Meidän syntimme ovat kirkon syntejä

Syntisillä, pyhillä tai vaikkapa enkeleillä ei ole omia erillisiä kirkkoja.

Ne ovat kaikki yhden ja saman kirkon jäseniä.

Karl Rahner tähdensi, että kirkkoa voi vääristäen henkilöidä. Tällöin se muuttuu yleväksi erilliseksi koskemattomaksi "pelastuslaitokseksi".

Syntiset tulisi nähdä itse kirkkoa määrittelevinä jäseninä, Rahner kehotti.

Hän totesi suorasukaisesti, että "kirkko on syntinen", eikä vain "syntisten kirkko", sillä myös syntiset ovat sen oikeita jäseniä.

Kirkko on pyhä, mutta siis myös syntinen. Eri syistä, eikä samoilla tavoilla.

Ortodoksisen sekä katolisen opetuksen mukaan vain Jeesuksen äiti Maria on ainoa synnitön ja perille päässyt ihmisjäsen kirkossa.

Ei ole olemassa jotain aidompaa kirkkoa irrallaan jossain muualla. Tämä olisi pelkkä ihanne, eikä kouriintuntuva kirkko.

Tilanne ei muutu, vaikka kirkon samaistaisi sen edustajien kanssa. Itse asiassa kirkon syntisyys on silloin vielä ilmeisempi vitsaili saksalainen teologi kuivakkaasti.

Kirkon toimet eivät ole pelkkää Pyhän Hengen toimintaa, vaan myös ihan tavallisten ihmisten.

Rahner korosti, ettei ole olemassa opetusta, jonka mukaan Pyhä Henki takuuvarmasti estäisi hölmöilyä.

Usko kirkkoon on luottamusta sen kykyyn olla, läpi aikojen, kaikesta huolimatta, lukuisten "pyhien hedelmällinen äiti".

Kirkko Pyhän Hengen innoittamana yhteisönä uudistuu alati ja sen pää Jeesus on kunnossa.

"Meidän syntimme ovat kirkon syntejä", Rahner muistutti.

Tämän tulisi herättää nöyrää mieltä ja halua muutokseen, ensin itsessään ja näin kirkossa.


Blogikirjoitus perustuu Karl Rahnerin kahteen artikkeliin. Artikkelit The Church of Sinners ja The Sinful Church in the Decrees of Vatican II ovat julkaistu kokoelmassa Theological Investigations - Volume 6.

71 kommenttia

  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Kuitenkin sanassa on ettei Joosef yhtynyt Mariaan ennen syntymää. Tuntuu aika oudolle tuo maininta, siitä näkökulmasta, että Maria olisi ainainen neitsyt. Miksi tämä olisi mainittu, jollei Joosef olisi lainkaan yhtynyt vaimoonsa? Tuon kohdan perusteella on täysin selvää, että Joosef yhtyi vaimoonsa esikoisen syntymän jälkeen.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Matt 1:24-25 ”24s Kr. ouk eginosken auten ”ei tuntenut häntä”; vrt. 1. Moos. 4:1: ”Adam tunsi (jada`, egno) Eevan, vaimonsa, ja tultuaan raskaaksi tämä synnytti Kainin …” Joosef toimii unessa saamansa ohjeen mukaisesti. Yhteen muuttaminen takasi Jeesukselle aviolapsen aseman; neitseellistä sikiämistä ei kuulutettu maailmalle. Antamalla nimen Joosef tunnusti pojan Daavidin perilliseksi. Yhteen muuttaminen ei tällä kertaa merkinnyt yhdyntää. ennen kuin tämä oli synnyttänyt pojan Tämä sivulause on kovin niukka ”jouluevankeliumiksi”. Maria pysyi neitsyenä raskautensa ajan, mutta ajatusta pysyvästä koskemattomuudesta (lat. semper virgo) ei tekstistä löydy. Vasta yksi vanhalatinalaisen ja yksi syyrialaisen käännöksen käsikirjoitus (k = versio Afra sekä Syrus Sinaiticus) pyrkivät torjumaan sen otaksuman, että normaali avioelämä alkoi äidin ”puhdistautumispäivän” jälkeen (Luuk. 2:22). ” ( Jukka Thuren, kirkon aarteita)

