Lupaus täyttyi - lapsi syntyi

Kuvassa lapsi sylissäni Kamerunissa 7.3.2006

Käsittelemäni teksti puhuu pienen lapsen syntymästä. Aabrahamille syntyi Iisak. Iisakin syntymä oli esikuva Jeesuksen syntymälle. Kummassakin tapauksessa tuli esiin Jumalan ihme. Jumala täytti lupauksensa.

Sunnuntai 22.12.2019
4. adventtisunnuntai
Herran syntymä on lähellä
1. lukukappale: 1. Moos. 21:1-7

Ihmeissä oli myös ero. Neitsyt Maria oli hyvin nuori, kun hän sai Jeesus lapsen. Kaksitoistavuotiaana hänet oli kihlattu ja lapsi syntyi sen jälkeen. Aabraham puolestaan oli hyvin vanha. Harranista Pyhään maahan lähtiessään hän oli 75 vuotias ja Iisakin syntyessä 100 vuotta vanha.

Vanhuksen kokema ihme

Aabrahamin lapsettomuus on keskeinen osa meille kerrottua Aabrahamin elämäkertaa. Patriarkka menestyi kaikessa mitä hän teki, mutta lapsettomuus vaivasi häntä suurimman osan elämäänsä. Iän mukana alkoi jo näyttää, ettei lupauksen täyttymystä tulekaan. Sekä hän että hänen vaimonsa ikääntyivät niin vanhoiksi, ettei siinä iässä lapsen saanti enää näyttänyt todennäköiseltä.

Sitten tuli aika, jolloin Jumala näytti voimansa. Hän tuli vierailulle Aabrahamin luo ja kertoi, että lapsi syntyisi tulevana vuotena. Sana tuntui uskomattomalta, mutta niin se vain toteutui.

Syntymä oli suuri ihme. Satavuotias isä iloitsi, Saara äiti iloitsi ja väki heidän ympärillään iloitsi. Jumala oli tehnyt suuria. Ilo oli sanoin kuvaamaton.

Jeesuksen aikalainen juutalainen oppinut Filon piti tätä Pyhän Hengen työnä. Hän siis kertoi Iisakin syntymästä Jumalan suurena ihmeenä, Jumalan asioihin puuttumisena.

Lupausten kansan tulevaisuus avautui. Iisakista tuli patriarkka, Pyhän kansan esi-isä. Suku meni eteenpäin ja katseemme kääntyy eteenpäin aina Vapahtajamme syntymään asti.

Esikuvan täyttymys

Ihme oli myös Jeesuksen syntymä. Neitsyt tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Neljäs adventtisunnuntai kertoo Jeesuksen äidistä. Raskaus on jo pitkälle ehtinyt. Synnytyksen aika on lähellä. Huomiomme kiinnittyy lapseen ja Joosefiin, joka oli Marian kihlannut.

Marian raskaus oli yllättänyt Joosefin. Monet ajatukset liikkuivat hänen mielessään. Näitä pohtiessaan hän sai unessa Jumalan ilmoituksen, että tässä onkin tapahtumassa jotain paljon enemmän, kuin hän oli aavistanut. Jumala itse toimii, tarttuu meidän elämäämme, tuo toivon ja pelastuksen.

Jeesuksen sikiäminen oli Pyhän Hengen työ. Tapahtuman ihme oli enemmän kuin mikä tahansa ihme, kyse oli siitä, että Jumala otti ihmisyyden omaan olemukseensa. Sikiö, jota Pyhä äiti kantoi, oli jo tuossa vaiheessa Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa, meidän Herramme ja Jumalamme. Vapahtaja oli tullut luoksemme, oli ottanut yhteyttä meidän maailmaamme. Emme enää ole yksin. Jumala on kanssamme.

Esikuvan ja ihmeen välinen yhteys

Iisakin syntymä oli esikuva. Tämäkin tapahtui Jumalan määräämänä aikana. Tämäkin oli ihme, Jumalan työ, joka ylitti tavanomaisuuden rajat, oli tilastollinen harvinaisuus. Pyhä Henki teki työtään lupauksen kansan ylläpitämisessä.

Iisakin syntymä ylläpiti Jumalan lupausta. Tämä lupaus meni eteenpäin sukupolvelta toiselle.

Jeesuksen syntymässä tämä lupaus sai täyttymyksensä. Aabrahamin saama lupaus Jumalan siunauksesta kaikille kansoille realisoitui, tuli todeksi. Jeesuksen syntymä toi Jumalan rakkauden luoksemme. Taivas ja maa liitettiin yhteen, kun Jumala otti ihmisyyden Jeesuksessa ja tuli täyttämään pelastukssen työn: Koko maailman sovituksen Golgatan ristillä ja tuomaan esiin elämän voiton riemullisella ylösnousemuksellaan.

Golgatan ristillä sitten kajahti pelastuksen täyttymyksen julistus:
"Se on täytetty!"

* * *

Lukukappaleemme

Herra piti huolen Saarasta, kuten oli sanonut, ja täytti antamansa lupauksen. Saara tuli raskaaksi ja synnytti Abrahamille hänen vanhoilla päivillään pojan. Se tapahtui juuri siihen aikaan, jonka Jumala oli ilmoittanut. Pojalleen, jonka Saara oli synnyttänyt, Abraham antoi nimeksi Iisak. Kahdeksantena päivänä Iisakin syntymästä Abraham ympärileikkasi hänet, kuten Jumala oli käskenyt. Abraham oli satavuotias, kun hänen poikansa Iisak syntyi. Saara sanoi: ”Jumala on antanut minulle aiheen iloon ja nauruun, ja jokainen, joka tästä kuulee, iloitsee ja nauraa minun kanssani.” Ja Saara sanoi vielä: ”Kuka olisi tiennyt sanoa Abrahamille: 'Saara imettää poikia'? Ja nyt minä kuitenkin olen synnyttänyt pojan hänen vanhoilla päivillään.”

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit