Mars, Mars Marsiin?

”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Ps 8:4-5).

Miehitetty Mars-lento siintelee Yhdysvaltain avaruushallinnon suunnitelmissa. Mars-luotaimet ovat tehneet esityötä ja kartoittaneet punaisen sodanjumalan planeetan oloja. Ne ovat ihmiselle vihamieliset. Planeetalla ei ole happea hengitettäväksi. Lämpötila pysyttelee pakkasella. Ei ole riittävää kaasukehää suojaamassa säteilyltä. Vesi on jäänä planeetan pinnan syvyyksissä.

Kuitenkin tälle planeetalle halutaan perustaa siirtokunta. Miksi? Syyt selviävät National Geographyn korkealaatuisesta ja samalla hämmentävästä elokuvasarjasta. Se kuvaa avaruuden valloituksen historiaa ja asiatietoa aurinkokunnasta. Tähän sekoitetaan fiktiota 2033 Daidalus-aluksella Marsiin lähetetystä retkikunnasta, jonka tehtävänä on etsiä siirtokunnalle sopivaa paikkaa ja valmistella sen rakentamista.

Saman aikaisesti elokuvateattereissa on kiertänyt kaupallinen elokuva Marsin pinnalle jääneestä miehestä, joka Robinson Crusoen tavoin onnistuu selviytymään ankarissa oloissa. Näen kyseisten elokuvahankkeiden muokkaavan yleistä mielipidettä myönteiseksi miehitetylle Mars-lennolle. Avaruuden tutkimus ja etenkin miehitetyt lennot ovat kalliita.

_ _ _

Miksi siis Marsiin? Ensinnäkin siihen ajaa ihmisen halu päästä aina pidemmälle ja ulottaa vaikutustaan kauemmas. Kun maapallon kaikki kolkat ja sen lähin seuralainen Kuu on kartoitettu, suuntautuu tutkimusmatkailu lähiplaneetalle. Toinen syy nousee Yhdysvaltain historiasta ja Euroopasta Mayflover-laivalla saapuneiden pioneerien esikuvasta. He jättivät vanhan mantereen ongelmineen perustaakseen oman vapauden maan.

National Geographyn elokuvasarja muotoilee asian niin, että Marsiin perustettava siirtokunta on ainoa mahdollisuus ihmiskunnalle selvitä perikadosta. Tällä voidaan viitata Maata ja ihmisiä kohtaavaan täydelliseen tuhoon esimerkiksi lopunajallisessa ydinsodassa, jättimäisen taivaankappaleen törmäyksessä Maahan tai vaikkapa ennakoimattoman suuren ilmastonmuutoksen seurauksena kuumenevaan, elämälle vihamieliseen ilmastoon.

_ _ _

Visio Marsin asuttamisesta ja maailmanlopun tuhojen välttämisestä on ikään kuin tieteen vastine kristilliselle eskatologialle, kaiken loppua koskeville ajatuksille. Kristillisen uskon mukaan maailma päättyy kerran. Sen jälkeen Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan, joissa vallitsee rauha. Uskossa kuolleita odottaa iankaikkinen elämä Jumalan taivaassa, toisessa todellisuudessa.

_ _ _

Ajatus Marsista jonkinlaisena Nooan arkkina tai ihmiskunnan pelastusveneenä maailmankaikkeuden meressä kuulostaa minusta vieraalta ja jopa vaaralliselta. Marsiin tähyäminen ja suurten rahasummien investoiminen ihmiskunnan pelastavaan tukikohtaan Marsissa suuntaa huomion pois Maapallon pelastamisesta.

Eikö nyt olisi korkea aika suunnata tieteen ponnistukset ja taloudelliset voimavarat torjumaan Maapalloa ja sen elämää uhkaavia vaaroja? Tuntuu nurinkuriselta lisätä liuskeöljyn tuotantoa ja mahdollistaa edelleen autoilu 30 litraa/100 km kuluttavilla henkilöautoilla ja samalla suunnitella pakoa kuumenevalta Maa-planeeltalta. Tuntuu nurinkuriselta, mikäli Yhdysvaltain presidentti lakkauttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät ohjelmat sekä lisää kasvihuonekaasujen päästöjä – ja toisaalta antaa resursseja Mars-ohjelmaan.

