Loppiaisena muistamme itämaan tietäjiä, jotka tulivat kaukaa kunnioittamaan Kristus-lasta.

Jouluaika päättyy loppiaiseen, jonka korttikuvissa näkyvät salaperäiset tietäjät itämaisine asuineen ja kameleineen. He saapuivat kaukaa idästä matkaten tarunhohtoisia karavaaniteitä pitkin. Tietäjiä kutsutaan maageiksi, mikä vanhastaan viittasi tähtitiedettä ja matematiikkaa harrastaneisiin, alunperin elamilaisiin oppineisiin. Tarkkaan emme tiedä oliko kolmesta tietäjästä joku vielä Kaksoisvirtojen maata kauempaa, esimerkiksi Intiasta, jonka korkeakulttuureista tuli myös tieteellisiä vaikutteita.

Matteuksen evankeliumin (Matt. 2:1-12) mukaan tietäjät tulevat tähteä seuraten, mikä nykytutkimuksen mukaan voisi olla planeettojen konjunktion havainnointia. He aloittavat etsintänsä Jerusalemin kuningashuoneesta, mutta saavat Raamattuun perustuvat matkaohjeet mennä Betlehemiin. He löytävät talon, äidin ja lapsen. Jeesuksen syntymästä on saattanut kulua jo pidempikin aika.

Itämaan tietäjät kumarsivat lasta maahan saakka ja antoivat lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Kulta viittaa Kristuksen kuninkuuteen, suitsukkeet jumaluuteen sekä rukoukseen, mirha viitannee jo pääsiäisen tapahtumiin.

Idän viisaiden vierailusta lukiessa olen usein pohtinut uskon ja tieteitten suhdetta. Kolme itämaan tietäjää edustavat oman aikansa tiedettä ja tutkimusta. Heidän ilonsa tähden nähdessään on tutkijan löytämisen ja keksimisen riemua, joka on yksi Jumalan suuria lahjoja ihmiselle. Tiede ja usko eivät ole vastakohtia, sillä tietämisen vastakohta on tietämättömyys. Itse olen aina kiinnostuneena seurannut tieteen uusimpia saavutuksia, eikä se ole juurikaan haitannut uskonelämääni, päinvastoin. Suuria arvoituksia ja tutkimushaasteita löytyy toki, mutta nehän kuuluvat asiaan.

Raaka kuningas Herodes edustaa tässä evankeliumin kertomuksessa epäinhimillistä vallankäyttöä. On tärkeää, että epäeettinen hallinto ei pysty saamaan tieteen löytöjä omien tarkoitusperiensä toteuttamiseen. ”Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.”

Loppiainen lienee historiallisesti varsinaista joulua vanhempi. Sen sanomaan liittyy vanhastaan ajatus Jeesuksen jumaluuden ilmestymisestä (teofania) tai paljastumisesta myös pakanakansoille. Kolme tietäjää edustavat tässä Israelin ulkopuolisia kansoja, jotka löytävät Kristuksen ja Israelin Jumalan. Edelleen loppiainen on kirkoissamme merkittävä lähetystyön muistopäivä.

Jotakin aivan olennaista myös loppiaisen sanomasta kiteytyy profeetta Jesajan kirjan ilmoitukseen: ”Näin sanoo Herra, Israelin Pyhä, kansansa lunastaja, tälle kaikkien halveksimalle, muukalaisten inhoamalle, itsevaltiaitten orjalle: -- Kuninkaat saavat vielä nähdä! He nousevat osoittamaan kunnioitusta, ruhtinaat heittäytyvät maahan edessäsi. Herran tahdosta näin tapahtuu, hänen, joka on uskollinen, Israelin Pyhän, hänen, joka on sinut valinnut.” (Jes. 49:11)

Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra

33 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  On myös teoria, joka perustuu vertauskuvallisuuteen, ko kolme tietäjää liittyvät numeron 3 perin usein eri yhteyksissä ja diskursseissa toistuvaan ilmenemisen Ut:ssa, ja nuo ’tietäjät’ olisivat Orion tähdistön ns. ’vyön’ kolme tähteä, sillä kun nämä kolme tähteä nousevat iltataivaalla joulukuun 24. päivänä, ne osittavat kohti auringonnousua 25. päivän aamuna, kolme päivää talvipäivänseisauksen, vuoden lyhimmän päivän, jälkeen. Niinpä sekä pakanallisissa tarinoissa että joulutarinoissa meillä on nouseva aurinko, kolme päivää kuolevan auringon jälkeen, joka antaa toivoa maailmalle, että kaikki on hyvin: meillä on uusi kasvukausi ja sato.. https://www.starmythworld.com/magi