      Usko Neitsyt Marian ainaiseen neitsyyteen oli yleinen alkukirkossa. Tästä todistaa myös se, että paikalliset kirkolliskokoukset Roomassa ja Mediolanumissa vuonna 320 sekä yleiset kirkolliskokoukset ovat hyväksyneet opin siitä, että pyhä Maria on ainainen Neitsyt. V:n yleisen kirkolliskokouksen 2. ja. 6. säännössä sekä VI:n yleisen kirkolliskokouksen 1. säännössä tunnustetaan Jumalan Äidin ainainen neitsyys ja julistetaan kirkon yhteydestä erotetuksi ne, jotka hylkäävät tämän dogmin.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      Ole tästä Pekan kanssa täysin yhtä mieltä. Ja Raamatu puhuu selvästi myös Jeesuksen lihallisista veljhistä ja sisarista, ei vain uskonveljistä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Seppo Heinola Ole tästä Pekan kanssa täysin yhtä mieltä. Ja Raamatu puhuu selvästi myös Jeesuksen lihallisista veljhistä ja sisarista, ei vain uskonveljistä.

      ”Ortodoksinen kirkko on aina ymmärtänyt, että niin sanotut Herran veljet ja sisaret ovat Hänen läheisiä sukulaisiaan, eivätkä Neitsyt Marian lapsia. Toisten kirkkoisien ja kirkon opettajien mielipiteiden mukaan he olivat Joosefin lapsia hänen ensimmäisestä avioliitostaan, siis he olivat ihmisten silmissä Herran velipuolia. Tätä mielipidettä olivat pyhä Epifanios ja muut idän kirkkoisät. Pyhän Jeromen mukaan Jeesuksen veljet olivat Marian, Kloopaan vaimon, poikia. Maria, Kloopaan vaimo, oli Neitsyt Marian sisar. (Joh. 19:25). Tätä mielipidettä kannattivat myös Hieronymus, Augustinus ym. länsimaiset kirkkoisät.” ( NÄIN ORTODOKSIT USKOVAT Raimo Sissonen)

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Tästä Marian ikuisesta neitsyydestä on varsin pitkä keskustelu tämän palstan osoitteessa https://www.kotimaa.fi/blogit/maria-ikuinen-neitsyt/#comments

      Matias Roto puolustaa asiallisesti ikuista neitsyyttä eikä tee sitä vain tarjoamalla linkkejä aiheeseen. Jokainen voi tutustua esitettyihin argumentteihin ja verrata Raamatun tekstiä ihmistradition muodostamaan kuvaan alkuseurakunnan jälkeisinä vuosisatoina.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Rauli Toivonen12.12.2020 19:01

      Linkit ovat ihan hyviä, silloin voi itse lukea tutkimuksia ja tutustua niihin oiken perinpohjin. Raamatun tekstit ovat osa myöhempää traditiota, sitä ennen oli suullinen traditio. Kirkon traditio ei ikinä ole Raamattua vastaan, silloin se ei ole kirkon traditiota.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Seppo Heinola sanoo:

      Raamattu sanoo selvästi nämä ko henkilöt Jeeuksen veljiksi ja sisariksi eikä selitä heidän olen vain uskonveljiä. Mymös Rooma mymöhemmin kulusteli ihmisiä näistäJeesuksen sukulaisista. Eikä olis ollut Tarpeen kutsua Jaakobia ’Herran veljeksi’,jos olisi ollut kyse itsestäänselvästä uskonveljeydestä. Edelleen evankelista Johannes sanoo suoraan, etteivät e d e s Jeesuksen veljet uskoneet häneen (Joh. 7:5). Jos veljet tarkoitaisivat uskonveljiä,niin eikö muka kukaan uskonveljistä olis uskonut häneen? Sana edes viittaa muutamanihmiseen,ei suurenseuraajoukkoon. Muitakin kohtia on paljon.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Pihkala sanoo:

    Täällä ollaan lähinnä tiedonjanoisina ja luulisi jonkin raamatun kohdan tukevan tätä ajatusta Marian synnittömyydestä. Ja kyllä mielestäni kaikki muut kristilliset kirkot uskovat , että raamatusta löytyy kaikki ihmisen pelastukseen.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Raamatun tekstit ovat kovin niukkasanaisia puhuessaa Jeesuksen äidistä Mariasta. Meillä on vain muutama maininta. Ei muuta. Sen sijaan kirkon historia antaa laajemman kuvan Mariasta.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Lars Ahlbäck sanoo:

    Kiitos kommenteista. Niitä on tullut paljon. Yksi kohta blogikirjoituksessa vaikuttaa kiinnostavan erityisen paljon.