_ _ _

Maapallo on ainoa elämälle sopiva ympäristö, jonka ihminen voi tavoittaa. Maan vetovoima, paine, ilmakehä sekä lämpötila ovat optimaalisia ihmiselle. Mars on siihen verrattuna kuoleman planeetta. Maa, tämä sinivihreä pallo kaikkeuden kylmässä avaruudessa on elämän saareke, jota olisi kaikin keinoin suojeltava sodilta, onnettomuuksilta ja ihmisen loputtomalta ahneudelta. Jumalasta, maan ja taivaan luojasta voi kristitty sanoa kiittäen ja ylistäen: ”Hyvin Hän on kaikki tehnyt!”.

  1. Mars’n miehitys aja takaa ajatusta, että ihminen saattaisi saada siellä aikaan Marsista aikanaan ilmakehän hävittäneelle ilmiölle vastakkaisen ilmiön ja planeetta voisi muuttua jälleen maan kaltaiseksi, mikä se on historiassa hyvinkin voinut olla.

    Marsiin liittyv muinainen mytoogia on hyvin mielenkiintoinen ja erityisen mielenkiintoisesti Mars esiintyy Raamatussa nimillä Madim ja Adom ja Meroz. Meroz esiityy Raamatun vanhimmassa osassa Deborahin (Mehiläisen) laulussa. (Mehiläisen toi tarun mukan Osiris maahan taivasta)Deborah oli Israelin Tuomarien jälkeen ensimmäine hallitsija ja hän oli merkittävästi nainen…
    Kirkkoiusä’ Athanasius Kircher oli erityisne kiinnostunut Marista ja hän laati ns. Marsin planeetasinetin, johon liittyvä numerikka anta hämmästyttävsti Marsin täsmälleen oikeat sideerisen ja synodisen vuosikierron ajat.

    https://www.google.fi/search?q=Athanasius+Kircher+Mars&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjjpdn17uXSAhWKkCwKHVvPAjoQ7AkIMg&biw=1280&bih=883#imgrc=-IoglpetAD5OjM:

    Deborah käskee kiroamaan Merozin jas en asukkaat kun nämä eivät olleet tulleet JHVH:n avuksi tämän taistellessa Siiseraa vastaan. Jakeet ovat tässä:

    Tuomarien kirja 5 luku jakeista 22 ja 23

    :ויריבא תורהד תורהדמ סוס-יבקע ומלה זא 22

    היבשי רורא ורא הוהי ךאלמ רמא זורמ ורוא 23

    :םירובגב הוהי תרזעל הוהי תרזעל ואב-אל יכ

    Kun nimen Meroz alkukirjaimesta Mim otetaan 9 askeleen tasavälein tässä vasemmalle ja saadaan kirjaimet M A D M

    Madim on Mars-planeetan heprealainen nimi, Meroz tulkitaan myös jonkin planeetan nimeksi,
    Huomaa että kreikan Ares tarkoittaa Marsia.

    Me-Eroz voidankin lukea Marsista!

    • Seppo, en ensin saanut selvää yllä olevasta hepreasta, ennen kuin huomasin, että olit kirjoittanut sen vasemmalta oikealle. En pysty ottamaan kantaa Meroz-hypoteesiin, vaikka siinä on pointtinsa. Kircher ei kuulunut kirkkoisiin, koska eli 1600-luvulla. Hän oli kyllä astrologi, mikä selittää kiinnostusta Marsiin. Muinaisessa Israelissa elettiin kulttuurin keskellä, joka piti plaeettoja jumaluuksina. Tämä käy ilmi esim. pseudepigrafisesta Salomon Testamentista (TSal 18).

    • Alkutekstissä se oli oikein, mutta kopiointi kääntää tässä tekstin järjestyksen.

      According to the Talmud (Moed Katan 16a), Meroz is a certain planet in the stellar sphere, and because the mention of it in Judges 5:23 is preceded by the phrase, ”the stars in their course fought against Sisera” (v.20), it thus follows that Meroz must be defined as a celestial body.[2] This mysterious ’Meroz’ may not only be the name of a star, but also may allude to an unidentified group of outworld inhabitants somewhere in the second heaven (outer space) to which failed in their willingness to assist the righteous in a war against the wicked, and hence cursed by the angel of God.

      Athanasius Kircher oli jesuiitta ja hepreaa ja teologia toki opiskellut. Kirkkoisä oli minulla lapsus. Sorry

      Athanasius Kircher (2. toukokuuta 1602 – 27. tai 28. marraskuuta 1680) oli saksalainen jesuiitta ja oppinut, joka julkaisi noin 40 teosta eri aloilta, muun muassa orientalismista, geologiasta ja lääketieteestä. Hän teki myös varhaisen tutkimuksen Egyptin hieroglyfeistä. Hän oli myös ensimmäisiä jotka tarkkailivat mikrobeja mikroskoopilla, ja esitti että rutto on bakteerien aiheuttamaa.