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Siunattua uutta vuotta Seppo, on ollut hienoa tutustua sinuun. Paralleeli tuohon astronomiseen seikkaan saattaa hyvinkin olla relevantti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Hyvää uutta vuotta myös Sinulle Pentti. Arvostan humaania ja ymmärtäväistä asennettasi erilaisten käsitysten ja niiden sanojien suhteen. Poikkesin pikimältään joku aika sitten Rovaniemellä katsomassa upean Kauppamatkustajan kuoleman, minkä pääroolin itsekin aikaan Roissa näyttelin. Aikataulu vain oli liian tiukka enkä ehtinyt tavata tuttuja. Pitänee tulla uudemman kerran ja koota tutuista ryhmä, jonka kassa tiiatteriin ja sitten johonkin hyvään kuppilaan syömään?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Mikkola sanoo:

  Ajatus, että tietäjiä olisi ollut (vain tai täsmälleen) kolme kappaletta lieneen traditionaalinen (eurooppalainen) käsitys, jolle ei liene dokumentoitua referenssiä. Sen sijaan lienee olemassa kirjallisia lähteitä Euroopan ulkopuolelta), joissa viitataan useampaan kuin kolmeen. Asioita ja kertomusta käsittääkseni tutkitaan yhä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Kun kaikki tapahtumat Betlehemiin liittyen voidaan kumota historiallisesti, ei tietenkään mitään tietäjiä ole myöskään voinut olla.

  Kuningas Herodes oli kuollut 4- vuotta aikaisemmin, Hänen kerrotaan olleen kiinnostunut tietäjistä, ja suorittaneen Betlehemin lastenmurhan, vaikka ei ollut enää hengissäkään.

  Väestönlaskenta suoritettiin vasta vuonna 6 jaa. Eikä sen takia kenenkään tarvinnut matkustaa pois kotiseudultaan, kuten Galileasta Betlehemiin. Eikä Quirinius ( Kerenius) vielä siinä vaiheessa ollut Syyrian maaherrana.

  Jeesuksen syntymäaikaa on ryhdytty laskemaan vasta 500-luvulla, sitä ennen meidän ajanlaskun alku liittyi joko Rooman valtakunnan perustamiseen tai perustamisesta laskettuihin vuosilukuihin, tai keisari Augustuksen syntymään. Muitakin ajan-alku -laskelmia oli olemassa, mutta en muista ulkomuistista.

  Miksi oli tarpeen saada Jeesus syntymään juuri Betlehemissä, se liittyy erääseen jakeeseen Vt:n puolelta, jota sanotaan ennustukseksi edelleenkin, vaikka Jeesuksesta ei tullut hallitsijaa Israeliin. Miika 5:1 ”Betlehem Efrata, sinä joka olet vähäisin Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iänkaikkisista ajoista. ”

  Jae liittyy myös siihen, että Jeesuksen kerrotaan olleen ikiajoista lähtiien, vaikka jakeessa selvästi sanotaan Israelin olevan muinaisuudesta, iänkaikkisista ajoista. Ja kuten jo sanoin, Jeesuksesta ei tullut hallitsijaa Israeliin, koska hänen valtakuntansa ei ollut tästä maailmasta. Miikan jae siis kumoutuu kristillisenä ennustuksena.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   On myös mielenkiintoista, että Betlechem sijaitsee leveyspiirillä 31.68 astetta nimen Herra Jeesus Kristus antaessa lukuarvon 3168…harkittua hommaa. Edelleen jos vedät suoranlinja pitkin Kheopsin pyramidin sivua pohjois-koilliseen linja osuu suoraan Betlechemiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tarkennus Betlechem linjaan: ”Pyramidin Pääkäytävä laskeutuu 26 asteen kulmassa 18 minuuttia ja 9 sekuntia. Tätä kutsutaan Kristus-kulmaksi, koska pyramidista Betlehemiin vedetty viiva on 26 astetta 18 minuuttia ja 9 sekuntia todellisesta pohjoisesta.” Huomaa että nimi Jeeus Chrithos saa lukuarvon 2168, joka on anagrammi tuosta kulmaluvusta 26 18.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Maan pallonmuotoisuuden huomiovat erilevyiset ja eri minuutti- ja sekuntiluvuin ilmastut asteet saattavat olla luultua vanhempia. Tämän näyttää mm ns. Piri Reisin kartta, jonka laatijat ovat tehneet kartoituksen maan pallonmuotoisuuden huomioiden aikana, jolloin Grönantikin oli vielä sula. Nollameridiaani ei ole ollut aina nykyisessä paikassa. Pallon jakamisen 360 asteeseen tekivät jo muinaiset sumerit ja pituus ja leveysasteet perustuvat tälle jaolle. (90/180) Paikka pallolla ilmaistaan maan pyörimisnopeuteen suhteutettuina; siis aikana, jona pallo tarvitse pyörähtääkseen nollameridiaanista kohteeseen. Voidaan ilmaista asteina, minuutteina ja sekunteina tai asteina ja desimaaleina. Siispä ilmaisussa Belechem leveyspiirillä 31, 68 tarkoittaa 0,68 itse asiassa desimaleina asteen sadasosaa eli muunnettuna n 41 kulmaminuuttia. (Eli kun kerrot 0,68X60 saat 40,8 about 41 min., mikä on myös Betlechemin about sijainti, siis 31 astetta 41 minuuttia. (Vaihtelu johtuu prekessioliikkeestä ja maapallon hienoisesta elävyydestä) Ikivanhat linjat eivät siis täsmää tietenkään enää aivan tarkasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Mikkola sanoo:

