Loppuun käsitelty

Arkipyhien siirtoasia on tältä erää loppuun käsitelty. Kirkko ei tule tekemään aloitetta arkipyhien siirrosta. Tämä oli arkkipiispan yksiselitteinen viesti Ykkösaamussa 27.9.2014.

Elinkeinoelämän keskusliiton edustaja sanoi samassa ohjelmassa, että EK:n tapana ei ole antaa periksi ja että asia on vireillä edelleen. Hän arveli kirkolta vielä kysyttävän uudelleenkin, kunhan valmistelu etenee.

Kirkon kanta on tullut jokseenkin selväksi ja moneen kertaan lausutuksi. Roma locuta est, causa finita est.

Oman työurani keskeinen oppi – ja ehkä saavutuskin - oli se, että on hyvä olla mukana pöydissä, joissa työnantajalleni tärkeitä asioita käsitellään. Ja, jos vain suinkin pääsee, on hyvä olla mukana silloinkin, kun asia ei edes ihan läheltä liippaa, koska on parempi olla tiedon virran äärellä kuin olla siitä sivussa. Neuvottelupöydistä pääsee helposti pois, mutta paljon vaikeampaa on päästä niihin takaisin, kun on kerran nukkensa ottanut ja lähtenyt. Helposti jää tarjolle silloin vain kaksi vaihtoehtoa: ei kutsuta enää lainkaan mukaan tai kutsutaan vain kuulemaan, mitä muut ovat päättäneet. Ja jos - tai kun – tulee sitten yllätetyksi housut kintuissa, ei auta sanoa, että tämä tuli puskista ja ettei saa olla pienelle paha.

6 kommenttia

 • Jouko Karjalainen sanoo:

  Neuvotteluyhteyden säilyttäminen ja vastapuolen saneluun taipuminen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Siinä oman uran varrella saatu oppi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Voipio sanoo:

  Hyvin harvoin tulee tilanteita, joissa on vain nuo kaksi Jouko Karjalaisen tarkoittamaa vaihtoehtoa ja yleensä niihin joutuu vain omaa osaamattomuuttaan. On viisas saksankielinen sanonta ”irgendwas ist immer”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Osaisiko joku ihan vaikka rautalangasta vääntäen selittää tälle EK:n tyypille, että kirkollisia tilaisuuksia – messut mukaanlukien – voidaan järjestää muulloinkin kuin pyhäpäivinä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Piti arvata. Kikrko yrittää kynsin ja hampain pitää kiinni valtansa vaatimattomista rippeistä.Perustelut aivan pimeitä. Ollaan muka huolissaan kansalaisten jaksamisesta ikääänkuin parin-kolmen vuosityöpäivän lisätekeminen vaikuttaisi siihen yhtään mitään kun jäljelle jää edelleen työväenliikkeen hankkimat average. kaksi viikkovapaata ja hyvät tai erittäin hyvät vuosilomat.

  Ja epäilenpä että ihmisten jaksamisen vaikuttaisi paljon paljon enemmän kansantalouden romahtaminen, jolloin hyvinvointivaltio joudutaan paljolti purkamaan. Tämä ei piispaa huolettanut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

   Ei kansantalous pariin arkipyhään romahda. Eikä´tuolle EK:n hankkeelle mitään kirkon siunausta tarvita. Ratkokoot ongelmaa keskenään ne, joille asia kuuluu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Sepolle tiedoksi että kirkon perustelut pyhäpäivien vietolle eivät ole pimeitä, vaan aivan päin vastoin Jumalan kirkkauden esiin tuomiseksi. Esimerkiksi loppiaisen sanoma on epifania eli Jumalan kirkkauden esiin tulo.

  Ilmoita asiaton kommentti