      Kircheriä on keksintöjensä ja työnsä laajuuden johdosta verrattu Leonardo da Vinciin. Edward W. Schmidt on kutsunut häntä ”viimeiseksi renessanssi-ihmiseksi”.

    • Kyllä Kircherillä oli omat ansionsa, kuten Seppo toteaa. Viittaus tähtiin taivaallisena sotaväkenä ei ole Raamatussa harvinainen. Sitähän tarkoittaa Jumalan epitetti Sebaoth – Sotajoukkojen Jumala.

  2. Pekka Särkiö :”Kyllä Kircherillä oli omat ansionsa, kuten Seppo toteaa.”

    Noista ansioista tulee ensimmäiseksi mieleen se, että hän oli jesuiitta, ja luultavasti ja toivottavasti samalla tavalla kuin lapsenlapsemme, jolle koulun uskontotunnilla oli opettu kymmenen käskyä ”moraalikoodina”, ja joka nykyisin opettaa myös vanhempiaan ilmoittamalla milloin heidän keskinäinen kommunikaationsa mahdollisesti rikkoo hänen mielestään tuota ”koodia”.

    Takana ovat ne vuodet, kun hänen ala-asteella ollut äitinsä puhkesi itkuun lastenhuoneessa, kun oli saanut koulun uskontotunnilla kuulla, että me, hänen isänsä ja äitinsä, joudumme helvettiin, koska emme ole tulleet uskoon.

    • Ei liene yhtään tapahtumaa historiasas eikä yhtään ihmistä mailmankaikkeudessa,joista ei Tuula kykenisi tekemnään ns.aasinsiltaa omaan sukuunsa.
      Yrittäisit nyt Tuula edes joskus pysyä asiassa .

    • Seppo Heinola :” Yrittäisit nyt Tuula edes joskus pysyä asiassa .”

      Mitä tarkoitat? Itsehän kirjoitit, että ” Athanasius Kircher oli jesuiitta” eikä suvussamme ole ainoatakaan virallista jesuiittaa. Jesuiitta on huumorimielessä käytetty lempinimi kaikille papeille, joita kunnioitamme heidän uskonsa ja vakaumuksensa vuoksi.

    • Olisitko Pekka sama mieltä jos Marsiin olisi pyrkimässä jokin muu maa kuin USA, vaikkapa Israel?

      Mitä bisneksiin tule, niin ylivoimaisesti suurimmaksi ja laajimmaksi bisnekseksi muutettu sankari mailmassa on ollut Jeesus.

    • Niin, tässä voi todellakin olla kyse suurvaltojen kilpajuoksusta sekä samalla kilpailusta eri maiden teknologisesta etevämmyydestä. Samaan tapaan Norjan Roland Amundsen ja Iso-Britannian Robert Scott kilpailivat runsaat sata vuotta sitten pääsystä Etelänavalle. Silloin tosin teknologia – Scottin moottorireet – hävisi arktisiin oloihin sopeutumiselle ja hiihtotaidolle. Mars- visioissa suurvallat tukevat kuitenkin toisiaan. Elokuvasarjassa amerikkalalainen tiimi tukeutuu venäläiseen huoltotukikohtaan. Maapallon pelastamisessa tämänkaltainen yhteistyö on suoranainen välttämättömyys.

    • Pekka, ihmisen pyrkimys säilyttää lajinsa kuluu Jumalan ihmisen sisäänkirjoittamaan lajinsäilytysvaistoon. Ja johan se raamattukin kertoo että ihmiset temmataan saastuneelta maapallolta taivaaseen.

  3. Vartiotornin porukat taas väittää, että jäädään tänne heidän valtakuntaan. Missä saasteita ei oo.

    Miksiköhän tuo säilytysvaisto sitte antaa luvan luonnonvarojen ryöstölle ja saastuttamiselle. Jopa vielä ydinaseiden lisäämiselle. Eläimetkin osaa säilyttää elinmahdollisuuksiaan paremmin. Savanneillakin miljoonat eläimet pärjäävät vuodesta toiseen, kun kullakin lajilla on omat herkkunsa. Toinen syö pitkää heinää ja toinen lyhyttä. Kolmas syö heinän syöjän. Täydellinen systeemi. Ihmiset ei kykene vastaavaa systeemiä organisoimaan. Marsiin matkaavatkin vievät tämän epätoivoisen tilanteen mukanaan sinne. Siitä alkaa Mars planeetan saastuttaminen.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Keski-Lahden seurakunnan vs. kirkkoherra 4.3.2024-30.8.2024. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.