Luther ja dualismi
Kristinuskon jyrkät kahtiajaot vaivaavat minua tavattomasti, kuten aiemmista blogikirjoituksistani on voinut päätellä. Jatkan nyt tästä teemasta jälleen.
Luterilainen ihmiskuva on tavattoman dualistinen: Lihallinen ihminen on itserakas ja etsii itselleen ajallista hyötyä kun taas hengellinen ihminen etsii Jumalan kunniaa ja lähimmäisen hyötyä. Sisäinen ihminen on yhtä Jumalan kanssa, mutta ruumiilla on pahat himot. Kristitty ei elä itsessään vaan toisaalta Kristuksessa ja toisaalta lähimmäisessä. Hyvätkin teot ovat pahoja, jos niitä ei tehdä sydämen uskossa Kristukseen. Luther alleviivasi myös uskon ja järjen välistä vastakkainasettelua: usko on jumalallista valoa, joka johdattaa ihmisen tämän maailman ahdistusten läpi ja tuo ihmiselle uuden hengellisen ymmärryksen, joka näkee Jumalan vain ylitsevuotavaisen hyvänä. Järki ei tähän kykene. Järki ei tuo oikeaa hengellistä ymmärrystä, vaan sen antaa ainoastaan usko. Toisaalta maallisissa asioissa Luther kyllä arvosti järjen ääntä.
Luterilainen opetus kristityn passiivisuudesta ja aktiivisuudestakin on korostetun kaksijakoinen. Hengellisissä asioissa ihmiselle ei jää oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin olla passiivinen, koska syntinen ihminen ei voi eikä tahdo lähestyä Jumalaa, vaan Jumalan on lähestyttävä ensin häntä sanan ja sakramenttien välityksellä. Toisaalta suhteessa lähimmäisiin ja yhteiskunnan asioihin kristitty on luterilaisuudessa ollut aktiivinen toimija ja vaikuttaja. Lähimmäisen palveleminen ja sosiaalinen aktiivisuus ovat olennainen osa luterilaisuutta.
Dualismi näkyy siinäkin, miten armovälineiden on ajateltu luterilaisuudessa vaikuttavan: ne vievät ihmisen hirvittävään ahdistukseen, tuomionpelkoon ja kyvyttömyyteen käsittää - samalla kun ne luovat ihmisen uudeksi hengelliseksi ihmiseksi, joka uskon kautta ymmärtää sen, mitä ei voi ymmärtää, ja saa lohdutuksen. Luther kirjoitti, että jos uskot Kristukseen, sinulla on rauha ja vapaus. Jos et usko, sinulla ei ole rauhaa eikä vapautta. Uskovalla on kaikki, mutta sillä joka ei usko ei ole mitään. Mustavalkoisuus on täydellistä. Lutherin morsiusmystiikassakin dualistinen maailmankuva tulee esiin: “Rikas, jalo ja hurskas ylkä, Kristus, ottaa aviokseen köyhän, halveksitun ja pahan pikku porton, vapauttaa hänet kaikesta pahasta ja kaunistaa kaikilla hyvillä ominaisuuksilla.”
Lutherin dualistisen ajattelun taustalla voidaaan nähdä esimerkiksi monastinen spiritualiteetti, josta hän sai vaikutteita. Monastisessa teologisessa kirjallisuudessa tehtiin selkeä ero näkyvän ja näkymättömän maailman välille sekä hengellisen ja maallisen välille. Luonto ja armo olivat totaalisen vastakkaiset. Esimerkiksi mystikko Johannes Tauler, jonka teos oli Lutherin ensimmäinen painoon toimittama teos ja jonka ajatuksia Luther arvosti, sanoi, että luotu ei voi tuntea täydellistä, jollei ensin kadota ja hävitä luotua ominaisuuttaan, minuuttaan ja itseyttään. Myös Luther itse alleviivaa kirjoituksessaan kristityn vapaudesta, että ulkoinen ja sisäinen ihminen eivät vaikuta toisiinsa, eivät ole suunnilleen edes missään tekemisissä. Lutherin mukaan: onpa ruumis sitten kahleeton, terve ja raitis tai sairas, väsynyt ja vankina, se ei vaikuta ihmisen sieluun mitenkään. “Mikään näistä asioista ei ulotu sieluun vapauttaakseen tai vangitakseen sen, tehdäkseen sen hyväksi tai pahaksi”. Nykyinen ymmärrys ihmisestä psykofyysisenä kokonaisuutena on kaukana tästä, ja se on ongelmallista, vaikka Lutherin pointti olikin hieman toisaalla eli ulkoisen tekopyhyyden vastustamisessa ja puhtaan lahjavanhurskauden alleviivaamisessa.