  Seppo, Tunnetko, missävaiheessa maapallon pallokoordinaatiston suhteen aste-jako on otettu käyttöön? Aikoinaan oli asteet jaettu ymmärtääkseni piiruihin (siis yhdellä i-kirjaimella), ei niinkään desimaaliasteisiin. Vanhemmissa paikkakoordinaattien (ja navigoinnin) käytössä ei käsittääkseni niinkään käytetty asteiden desimaaleja. Toinen pohde on: mikä tuon pyramidisivun linjauksen ja Betlehemin aseman keskinäisen suhteen tarkkuus on; millaisella toeranssilla tuo yhteensattuma pätee?

  Kokonaan toinen kysymys on noiden asioiden yhteyden merkitys. En ala spekulaimaan.

  Mitä tulee viitteisiin ”tietäjäporukan” mahdollisesti 3:a suurempaan ihmisten lukumäärään, tietolähteeni on muistini mukaan on Prof. Jouko Martikaisen eräs luento. Sen tarkemmin en sitä tunne. Sain itse sellaisen käsityksen, että ”3 kuningasta” olisi lähinnä eurooppalainen traditio, joka varsinkin katolisissa maissa on ollut joulunaikaan enemmän esilla kuin meillä täällä ”maailman äärissä”. Oleellista on, että ainakin viiteitä tuon tapahtuman mahdollisuuksista on, joten eurooppalainen traditio (lauluineen) 3:sta kuninkaasta voi perustua ainakin johoinkin ei-eurooppalaiseen alkutraditioon, jossa liikkeellä on ollut joukko merkittäviä henkilöitä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Hyvä huomio, ajan kulumisesta ollaan kuitenkin oltu tarkoilla.

   Onkohan aurinkokellon lisäksi ollut käytössä kuukelloja jolloin kirkkaana yönä saattoi syntyä havaittavaa varjostumaa tehdylle asteikolle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Hyvin täällä on asiaa jo katsottu mutta tarkempaa määrittelyä varten tuumasin varhaisten metronomien käyttöä jolloin kokemuksesta on voitu laatia ajan taulukoita aina uudelleen virittämällä.

   Jousia varhaisina aikoina ensimmäisissä ei varmaan käytetty mutta lankapainolla pyöreän kappaleen yli yhdistettynä painonsiirtomahdollisuudella viisarissa katsottuna pyöreään tappiin minkä toisella puolella on laukaiseva osa uurretussa rattaassa viisarin alkuasentoon palauttamiseksi.

   Tarvitaan tähän tietysti vastapaino viisarin alkuasentoon palauttamiseksi. Yrittävä kuitenkin onnistuu.

   Näin olisi mahdollista laskea pieniäkin osasia.

   Uutta Vuotta ei ehkä kannattaisi aloittaa tällä kommentilla mutta lupaan harkintaa eteenpäin.

   Vekotin toki toimii vain siihen asti kun viritetään uudelleen.