    Yhden kirjallisuusvinkin annoin jo yllä. Toinen on esim. Jaroslav Pelikanin Mary Through the Centuries (1998).

    Tiivistetysti. Varhaisina vuosisatoina vahvistui käsitys Marian synnittömyydestä. Jopa Augustinus synkimmillään, teoksessaan Luonnosta ja armosta teki Marian kohdalla poikkeuksen – hän oli synnitön.

    Ensimmäisellä vuosituhannella, ehkä jo 500-luvulla, on vietetty idässä joulukuun alussa Annassa tapahtunutta Marian sikiämisen juhlaa.

    Jumalanpalvelustekstit ovat esim. tämäntyylisiä. Jo mainitsemani aiheet ovat siinä esillä.

    ”Tänään siveän Annan sisimmässä muodostuu lapsukaiseksi Jumalan palvelijatar Maria, enkeleille sanomaton, ihmisille suurenmoinen ja aikojen alusta astu ennustettu yliluonnollinen ihme. Hänet valmistetaan kaikkien aikakausien Kuninkaan asumukseksi ja meidän sukumme uudeksi luomiseksi…”

    Katolinen kirkko, nojaten aika lailla läntiseen perisynti-opetukseen, julisti 1800-luvulla ihan opinkappaleella Marian poikkeuksellisen puhtauden – tahrattoman sikiämisen myötä.

    Jeesuksen veljet ym. jutut netti pullollaan. Puolesta ja vastaan. Googlettamalla löytyy kaikenlaista.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Yleisen teologian opinnoissa opin sen, että mitä korkeammalta taholta jotain esitetään, niin sitä kriittisemmin siihen on syytä suhtautua. Sitä periaatetta olen sitten noudattanut monessa muussakin kohdin. Kukin saa mielestäni näistä sivuasioista olla mitä mieltä tahansa. Kunhan niistä ei tehdä pääasiaa. Arvostan silti Katollisia ja Ortodokseja yhtä paljon kuin oman kirkon väkeä. Kukin saa pitää oman uskonsa ja elää sen mukaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Tämän opin ongelmana on se että aviopuolison kanssa lasten tekeminen voidaan katsoa synniksi, joka on kuitenkin Jumalan ensimmäisen käskyn: ”Olkaa hedelmälliset ja täyttäkää maa”- toteuttamista. Samalla naimattomuus on nostettu korkeammaksi hyveeksi kuin perheen perustaminen ja omien lasten hyvä ja rakastava kasvatus.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      ” Tämän opin ongelmana on se että aviopuolison kanssa lasten tekeminen voidaan katsoa synniksi”

      Katolisessa kirkossa avioliittoa jossa puolisot eivät halua lapsia voidaan pitää mitättömänä ja se voidaan purkaa.

      Kyllä perheen perustaminen oli varsin korkealle noteerattu arvo. Munkeille tai munkkien kirjoituksissa tilanne vaihtelee ja siinä ihanteena on juuri naimattomuus. En kuitenkaan sanoisi kirkon ihanteena olevan aina ja kaikkialla naimattomuus. Tämä käy myös esille Raamatun teksteistä.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Kirjoitinkin että : ”voidaan katsoa”. Tarkoitin sitä, että luostariin menemistä on voitu arvostaa enemmän, kuin naimisiin menoa. Samaa juurta on tuokin, että hengellistä virkaa pidetään suuressa arvossa, mutta tavallisia tallaajia arvostetaan selkeästi vähemmän. Jos joku kertoo keskustelussa olevansa pappi, niin monet ovet aukeaa heti.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Varmaan noinkin. Luostarit katsotiin jossakin vaiheessa turvan antajana taloudellisesti, koska ajat olivat vaikeat. Varmasti monia väärin käytöksiä kristikunna piirissä on ollut. Kuten pappeuden arvostaminen väärällä tavalla. On myös sellaisia pappeja jotka ovat täynnä palvelumieltä ja ymmärtävät asemansa oikein, ei herroina halliten vaan palvellen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kari Paukkunen sanoo:

      Martti Luther (saks. Martin Luther) ratkaisi luostarielämän raamatullisella viisaudella. Se siitä naimattomuuden tai neitsyyden ihannoinnista!

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kari Paukkunen sanoo:

      Yksi syntynyt on synnitön aina ja iankaikkisesti, Herra Jeesus Kristus!