Oma kiinnostava dualismin lajinsa on myös se, kuinka Luther vertailee Kristusta ja Saatanaa. Esimerkiksi kirjeessään Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia? Luther kuvaa, kuinka Saatana kylvää kuolemanpelkoa, murhetta ja kauhua sydämeen ja tekee elämästämme mahdollisimman paskamaista, kun taas Kristus vahvistaa, pelastaa, lohduttaa ja antaa rohkeuden. Vastinpareina ovat myös perkeleet ja enkelit. Perkeleet pilkkaavat helvetissä, mutta enkelit taivaassa varjelevat, pitävät huolta ja vaalivat terveyttä. Oikealta tieltä voi poiketa harhaan joko vasemmalle tai oikealle. Vasemmalle poikkeava hylkää hädässä olevan lähimmäisen, kun hän antaa Saatanan pelottelulle vallan. Oikealle poikkeava taas on tyhmänrohkea ja liian luottavainen ja kiusaa Jumalaa hylkäämällä järkevät varotoimet. Melko kylmäävä on Lutherin tekemä kahtiajako ihmisten välillä: sakramenttia ei ojenneta kuolemanhädässäkään sellaiselle karkealle ja paatuneelle tyypille, “joka haluaa elää kuten pakana tai koira eikä osoita minkäänlaista katumusta”, mutta toisin on kunnon kristityn kohdalla. Uskovatkin voi sitten vielä jakaa vahvoihin, joita on vähän, ja heikkoihin, joita on paljon.
Tietyllä tavalla Luther kyllä etsi myös yhteyttä ja synteesiä jyrkkien kahtiajakojen keskellä. Hänen morsiusmystiikassaan ihmisen sielu yhdistyy Kristukseen ja nämä tulevat yhdeksi ruumiiksi. Uskovan synnit hukkuvat ja uppoavat Kristukseen. Luther myös kohotti kaikki uskovat tasaveroisiksi hengelliseen säätyyn ja pappeuteen. Uskovista tulee yhdessä Kristuksen kanssa kuninkaita ja pappeja. Toki tässäkin oli kyse vain hengellisestä puolesta, uskovan pitää edelleen olla kuuliainen maalliselle esivallalle. Vahvoja uskovia Luther kehotti etenemään heikoimman veljen mukaan: “Kun vahva kulkee heikon kanssa, hänen on varottava, ettei hän juokse omaa vauhtiaan. Muuten hän juoksee pian heikon hengiltä.” Luther ajatteli että ruton ja muiden vitsausten aiheuttajina olivat pahat henget, mutta kuitenkin Jumalan sallimuksesta. Hän uskoi, että sitä saa mitä tilaa: samalla mitalla, millä itse mittaamme, meille mitataan. Luther piti mahdottomana ajatusta, jossa ihminen vain palvelee Jumalaa mutta ei lähimmäistään. Palvellessaan sairasta lähimmäistä ihminen palvelee itse Kristusta, ja jättäessään palvelematta hän hylkää itse Kristuksen. Kyseessä on kokonaispaketti. Lutherille kristitty oli yhtä aikaa vanhurskas ja syntinen, hengellinen ja lihallinen, hyvä ja paha. Raja-aidat kahden todellisuuden välillä eivät siis kulkeneet (vain) ihmisten välillä vaan (ennen kaikkea) heidän sisällään. Samoin kun Kristus on samaan aikaan kokonaan ihminen ja kokonaan Jumala, on ihminenkin kokonaan syntinen ja kokonaan vanhurskas. Jo nyt - ja ei vielä. Luther siis sovitti kristologian avulla vastakkaiset mielen ominaisuudet samaan persoonaan. Tästä seuraa jatkuva jännite oman huonouden ja Jumalan armoon luottamisen välillä.
