Loppiaisena muistamme itämaan tietäjiä, jotka tulivat kaukaa kunnioittamaan Kristus-lasta.
Jouluaika päättyy loppiaiseen, jonka korttikuvissa näkyvät salaperäiset tietäjät itämaisine asuineen ja kameleineen. He saapuivat kaukaa idästä matkaten tarunhohtoisia karavaaniteitä pitkin. Tietäjiä kutsutaan maageiksi, mikä vanhastaan viittasi tähtitiedettä ja matematiikkaa harrastaneisiin, alunperin elamilaisiin oppineisiin. Tarkkaan emme tiedä oliko kolmesta tietäjästä joku vielä Kaksoisvirtojen maata kauempaa, esimerkiksi Intiasta, jonka korkeakulttuureista tuli myös tieteellisiä vaikutteita.
Matteuksen evankeliumin (Matt. 2:1-12) mukaan tietäjät tulevat tähteä seuraten, mikä nykytutkimuksen mukaan voisi olla planeettojen konjunktion havainnointia. He aloittavat etsintänsä Jerusalemin kuningashuoneesta, mutta saavat Raamattuun perustuvat matkaohjeet mennä Betlehemiin. He löytävät talon, äidin ja lapsen. Jeesuksen syntymästä on saattanut kulua jo pidempikin aika.
Itämaan tietäjät kumarsivat lasta maahan saakka ja antoivat lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Kulta viittaa Kristuksen kuninkuuteen, suitsukkeet jumaluuteen sekä rukoukseen, mirha viitannee jo pääsiäisen tapahtumiin.
Idän viisaiden vierailusta lukiessa olen usein pohtinut uskon ja tieteitten suhdetta. Kolme itämaan tietäjää edustavat oman aikansa tiedettä ja tutkimusta. Heidän ilonsa tähden nähdessään on tutkijan löytämisen ja keksimisen riemua, joka on yksi Jumalan suuria lahjoja ihmiselle. Tiede ja usko eivät ole vastakohtia, sillä tietämisen vastakohta on tietämättömyys. Itse olen aina kiinnostuneena seurannut tieteen uusimpia saavutuksia, eikä se ole juurikaan haitannut uskonelämääni, päinvastoin. Suuria arvoituksia ja tutkimushaasteita löytyy toki, mutta nehän kuuluvat asiaan.
Raaka kuningas Herodes edustaa tässä evankeliumin kertomuksessa epäinhimillistä vallankäyttöä. On tärkeää, että epäeettinen hallinto ei pysty saamaan tieteen löytöjä omien tarkoitusperiensä toteuttamiseen. ”Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.”
Loppiainen lienee historiallisesti varsinaista joulua vanhempi. Sen sanomaan liittyy vanhastaan ajatus Jeesuksen jumaluuden ilmestymisestä (teofania) tai paljastumisesta myös pakanakansoille. Kolme tietäjää edustavat tässä Israelin ulkopuolisia kansoja, jotka löytävät Kristuksen ja Israelin Jumalan. Edelleen loppiainen on kirkoissamme merkittävä lähetystyön muistopäivä.
Jotakin aivan olennaista myös loppiaisen sanomasta kiteytyy profeetta Jesajan kirjan ilmoitukseen: ”Näin sanoo Herra, Israelin Pyhä, kansansa lunastaja, tälle kaikkien halveksimalle, muukalaisten inhoamalle, itsevaltiaitten orjalle: -- Kuninkaat saavat vielä nähdä! He nousevat osoittamaan kunnioitusta, ruhtinaat heittäytyvät maahan edessäsi. Herran tahdosta näin tapahtuu, hänen, joka on uskollinen, Israelin Pyhän, hänen, joka on sinut valinnut.” (Jes. 49:11)
Pentti Tepsa
Kemijärven kirkkoherra
33 kommenttia
Siunattua uutta vuotta Seppo, on ollut hienoa tutustua sinuun. Paralleeli tuohon astronomiseen seikkaan saattaa hyvinkin olla relevantti.
Ajatus, että tietäjiä olisi ollut (vain tai täsmälleen) kolme kappaletta lieneen traditionaalinen (eurooppalainen) käsitys, jolle ei liene dokumentoitua referenssiä. Sen sijaan lienee olemassa kirjallisia lähteitä Euroopan ulkopuolelta), joissa viitataan useampaan kuin kolmeen. Asioita ja kertomusta käsittääkseni tutkitaan yhä.
Kun kaikki tapahtumat Betlehemiin liittyen voidaan kumota historiallisesti, ei tietenkään mitään tietäjiä ole myöskään voinut olla.
Kuningas Herodes oli kuollut 4- vuotta aikaisemmin, Hänen kerrotaan olleen kiinnostunut tietäjistä, ja suorittaneen Betlehemin lastenmurhan, vaikka ei ollut enää hengissäkään.
Väestönlaskenta suoritettiin vasta vuonna 6 jaa. Eikä sen takia kenenkään tarvinnut matkustaa pois kotiseudultaan, kuten Galileasta Betlehemiin. Eikä Quirinius ( Kerenius) vielä siinä vaiheessa ollut Syyrian maaherrana.