   Matikkahan minulla on huono.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Nykyisissä metronomeissa on paino heiluvan osan alaosassa minkä heilahdustaajuutta säädellään viisarin yläosassa säädettävällä painolla viisarin pituudessa. Näin paino lähempänä pyöräytyskohtaa katsoo nopeampia sykkeitä.

   60.tä sykäystä minuutissa onnistuu vehkeillä hyvin mikä usealle soittajalle on tullut tutuksi opettajan kysyessä poljentoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Pentti

  Kiitos hyvästä tekstistäsi

  Tuot esille tietämyksesi ja taitosi selkeästi ja asian halliten

  Hyvää loppiaiskautta toivotan

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Pentti Tepsa kirjoitat:””Raaka kuningas Herodes edustaa tässä evankeliumin kertomuksessa epäinhimillistä vallankäyttöä. On tärkeää, että epäeettinen hallinto ei pysty saamaan tieteen löytöjä omien tarkoitusperiensä toteuttamiseen.””

  Kuinka tämä soveltuu kansoihin joiden hallitsijat ovat ottaneet jonkun uskonnon oman kansansa pakko ”uskoksi”? Eli ei ole sallittu muita uskontoja.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Ari, kysyt taas samoja kysymyksiä, uudestaan ja uudestaa ja uudestaan ja uudestaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Sami Paajanen terve taas uudestaan ja uudestaan.

   Mikä näissä kysymyksissäni niin kaivertaa että pitää loukkaantua, haluatko vaientaa toisin uskovat?

   Olet toisaalla maininnut etteivät kaikki ns ”kristilliset” kirkot ole oikeita, no tässä kyselenkin mistä nämä ”valheen kirkot” tunnistaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Ari Pasanen kyset näitä samoja kysymyksiä eri blogeissa jatkuvasti, uudestaan ja uudestaan. Sinulle on jo vastattu useammat ihmiset. Ja jatkat samojen kysymysten tekemistä uudestaa ja uudestaan. Itse huolestun siitä on takana psyykkisiä tekijöitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   >Sami Paajanen kannattaako tässä nyt mennä noin henkilökohtaisuuksiin, tosin ei minulla nyt ole viime ajoilta mitään terveystodistusta mielestäni joten saat arvuutella vielä ihan itseksesi.

   Ymmärrän kyllä kiihtymyksesi, eikö juuri pisto sydemessä ole merkki parannuksen tarpeesta eli kuten niiden kohdalla jotka kuulivat Pietarin helluntai saarnan:

   37 Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: ”Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?” 38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.” 40 Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: ”Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta”.(Ap.t.2)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Selittäkäähän nyt te ”viisaat ja ymmärtäväiset” olisiko oikein jos nyt suomen eduskunta päättäisi että maahan tulee uusi ”kristillinen” kirkko ja kaikkien on siihen liityttävä eikä poikkeuksia sallita?

  Sitten kysynkin miksi se oli aikoinaan ”mahdollista” kun suomeen tuli luterilainen kirkko, eikä ruotsin valtiopäivät niin päättäneet ja kaikkien oli pakko liittyä siihen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Ari Pasanen, taas kysyt samoja asioita. Näihin on sinulle jo vastattu. Pyörivät samaa levyä, Raamatun lauseilla höystettynä. Monet ovat antaneet sinulle hyvän neuvon tutustu itse historian kirjoituksiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Sami Paajanen sehän tässä onkin se ”juttu” kun en saa tuota pakkokäännytystä sopimaan evankeliumiin, eikä kukaan selitä sitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ari Pasanen.

   Kehotat ottamaan kasteen. Missä kirkossa tai seurakunnassa? Kuka toimittaa kasteen ja millä tavalla? Mihin seurakuntaan kehotat liittymään kasteen jälkeen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen nyt olet käsittänyt väärin, en ole ”kehottanut” kasteelle vaan tekemään parannuksen kun jumala kutsuu, sen olet oikein ymmärtänyt että sen jälkeen tulee ottaa kaste, siis ihminen ei itse voi mitään ottaa eli ensin tulee Jumalan kutsua ja sitten vasta ihminen voi toimia eli tehdä parannuksen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Esille ottamasi Raamatun paikka kehottaa tekemään parannuksen kun Jumala kutsuu. Jatkat – ”…sen jälkeen tulee ottaa kaste. ” (Pasanen)

   Kysyn sinulta jatkosta, kasteen ottgamisesta: Missä kirkossa tai seurakunnassa? Kuka toimittaa kasteen ja millä tavalla? Mihin seurakuntaan kehotat liittymään kasteen jälkeen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen ollos huoleton kun ihminen on Pyhän Hengen johdattamana niin kyllä asiat järjestyy, löysinhän minäkin kastajan vaikka olin täydellisesti luterilaisessa seurakunnassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ari Pasanen, sinä olet todella ollut varsin huoleton, koska et ole minkään seurakunnan jäsen. Sinä olet ”itse itsellesi seurakunta, joka on täydellinen.”

