Lopun lähestyessä

Työsuhteeni päättyy vappuna. Kävin ennen pääsiäistä loppukeskustelua esinaiseni kanssa ja jäin pohtimaan eräs kohtaa siitä. Millainen työyhteisönjäsen olen ollut menneet yhdeksän kuukautta? Esinaiseni kiitteli sitoutumistani työyhteisöön ja muutosprosessissa kannattelijana olemistani, vaikka olin tullut tekemään vain lyhyttä sijaisuutta. Olin vähän hölmistynyt, miten niin en olisi ollut mukana työkavereiden kanssa luomassa yhteishenkeä ja yhteistä näkyä siitä mitä Agricola on? Eikö jokaisen työntekijän tehtävä ole olla osa työyhteisöänsä eikä oman tiensä kulkija, joka vain tekee omat työnsä?

Itse uskon monimuotoiseen työyhteisöön. Siinä työntekijät sitoutuvat yhteiseen näkyyn työstä, mutta itseohjautuvasti työskentelevät erilaisia keinoja hyödyntäen. Jokainen hoitaa oman osuutensa (ja ehkä vähän ekstraakin), mutta samalla myös rakentaa yhteistä yhteisöä ja työtä. Oli sitten kyse vakituisessa työsuhteessa olevasta tai sijaisesta. Olen sijaisuuteni aikana tukenut työtovereitani käyttämään monipuolisemmin sosiaalista mediaa työssään. Omien koulutusten ja konsultointien rinnalla on ollut aivan luonnollista kehittää työtovereiden osaamista, olenhan minäkin oppinut heiltä joka päivä jotain uutta. Ei se ole minulta pois, että he osaavat samoja asioita kuin minä.

Vuosien varrella olen huomannut, kuinka työ muuttuu jokaisen päivän myötä. On hienoa, että työyhteisö on monimuotoinen ja sosiaalisen median ja verkon kehityksen myötä se muuttuu aina vain. Onnellisesti hymyillen voin lähteä, sillä tiedän jättäväni taakse työyhteisön, jossa työntekijät ovat sitoutuneet yhteiseen työhön, kehittämään yhdessä ja rakentamaan parempia työpaikkoja. Toivon, että työntekijyys tässä maassa kasvaisi entisestään työyhteisöä kehittäväksi ja kannattelevaksi. Emme näkisi vain työtehtäviä vaan näkisimme niissä mahdollisuuden rakentaa yhteistä tulevaisuutta. Ei vain vakituisina työntekijöinä vaan sijaisinakin. Jokaisella meillä on mahdollisuus parantaa työyhteisöämme ja sen näkyä tulevasta.  On vain uskallettavat tehdä muutakin kuin oma osuutensa.

Ida-Maria Pankka
Kouluttaja
Agricola