Maria – Ikuinen neitsyt

IMG_0204 Joulukuusi 2006 03 25 Kuvassa joulukuusi Limbessä Kamerunissa Autuaan neitsyen Marian päivänä 25.3.2006

Neljäs adventtisunnuntai on Maria -päivä. Jumalan äiti on odottanut lasta ja synnytys on lähellä. Joulu on Jeesuksen syntymän juhla. Vähää ennen ajattelemme hänen äitiään.

Luterilaisen tunnustuksen mukaan

1) Maria oli neitsyt ennen Jeesuksen syntymää.

2) Maria oli neitsyt synnyttämisen tapahtumassa. Hän ei menettänyt neitsyytensä merkkejä synnytyksen aikana.

3) Maria on neitsyt myös synnyttämisen jälkeen. Hän on ikuinen neitsyt.

Neljäs adventtisunnuntai yhdistää Marian päivän ja joulun. Ajattelemme inkarnaation suurta salaisuutta: Jumala otti ihmisyyden omaan olemukseensa Jeesuksessa. Jeesus on Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa. Oikea oppi Mariasta eli mariologia on oikeata oppia Kristuksesta eli kristologiaa.

Tässä kirkkomme pitäytyy johdonmukaisesti yhteisen kirkon vanhaan perintöön. Tällä on valtava merkitys ekumeenisessa yhteistyössä. Olemme samassa joukossa kaikkien vanhan kirkon perinteeseen pitäytyvien kirkkojen kanssa.

  1. Poistokirjojen hyllystä poimin sunnuntaina kirjan Simon Pietari / Gunnar Hillerdal/ Sley kirjat

    Kappale: Jaakobista Herran veljestä tulee Jerusalem – lähetyksen johtaja.

    Eusebius lainaa Kirkkohistoriassaan hellenistijuutalaisensen Hegesippuksen kirjaa ” Muistiinpanoja”, Hypomentta. Tutkijat sanovat Hegesippuksen tuleen Roomaan 160 vaiheilla. Lainaus kuuluu näin. ” Apostolien rinnalla johtoon tuli Herran veli Jaakob, jota Herran ajoista lähtien meidän päiviimme saakka on kutsuttu ”vanhurskaakksi” sillä Jaakob nimisiä oli useita.”

  2. Jaakob Vanhurskaan seuraaja Jerusalemin piispana oli Joosefin veljen Kloopaan poika Simeon, kreikaksi Συμεὼν ὁ τοῦ Κλωπᾶ , jota myös Simon Jerusalemilaiseksi on kutsuttu. Hänet ristiinnaulittiin Trajanuksen aikana, joko 107/108 tai 115-117, kaksi tavallisimmin esitettyä ajoitusta antaakseni.

    Hänestä voi lukea esimerkiksi osoitteesta:

    http://www.ortodoksi.net/index.php/Simeon_Jerusalemilainen

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25