Jään kuitenkin kysymään: särkikö tämäkään opetus dualismin vai alleviivasiko se sitä entisestään, siirtäen jyrkät kahtiajaot vain ihmisen sisäiseksi skitsifreenisuudeksi?
Aiemmin olen kirjoittanut siitä, kuinka kristillisen dualismin taustalla saattaa vaikuttaa heikko luomisen teologia:
Kristinuskon suuri(n) ongelma dualismi johtuu heikosta luomisen teologiasta
74 kommenttia
“Samalla kertaa syntinen ja vanhurskas” Pekka tuossa kirjoittaa, että tämä lause sisältää oikein ymmärrettynä innostuksen lähteen, joka sitten ilmenee iloisena palvelevana tekemisenä.
Toisessa blogissa kirjoitetaan taas näin; ” Hyvien tekojen tulee seurata uskoa, mutta jotkut ihmiset arvelevat hyvillä teoillansa lepyttävänsä Jumalan ja arvelevat pääsevänsä niin pitkälle, että heidät noiden hyvien tekoijensa vuoksi luetaan vanhurskaiksi. https://www.kotimaa.fi/blogit/armosta-me-olemme-pelastetut-emme-tekojemme-kautta/”
Onko siis niin, että hyvät teot eivät kuulu vanhurskauteen? Onko vanhurskaus syyllisen syyttömäksi julistamista ja vain sitä? Vai onko se samalla myös jonkinlainen prosessi, kuten Paavali kuvaa;
” Siksi, rakkaat ystävät, niin kuin olette aina totelleet minua, kun olen ollut luonanne, totelkaa vielä enemmän nyt, kun olen poissa: tehkää peläten ja vavisten työtä pelastuaksenne.” ( Fil 2:12)
Jos hyvät teot seuraavaat ja niiden tulee seurata usko, niin mikä merkitys niillä on pyhityksessä, Jumalan kuvan kirkastumisessa meissä vai onko niillä mitään virkaa?
Emilia, kiitos blogistasi.
Vapaa vai orja?
Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen. (Gal. 5:1 / FB38)
Jumala ei katso teon arvoa, vaan sydäntä. Tämän opittiin jo paratiisissa. Syöminen kielletystä puusta oli vähäinen teko itsessään, mutta siinä kysyttiinkin sitä rakastaako sydän Jumalaa. Parivuotias lapsi , kun tuo äidilleen apilankukan, niin äiti kyllä tietää arvostaa tätä lahjaa suurena rakkauden osoituksena. Samoin taivaallinen Isä toimii meidän suhteessa. Meidän teot eivät merkitse mitään, jollei sydän rakasta Jumalaa ja hänen tahtoaan. Tästä seuraa se, että vähäinenkin teko Jumalan silmissä on suuriarvoisempi, kuin suuret teot ilman rakkautta Häneen. Opettihan Jeesus näinkin: joka antaa maljallisen vettä jne. Kyseessä ei ole suuri teko mutta, Jumala palkitsee senkin, kun motiivi on kohdallaan.
Ari pohtii nyt kuten tavallisesti aivan muuta asiaa. Kyse on tässä Jumalan rakastamista, eikä ihmisten.
Hyvä että Reijo jaksaa vastata minun repliikkeihin omillaan. Ainakin minulle ne selventävät hänen ajatteluaan. Valitettavasti meidän ajattelumme ei mene yhteen ,vaan tulkitsemme hengellistä ja maallista todellisuuden hyvin eri tavoin.