   Pyrit opettamaan täällä muita huolettomasti toimimaan oman ajatuksen ajamana. Raamattu opettaa paljon seurakunnan järjestyksestä. Ei Jumalan sana olisi tullut koskaan Suomeen, jos sinun toimintasi olisi esimerkillinen. Sinun tapasi toimia on saada ”lampaat hajalleen”. Niin toimii susi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen kyllä Jumala on saanut sanansa leviämään myös pakanoitten/jumalattomien toimesta niinkuin nyt suomeenkin, siis Raamattu on käännetty suomeksi.

   Evankeliumi on niin yksinkertainen kun sen ottaa kuin lapsi eli lukee sen niinkuin se on kirjoitettu.

   Ajatteleppa nyt seurakuntaa, jos sen hedelmänä ei ole keskinäinen rakkaus niin silloin se ei ole Jeesuksen seuraajien, eikö olekkin yksinkertaista?

   Tiedän että tuo on mahdotonta ymmärtää niille joilta Jumala salaa tuon eli ”viisailta ja ymmärtäväisiltä”, oletko sin ämielestäsi ”viisas ja ymmärtäväinen”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”Ajatteleppa nyt seurakuntaa, jos sen hedelmänä ei ole keskinäinen rakkaus niin silloin se ei ole Jeesuksen seuraajien, eikö olekkin yksinkertaista?”

   Yksinkertainen ja yksin on se ”kuviteltu seurakunta”, jonka ainoa jäsen olet sinä itse. Siellä asuu keskinäinen rakkaus?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen onko mielestäsi yksi ihminen Jumalalle niin vähäpätöinen ettei voisi olla Hänen lapsensa? Tarvitaanko todella suurta joukkoa?

   Elin 40 vuotta kun kohtasin elävän Jumalan ja jouduin tunnustamaan etten ollut ikinä kuullut Häntä, hyvyydellään Hän veti minua puoleensa ja antoi armon niistä kaikista synneistä joita siihen asti olin tehnyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Jumalalle on jokainen ihminen arvokas ja rakas (Joh 3.16)

   Jumala on myös järjestyksen Jumala (Matt.16:18)

   Jumala on kaiken toimittanut oikeassa järjestyksessä. Loppiaisena muistamme itämaan tietäjiä, jotka tulivat kaukaa kunnioittamaan Kristus-lasta. (Blogi)

   Oletko sinä mielestäsi ”viisas ja ymmärtäväinen”? Olet ainakin esitellyt täällä yhden miehen seurakuntamallin. Sekö on viisautta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen tuot esille:””Jumala on myös järjestyksen Jumala ””

   Mietippä kuinka Hän antoi käskynsä omalle kansalleen, siis kuinka elää ja mitä tapahtuu kun rikkoo käskyjä vastaan, siellä oli käskyjä myös poistaa rikkonut kansasta.

   Onko Jumala nyt muuttanut mieltään että Hänen lapsensa saavat tehdä mitä vaan syntiä ja Hän antaa koko ajan anteeksi, olisiko tuo ”järjestyksen” mukaista?

   Evankeliumi on juuri kaikille synteihinsä kuoleille elämäksi, siis niille joita Jumala kutsuu ja jotka tekevät parannuksen ja ottavat kasteen ja näin saavat syntinsä anteeksi ja Pyhän Hengen lahjan eli voiman ja rakkauden elää Jumalan tahdossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”..että Hänen lapsensa saavat tehdä mitä vaan syntiä.”

   Nyt tämä alkaa mennä samalle rattaalle, jota olet pyörittänyt vuosia. Sinulle on kerrottu lukemattomia kertoja, että Raamattu ei näin opeta.

   Sinä et voi olla minkään seurakunnan jäsen, koska näet niissä kaikissa vikoja. Synnittömiä on vain yksi, Loppiaisen ja pääsiäisen Herra. Hän on ensimmäinen ja viimeinen. Päätän keskustelun Häneen.

   Hyvää jatkoa sinulle omien päätelmiesi kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.