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

    Tuosta Marian synnittömyydestä nousee vielä ainakin yksi mielenkiintoinen piirre esiin Raamatusta. Nimittäin se, mitä Mooseksen laki opetti kaikkien ihmisten syntisyydestä syntiuhrilaissa.

    Mooseksen laissa sanotaan näin: ”Kun pojan tai tytön synnyttämisestä määrätty puhdistumisaika on kulunut umpeen, naisen on tuotava papille pyhäkköteltan oven eteen vuoden vanha karitsa polttouhriksi ja metsäkyyhky tai muu kyyhkynen syntiuhriksi… Jos naisella ei ole varaa lampaaseen, hän tuokoon kaksi metsäkyyhkyä tai kaksi muuta kyyhkystä, toisen polttouhriksi ja toisen syntiuhriksi,”(2. Mo12:6,8)

    Maria totteli yhdessä Joosefin kanssa Jumalan tuolloisia määräyksiä ja ”kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen.. Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”(Lu2:22,24)

    Kuka osaisi selittää, miksi synnittömän naisen piti toimittaa syntiuhri?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Tuo ensimmäinen sitaatti on 3. Mooseksenkirjasta eikä toisesta. Sorry.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Rauli miten tämä liittyy Marian synnittömyyteen? Se, että nainen on kultillisesti epäpuhtaassa tilassa ei poista Marian synnittömyyttä. Meistä kukaan ei ajattelle, että Jeesus ei käynyt wc:ssä silti Jeesus oli synnitön.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Lyhyesti sanottuna: Jos Maria olisi ollut synnitön, hänen ei olisi tarvinnut toimittaa syntiuhria lapsensa synnyttämisen jälkeen.

      Raamattu kertoo Mooseksen laista, että ”se säädettiin perästäpäin osoittamaan rikkomukset, kunnes tulisi se jälkeläinen, jota lupaus koski.” Ja näin siitä tuli ”meidän valvojamme(kasvattajammeKR38) Kristuksen tuloon asti, jotta me sitten tulisimme vanhurskaiksi uskosta”, kuten Paavali asian ilmaisi.(Gal3:19,24)

      Mooseksen laki opetti sen alaisuudessa eläneille, etteivät tarkasti noudatetut teot voineet tarjota ikuista elämää. Eli Roomalaiskirjeen sanoin: ”Eihän yksikään ihminen tule Jumalan edessä vanhurskaaksi lain käskyjä noudattamalla. Lain tehtävänä on opettaa tuntemaan, mitä synti on.”(3:20)

      Maria tunnusti syntisyytensä toimittamalla tuon syntiuhrin. Voisitko Sami kuvitella, että Jeesus olisi uhrannut joitakin eläimiä tahattomien syntiensä vuoksi? Hänellä kun ei sellaisia ollut.

      Varmasti Maria kyyhkysiä uhratessaan tunsi kaipaavansa sitä, jonka Raamattu pukee sanoiksi näin: ”Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta”.(Gal3:23)

      Ja sitten vielä uusi näkökulma tähän lopuksi. ”Yhden ainoan ihmisen teko toi maailmaan synnin ja synnin mukana kuoleman. Näin on kuolema saavuttanut kaikki ihmiset, koska kaikki ovat tehneet syntiä”, Raamattu opettaa.(Ro5:12)

      Minkähän takia Maria kuoli, jos oli synnitön?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Kosti Vasumäki sanoo:

      Raulin kommentti on osuva ja Kirjoitusten mukainen.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

    Minkä lisäarvon kristityn uskoon tuo tai toisi usko Marian synnittömyyteen? Minulle on riittänyt Jeesuksen Kristuksen täydellinen uhri koko maailman syntien sovitukseksi.

    Marian piti ”kuolemalla kuoleman” kuten kaikkien muidenkin syntisten.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Samaa kyselen minäkin uskoen, että Jeesus Kristus on se ainoa synnitön. Hänen synnittömyydestään on meidän uskollemme todellinen merkitys: ”Meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa.”(Hepr10:10)

      Ehkä me voimme oppia jotakin myös siitä, miten Jeesus opetti asioita. Sanoiko hän uteliaille kyselijöille, että ”siellä synagogassa on se Raamattu, kysykää viisailta ja oppineilta”. Olisiko Jumalan Poika antanut linkin johonkin paksuun ja raskassoutuiseen teokseen, jonka vain harva olisi jaksanut kahlata läpi?