Reijo osaa olla hyvin ehdoton ja myöskin mustavalkoinen teologiassaan. Ehkä sellainen pitää epäilykset ja Raamatun ristiriitaisuudet poissa tietoisuudesta niin että ne eivät häiritse. Hän tarjoaa omaa näkemystään reseptiksi kaikille. Hyvä niin, vahinko että se ei näytä parantavan moninaisia hengellisiä ongelmia . Sellaisia, mitä esimerkiksi Raamatun ja maailmassa elämisen ristiriidat aiheuttavat.
Puolustelen terapiaa, koska se on työkalu ,diakonian ja sielunhoidon työkalu. Emme voi vertailla kokemuksiamme, niin eri yhteyksissä olemme tulleet tekemisiin terapioiden kanssa. Kokemuksemme eroaa ennen kaikkea siinä mitä terapialla voi saada aikaan . Kolmeenkymmeneen työvuoteen mahtuu kaikenlaista. Voittoja ja tappioita, yllättäviä menestyksiä ja pahoja takaiskuja. Mutta pääasiassa potilaat ovat voineet saada uutta elämänlaatua , sellaista joka on sananmukaisesti pelastanut heidät uuteen elämään.
Juuri nyt keskustelemme uskonnon alueella joka on erityisalue myös terapioissa. Vuosien mittaan olen kohdannut hyvinkin useita henkilöitä joilla on syvästikin uskonnollinen ( ovat jopa sinun kriteeriesi mukaisessa uskossa) tausta ja silti kärsivät . Heitäkin olen voinut auttaa omilla työkaluillani. Monet ovat todistaneet siitä kuinka he olivat jo menettämässä uskonsa mutta kuinka se heräsi uuteen eloon vaikka uskonnollista sanaakaan ei keskusteluissa vaihdettu. Kaikki liittyy yhteen niin liha kun henkikin, miten se muuten voisi olla.
Emme tule pääse näissä asioissa samaan mieleen. Mutta älä anna väärää todistusta asiasta jota sinulla on vain pisaran verran kokemuksia.
Monipuolista pohdintaa niin blogissa kuin kommenteissakin. Muutamaa mielestäni oleellista asiaa haluaisin kuitenkin vielä kommentoida.
Blogin alussa Emilia kuvailee luterilaista ihmiskuvaa todeten: ”Sisäinen ihminen on yhtä Jumalan kanssa, mutta ruumiilla on pahat himot.” Itse en koe tätä luterilaisen ihmiskuvan mukaisena. Jeesushan sanoi, että sisältä, ihmisen sydämestä lähtevät pahat himot. Ihmisen pahuuden lähde ei ole ruumis vaan ihmisen turmeltunut sisin, sydän. Ruumis on vain sisimmän ajatusten ja himojen välikappale, ikäänkuin toimeksipanija. Tämä oli ymmärtääkseni Lutherinkin näkemys.
Paavali tosin sanoo, että sisällisen ihmisensä puolesta hän ilolla yhtyy Jumalan lakiin mutta jäsenissään hän näkee toisen lain, joka sotii hänen mielensä lakia vastaan. Mutta ymmärrän tämän niin, että Paavali tarkoittaa sisällisellä ihmisellä uudestisyntynyttä ihmistä. ”Jäsenet” taas kuvannevat ihmisen syntistä luontoa eli lihaa. Näin sen itse olen ymmärtänyt.
Toiseksi Emilia ilmaisi ensimmäisessä kommentissaan kaipaavansa kaikki rajat ylittävää universalismia. Ihmettelen, että kommenteissa ei kukaan kajonnut tähän (vai jäikö minulta huomaamatta?). Kyseessähän on mitä oleellisin poikkeama perinteisestä, kirkon opin ja tunnustuskirjojen mukaisesta pelastusopista. Toisin sanoen: universalismi hylkää senkin dualismin, että toiset pelastuvat, toiset joutuvat kadotukseen.