Jeesuksen syntymäaikaa on ryhdytty laskemaan vasta 500-luvulla, sitä ennen meidän ajanlaskun alku liittyi joko Rooman valtakunnan perustamiseen tai perustamisesta laskettuihin vuosilukuihin, tai keisari Augustuksen syntymään. Muitakin ajan-alku -laskelmia oli olemassa, mutta en muista ulkomuistista.
Miksi oli tarpeen saada Jeesus syntymään juuri Betlehemissä, se liittyy erääseen jakeeseen Vt:n puolelta, jota sanotaan ennustukseksi edelleenkin, vaikka Jeesuksesta ei tullut hallitsijaa Israeliin. Miika 5:1 ”Betlehem Efrata, sinä joka olet vähäisin Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iänkaikkisista ajoista. ”
Jae liittyy myös siihen, että Jeesuksen kerrotaan olleen ikiajoista lähtiien, vaikka jakeessa selvästi sanotaan Israelin olevan muinaisuudesta, iänkaikkisista ajoista. Ja kuten jo sanoin, Jeesuksesta ei tullut hallitsijaa Israeliin, koska hänen valtakuntansa ei ollut tästä maailmasta. Miikan jae siis kumoutuu kristillisenä ennustuksena.
Seppo, Tunnetko, missävaiheessa maapallon pallokoordinaatiston suhteen aste-jako on otettu käyttöön? Aikoinaan oli asteet jaettu ymmärtääkseni piiruihin (siis yhdellä i-kirjaimella), ei niinkään desimaaliasteisiin. Vanhemmissa paikkakoordinaattien (ja navigoinnin) käytössä ei käsittääkseni niinkään käytetty asteiden desimaaleja. Toinen pohde on: mikä tuon pyramidisivun linjauksen ja Betlehemin aseman keskinäisen suhteen tarkkuus on; millaisella toeranssilla tuo yhteensattuma pätee?
Kokonaan toinen kysymys on noiden asioiden yhteyden merkitys. En ala spekulaimaan.
Mitä tulee viitteisiin ”tietäjäporukan” mahdollisesti 3:a suurempaan ihmisten lukumäärään, tietolähteeni on muistini mukaan on Prof. Jouko Martikaisen eräs luento. Sen tarkemmin en sitä tunne. Sain itse sellaisen käsityksen, että ”3 kuningasta” olisi lähinnä eurooppalainen traditio, joka varsinkin katolisissa maissa on ollut joulunaikaan enemmän esilla kuin meillä täällä ”maailman äärissä”. Oleellista on, että ainakin viiteitä tuon tapahtuman mahdollisuuksista on, joten eurooppalainen traditio (lauluineen) 3:sta kuninkaasta voi perustua ainakin johoinkin ei-eurooppalaiseen alkutraditioon, jossa liikkeellä on ollut joukko merkittäviä henkilöitä.
Pentti
Kiitos hyvästä tekstistäsi
Tuot esille tietämyksesi ja taitosi selkeästi ja asian halliten
Hyvää loppiaiskautta toivotan
Pentti Tepsa kirjoitat:””Raaka kuningas Herodes edustaa tässä evankeliumin kertomuksessa epäinhimillistä vallankäyttöä. On tärkeää, että epäeettinen hallinto ei pysty saamaan tieteen löytöjä omien tarkoitusperiensä toteuttamiseen.””
Kuinka tämä soveltuu kansoihin joiden hallitsijat ovat ottaneet jonkun uskonnon oman kansansa pakko ”uskoksi”? Eli ei ole sallittu muita uskontoja.
Selittäkäähän nyt te ”viisaat ja ymmärtäväiset” olisiko oikein jos nyt suomen eduskunta päättäisi että maahan tulee uusi ”kristillinen” kirkko ja kaikkien on siihen liityttävä eikä poikkeuksia sallita?
Sitten kysynkin miksi se oli aikoinaan ”mahdollista” kun suomeen tuli luterilainen kirkko, eikä ruotsin valtiopäivät niin päättäneet ja kaikkien oli pakko liittyä siihen?
On myös teoria, joka perustuu vertauskuvallisuuteen, ko kolme tietäjää liittyvät numeron 3 perin usein eri yhteyksissä ja diskursseissa toistuvaan ilmenemisen Ut:ssa, ja nuo ’tietäjät’ olisivat Orion tähdistön ns. ’vyön’ kolme tähteä, sillä kun nämä kolme tähteä nousevat iltataivaalla joulukuun 24. päivänä, ne osittavat kohti auringonnousua 25. päivän aamuna, kolme päivää talvipäivänseisauksen, vuoden lyhimmän päivän, jälkeen. Niinpä sekä pakanallisissa tarinoissa että joulutarinoissa meillä on nouseva aurinko, kolme päivää kuolevan auringon jälkeen, joka antaa toivoa maailmalle, että kaikki on hyvin: meillä on uusi kasvukausi ja sato.. https://www.starmythworld.com/magi
Ilmoita asiaton kommentti