      Tällaisen lausunnon Jeesuksen läheiset antoivat ylösnousseesta Mestaristaan: ”He sanoivat toisilleen: ’Eikö sydämemme hehkunut innosta, kun hän kulkiessamme puhui meille ja opetti meitä ymmärtämään kirjoitukset?’”(Lu24:32) Ja ilmaus ”kirjoitukset” tarkoittaa tuon ajan Raamattua.

      Voisimmeko ottaa mallia paitsi synnittömästä myös kaikkien aikojen parhaasta Opettajasta tällä planeetalla?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Lars Ahlbäck sanoo:

    Valitettavasti en itse pysty osallistumaan keskusteluun. Vuorotyö hoitoalalla vaatii osansa.

    Mariologia (ja myös tietenkin kristologia) on todella mielenkiintoinen teologian osa.

    Vinkkejä kirjoista liittyen Marian asemaan ortodoksisuudessa ja katolisuudessa on jo yllä annettu.

    Katolinen katekismus löytyy ihan pdf:nä netissä. Siinä on hyvä pointti, jonka myös ortodoksi voi allekirjoittaa: ”Se mitä katolinen usko uskoo Mariasta, perustuu siihen, mitä kirkko uskoo Kristuksesta, ja se mitä kirkko opettaa Mariasta, valaisee puolestaan sitä, mitä kirkko uskoo Kristuksesta.” (487.)

    Tietenkään ei tarvitse olla vanhojen kirkkojen kanssa samaa mieltä.

    Mielestäni on kuitenkin ihan hyvä, edes hetkeksi, tajuta tosiasian, että he ovat jo tuhansia vuosia opettaneet näitä juttuja.

    Ajankohtainen opetus on myös nykyisin enemmistön kristittyjen usko.

    Tämä ei tietenkään ole argumentti niiden puolesta, mutta kuitenkin terve muistutus ”mittasuhteista”.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Toivon, ettet Lars tuntenut hirmuista painostusta selontekoon Marian synnittömyydestä, josta sinulta niin kovasti kyselimme. Työn ohessa täällä on vaikea ehtiä kovin kiivaaseen keskusteluun, sen varmasti me kaikki ymmärrämme.

      Kuten myös sen, että olipa Maria sitten syntinen tai synnitön, toisen painostaminen väkisin johonkin taitaa olla synnin tekemistä.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Rauli Toivonen13.12.2020 14:34

      Vastaan tähän viestiin. Marian synnittömyys ei tarkoita perisynnistä vapautumista, vaan himottomuuden tilaa. Se miksi Maria toimii juutalaisena Vt:n lakien mukaan liittyy juuri siihen kuuliaisuuteen mitä häneltä ja kaikilta juutalaisilta vaadittiin. Myös Jeesus noudatti lain asetuksia.

      Tässä on siis käsitteitä joita täytyisi ensin selvittää ja ymmärtää. Mitä tarkoitaa Marian synnittömyys. Mitä tarkoittaa perisynnistä osalliseksi tuleminen/ tai sen vaikutuksen alla oleminen ( Mariahan kuoli) vaikka sitten myöhemmin tradition mukaan hänen ruumiinsa otettiin ylös .

      Tämä himottomuuden tila liittyy jumalallistumisen prosessiin joka on selviä partistisessa kirjallisuudessa kautta linjan. Tämän tilan Maria oli saavuttanut ja siksi häntä nimitetään synnittömäksi. Näin olen asian ymmärtänyt.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Kiitos Sami oikein asiallisesta kommentistasi asioihin, joita me täällä nyt yhdessä pohdiskelemme.

      Totta, Jeesus eli Mooseksen lain mukaan, kuten hän itsekin totesi: ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.”(Mat5:17)

      Mutta voisitko ajatella, että Jeesus olisi toimittanut lakiliiton vaatiman syntiuhrin tahattomista synneistään? Syntiuhri kun Raamatussa merkitsee jotakin seuraavanlaista: ”Syntiuhri (hepr. ḥaṭṭat, “synti” vrt. 2. Kor. 5:21). Siinä pappi siveli uhrieläimen (sonni, lammas, vuohi) verta pyhäkköön palauttaakseen uhraajan rikkoutuneen yhteyden Herraan ja poltti eläimen parhaat osat eli rasvan, munuaiset ja maksan takalohkon alttarilla. Jos uhraaja oli köyhä, hän saattoi tuoda syntiuhriksi kyyhkysen tai jauhoja.”(Luterilainen.net)

      Kerrot Sami, että ”Marian synnittömyys ei tarkoita perisynnistä vapautumista, vaan himottomuuden tilaa.” Mistä kohden Raamattua voisi saada sellaisen käsityksen, että perisynnin vaikutuksesta emme koe myös vääränlaisia himoja?

