syksyäa 2005 ja työpalaverissa käsiteltiin yrittäjyyttä. Yritysneuvoja alkoi pohtia elämän tarkoitusta malliin: ”Kuka minä oikein olen? Millainen haluaisin olla? Millaisena haluaisin ihmisten minun näkevän?”
Pohdinnan kuuntelu iski kuin satatuhatta volttia – meni puoli vuotta ja meikäläinen tuli ulos kaapista. Elämälle löytyi kuin löytyikin tarkoitus!
Olen pakottanut itseni ymmärtämään sen, että varis nappaa vastakuoriutuneen linnunpoikasen. Luonnon kiertokulku. Variksen on syötävä myös tänään
Mutta sitä en ymmärrä miksi viisi miestä joukkoraiskaa kaksi teini-ikäistä tyttöä Intiassa ja hirttää heidät nautintonsa päätteeksi kaiken kansan nähtäville. Tytöt kuuluivat alimpaan kastiin.
Varis syö nälkäänsä. Minkä tarpeen pahantekijät itsessään täyttävät?
Olemme vielä kaukana hyvästä maailmasta, joka olisi kuin taivas. Onko se edes mahdollista?
Onko elämän tarkoitus olla koko ajan matkalla, kohti parempaa, kohti rakastavampaa, kohti suvaitsevampaa maailmaa, kuten esim. tilannetta, jossa tankit eivät enää aja viattomien erilailla ajattelevien yli?
Ora et labora, kajautti vanha rehtorini aina aamurukousten jälkeen pamauttaessaan raamatun kannet kiinni.
Maria senkun rukoili ja Martta paiskoi töitä, ajatteli ja suunnitteli miten ruokkia ja majoittaa kotiin saapunut mieslauma. Yhdistää rukoilu ja työnteko. Onko se elämän tarkoitus?
May Roth-Edelmann: ”Yhdistää rukoilu ja työnteko. Onko se elämän tarkoitus?”
Kristillisyyden mukaisen elämäntarkoituksen voisi sanoa olevan Jumalan valtakunnan hyvän uutisen julistustyön lisäksi pitää mielessään sen sisältämät lupaukset ja tulevaisuuden odotteet.
Eläminen Jumalan tahdon ja päätösten tahdissa ja ne tärkeimmällä sijalla elämässään pitämisenä. Ne Jumalan päätöksethän pitävät sisällään lupaukset maailmanaikojen muutoksesta, paremmista olosuhteista ja ajoista. Kristuksen tulemuksesta/läsnäolosta. Hänen taivaallisesta kuninkaallisesta vallasta ja hänelle annetusta ihmiskunnan tuomiovallasta.
Niiden ympärille voi myös rakentaa elämän ja uskon ”rakennelman.” Etusijalla siinä on Jumalan tahdon, lupausten ja päätösten toteutuminen, eläminen ikään kuin niiden mukana ja tahdissa. Ei omien, jotka epätäydellisten ja kuolevaisten ihmisten suhteen lepäävät hyvin hauraalla pohjalla ja varsin usein aiheuttavat pettymyksiä.
May Roth-Edelmann. ”Minkä tarpeen pahantekijät itsessään täyttävät?”
Huonojen ja pahojen halujen ja himon tarpeen. Ilman niiden ja niiden alkusyiden poistamista ei ikinä saada aikaan sitä parempaa maailmaa.
Tuula Hölttä: ”Vesa Ahlfors, mitä mieltä olet poliittisista virkanimityksistä ja esim. siitä, että valtiovarainministeriksi tuli vasemmiston ay-johtaja vailla minkäänlaista demokraattista prosessia?”
En ota kantaa ”maailman” poliittisiin asioihin, mutta onhan niitä ollut ennenkin niillä ”posteilla” henkilöitä, joiden meriitit rajoittuvat lähinnä vain oman ryhmittymän tukeen asiassa. Hallituskumppanit eivät yleensä halua asioita riitauttaa pelkkien henkilökysymysten vuoksi.
Poliitikkojen asema sinänsä nykytilanteessa ei ole kadehdittava, kun valtioiden budjetit ovat alijäämäisiä ja velat kasvavat. Ne ”leikkaukset” ja veronkorotukset kun pahimmin yleensä koskettavat köyhiä ja pieni- ja keskituloisia. Mitä se entinen pääministeri ja nykyinen EU:n pääkomissaariehdokas Jean Claude Juncker sanoikaan kerran: ”Tiedämme kyllä mitä meidän pitäisi tehdä, mutta emme sitä kuinka sen jälkeen voisimme tulla uudelleen valituiksi.”
Raamattu kertoo ihmisen alkuperän (1Ms.1:27, 28; 2:7). Ja Jumalan tahto pelastaa ihmiset synnistä Taivasta varten käy läpi Raamatun. Tiivistettynä se on esim. Apt.17:26,27: ”Ja Hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää – hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä.” Jakeissa 30,31 on Jumalan tahto, että kaikkien ihmisten on tehtävä parannus, sillä koko maanpiirin tuomitsee Jeesus, Jumalan Poika, edestämme kuollut ja ylösnoussut Vapahtajamme. Aito parannuksen teko Jeesuksen edessä on elämämme polttavin tarve, että elämme täällä Jeesuksen onnellisina opetuslapsina valona ja suolana ja että pääsemme sitten ihmeelliseen, ihanaan Taivaan Kotiin.
Aivan, Annikki Salo! Ja meillä on taivaskaipuu! Jumalan vastustaja vain sen saa aikaan, sen etteivät kaikki tavoittele iankaikkista elämää.
Elämän tarkoitus !
Yksinkertaiseti. Yhteiselämän rikkaus lähimmäisen rakkaudessa. Siihen ei kirkkoa tarvita.
Ilmoita asiaton kommentti