Jos dualismin kritiikissä edetään näin pitkälle, joudutaan hylkäämään kirkkomme tunnustuskirjojen lisäksi huomattava osa Uuden testamentin ja Jeesuksen opetuksesta. Kenellä oikeasti on kanttia tällaiseen? Onko kyseessä silloin enää kristillinen usko?
Toki universalismi olisi aivan ihana oppi. Miten paljon huolta ja murhetta poistuisi uskovien mielistä, kun ei tarvitsisi kantaa huolta eikä rukoilla kenenkään pelastumisen puolesta. Julistaminenkin muuttuisi tosi helpoksi: ei tarvitsisi kuin vakuutella, että kaikki me olemme menossa taivaaseen. Ainoaksi murheen ja vaivan aiheeksi jäisi yrittää auttaa ihmisten ajallista elämää siedettävämmäksi.
Kyllä tämä olisi minunkin mieleni mukainen oppi, mutta voidakseni uskoa siihen minun olisi hylättävä paljon Jeesuksen ja apostolien puheita ja asetettava niiden sijalle inhimillisiä auktoriteetteja. Ketä pitäisi uskoa enemmän kuin Jeesusta? Tällaiseen uskon hyppyyn en uskaltaisi enkä pystyisi. Vai ymmärsinkö Emilian kaipauksen väärin?
Niinpä se on Anita. Jos universalismi olisi totta ja kaikki pelastuisivat, niin koko evankeliumin sanoma mitätöityisi. Apostolien teot olisi täysin merkityksetön, sillä lähetystyö olisi hulluutta. Samoin kirkkojen ja seurakuntien toiminta. Jopa Raamattuun uskominen ja siitä pelastussanaoman etsiminen. Saisimme elää, kuin pellossa. Hyvyydellä tai pahuudella ei olisi mitään väliä.
Lisään vielä, että Emilia otti esiin luettelonomaisesti monia dualismin ilmenemismuotoja. Niistä jokainen tarvitsisi mielestäni oman bloginsa, niin keskeisiä monet niistä ovat. On vaikea tarttua mihinkään, kun kokonaisuus on näin laaja. Keskustelu helposti hajaantuu liian laajaksi.
Filosofiassa dualismi ymmärtääkseni ilmenee lähinnä hengen ja materian vastakohtaisuutena ja on puhtaaksiviljeltyä gnostilaisuudessa, joka on myös vaikuttanut kristilliseen ajatteluun. Puhtaasti kristillisessä ajattelussa taas on useita dualistisia käsitepareja: Jumala – Saatana, enkelit – demonit, usko – epäusko, pelastus – kadotus, , maailma – Jumalan valtakunta elämä -kuolema… totuus – valhe, hyvä – paha ehkä voivat sisältää harmaankin eri sävyjä, ei pelkkää mustaa ja valkoista.
Materia ja henki eivät mielestäni ole kristillisessä uskossa dualistinen käsitepari, koska materiakin on Jumalan luomaa ja siksi alkuperältään hyvää. Se voi olla niin hyvän kuin pahankin palveluksessa
”Samalla kertaa syntinen ja vanhurskas” ei sisällä käytännössä kahta vastakkaista näköalaa. Molemmat on yhtä aikaa voimassa ja käsitettävissä ainoastaan uskon näkökulmasta. Tieteellisenä tutkimuskohteena se ei toimi, eikä anna mielekkäitä vastauksia mihinkään tieteellisiin kysymyksiin. Ehkä sentään hiukkasfysiikan puolelle. Siellähän on mahdollista melkein kaikki.
Uskon näkökulmasta lause on hyvin mielekäs ja käytännöllinen. Se itse asiassa toimii suurena innostuksen lähteenä. Yksikään joka tuon lauseen sisäistää ei edes kykene passivoitumaan. Passivoitumisen sijaan hän repeää melkein liitoksistaan, kun tajuaa vanhurskaana tekemiensä tehtävien olevan Jumalalle erinomaisen ilon lähteitä. Tekeepä mitä tehtäviä hyvänsä, vaikka sitä kodin imuroimista.
Ilmoita asiaton kommentti