      Itse asiassa Raamattu liittää meidän kaikkien syntisyyden himoitsemiseen ja kertoo, että juuri Mooseksen laki kasvatti myös tämän oivaltamiseen. Vai miten sinä Sami ymmärrät tämän asiantuntijalausunnon?

      ”Mutta vasta lain vaikutuksesta tulin tuntemaan synnin. Himo olisi ollut minulle tuntematon asia, ellei laki olisi sanonut: ’Älä himoitse.’”(Ro7:7)

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Olen myös kohdannut tuon mainitsemasi sanoman siitä, että ”myöhemmin tradition mukaan hänen ruumiinsa otettiin ylös.”

      Miten sinä suhtaudut tuollaiseen perinnäissäädökseen? Uskotko noin? Opettaako mielestäsi joku kohta Raamatussa tuollaista? Vai puhuuko se ylösnousemuksesta sen mukaan kuin mitä hautajaisissakin olen usein kuullut: ”Jeesus Kristus on sinut viimeisenä päivänä herättävä?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Sami Paajanen sanoo:

      Marian synnittömyys on käsitteenä eri asia kuin Jeesuksen synnittömyys. Maria saavuttaa synnittömyyden Jeesus taas on luonnostaan synnitön, Hän sikisee Pyhästä Hengestä.

      On vaikea Rauli selittää näitä asioita sinulle, koska taustayhteisösi on jehovalaisuus. Sinua auttaisi se, että tutkisit näitä asioita itse kirjallisuuden kautta. Ihan opiskelemalla. Mutta yritän parhaan mukaan.

      ” Mistä kohden Raamattua voisi saada sellaisen käsityksen, että perisynnin vaikutuksesta emme koe myös vääränlaisia himoja?”

      Koemme ja paljon, mutta kristillisen kilvoituksen kautta himot ristiinnaulitaan. Himo on saatanan välinen voittaa sota. Himot synnytetään aistien kautta. Saatana käyttää synnillisiä muistoja mielikuvia, ja murtaa tahdon ja alistaa järjen. > Tässä sinun pitäisi tutustua tähän koko ajatuskentään.

      Minulla ei ole mitään vaikeutta hyväksyä kirkollista historiaa Marian osalta.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

    Kari Paukkunen13.12.2020 19:45

    Kirjoitat; ” Minkä lisäarvon kristityn uskoon tuo tai toisi usko Marian synnittömyyteen? Minulle on riittänyt Jeesuksen Kristuksen täydellinen uhri koko maailman syntien sovitukseksi.

    Marian piti ”kuolemalla kuoleman” kuten kaikkien muidenkin syntisten.”

    Marian piti kuolla, koska hän oli perisynnin alainen. Perisynnin alaisuus ei poista Marian synnittömyyttä tai tee sitä tyhjäksi. Maria ei ole myöskään kristinuskossa syntien sovittaja kuten Vapahtajamme, Marian tehtävä on toisaalla. Minkä lisäarvon sitten uskoon tuo Marian synnittömyys. Tämä on protestanteille hiukan outo asia. Kysymys on jumalallistumisesta, ihmisyyden alkuperäisen olemuksen kirkastumisesta, joka inkarnaation myötä on meille mahdollista. Kysymys ei ole lisäarvosta vaan perusarvosta, todellisesta tilasta. Kaikkia kutsutaan juuri tähän.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Santa Claus sanoo:

      Täytyy tunnustaa Kari, että päättelysi johdonmukaisuutta ja loogisuutta on vaikea seurata: viittaamasi ’jumalallistuminenhan’ tarkoittaa Jumalan kaltaistumista, mihin kuuluu myös kuolemattomuus. Paavalikin suuressa viisaudessaan opetti: ”Synnin palkka on kuolema”, mistä voimme loogisesti päätellä, että synnittömyyteen liittyy erottamattomasti myös kuolemattomuus. Mitään tähän viittaavaa ei liene löydettävissä Marian ’tunnustetusta’ biografiasta, joten päättelyketjusi ei ole täysin aukoton, ja siten validi.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Lars Ahlbäck

    Lähihoitaja, sairaanhoidon opiskelija, teologian maisteri ja ortodoksipappi.