Lisää kokkeja joulujuhlasoppaan
Kirkko juhlapaikkana
Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa kirkolle valtionrahoitusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon. Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta:
”Kirkko huolehtii kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kirkollisten rakennusten ja irtaimiston ylläpidosta. Kirkollisen rakennuksen suojelusta säädetään laissa.
Suojelulla halutaan turvata kirkollinen rakennettu kulttuuriympäristö osana kulttuuriperintöä, vaalia sen ominaisluonnetta ja erityispiirteitä sekä edistää sen kulttuurisesti kestävää hoitoa ja käyttöä.
Ennen vuotta 1917 rakennetut kirkolliset rakennukset on suojeltu lailla. Suojelu käsittää myös kiinteän sisustuksen, maalaukset ja taideteokset sekä rakennuksen pihapiirin. Myös nuorempia rakennuksia voidaan määrätä suojeltaviksi.”
Kuusankosken kirkko on käsittääkseni listalla.
Kirkkomme ovat jo nyt tai ovat tulevia kulttuurihistoriallisia kohteita. Valtion näkökulmasta kirkko on ensisijaisesti kulttuurihistoriallinen kohde. Valtio myöntää kirkolle opetus- ja kulttuuriministeriön kautta rahaa näiden kohteiden ylläpitoon. Ajatus siitä, että instituutio, joka kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, ei saisi pitää juhlia paikoissa jotka joko ovat tai tulevat olemaan kulttuurihistoriallisia kohteita ja joiden ylläpidosta opetus- ja kulttuuriministeriö osaltaan vastaa, kuulostaa oudolta.
Valtio ei anna kirkolle sitä merkitystä jonka kirkko itse itselleen määrittelee. Se että jokin tilaisuus järjestetään kirkossa, ei itsessään tee tilaisuudesta uskonnollista. Se että tilaisuus on joulukirkko, on uskonnollista. Se on uskonnollisuuden ja kristillisen uskomme ytimessä.
Joulujuhla vai joulukirkko
Käsittääkseni allaolevassa linkissä esitetty joulujuhlan ohjelma kuvaa ohjelman itsensä mukaan joulukirkkoa. Mielestäni näin voi päätellä ohjelmassa esiintyvästä termistä ”Naukion yhtenäiskoulun joulukirkko”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006302950.html
Kyseisen ohjeman mukaista ”joulujuhlaa” kutsutaan kirkossamme (sana)jumalanpalvelukseksi.
Tervetulosanat
Ristikulkue
Yhteislaulu(Virsi)
Johdantosanat ja rippi
Yhteislaulu
Jouluevankeliumi
Virsi
Musiikkiesitys: Jouluyön hymni
Puhe (saarna?)
Esirukous
Isä meidän -rukous
Virsi
Herran siunaus
Lähetyssanat
Ristikulkue
Uutisessa sanotaan: ” Opettajan mukaan tilaisuus on selkeä jumalanpalvelus.
– Joulujuhla se ei missään tapauksessa ole. Kyseessä on vahvasti uskonnollinen evankelisluterilainen tapahtuma, hän sanoo.”
Opettaja on oikeassa. Kyseessä oli jumalanpalvelus, joulukirkko. Se on vahvasti uskonnollinen evankelisluterilainen tapahtuma. Jos koulu kutsuu tai on korvannut joulujuhlansa edelläkuvatulla tapahtumalla, niin silloin koulu on korvannut joulujuhlan joulukirkolla. Kirkko on tehnyt sen, mitä se osaa: jumalanpalveluksen. Kirkon tehtävä ei ole järjestää koulun joulujuhlia.
Mikäli oikein ymmärrän, niin koulu on mennyt joulukirkkoon, eikä muuta tapahtumaa, erillistä joulujuhlaa tms. ole ollut. Koulun menettelyä voi ihmetellä, mutta kirkko ei siitä ole vastuussa. Oma käsitykseni/kokemukseni pappina on se, että kirkossa ei aina välttämättä tiedetä millaista ohjelmaa koulut järjestävät oppilailleen lukukauden loppuessa.
Minusta apulaisoikeuasiamies näyttäisi siis linjanneen, että koulujen joulukirkkoa ei saa järjestää kirkossa.
5 kommenttia
> Minusta apulaisoikeuasiamies näyttäisi siis linjanneen, että koulujen joulukirkkoa ei saa järjestää kirkossa.
Olen blogistin kanssa kaikesta muusta samaa mieltä, mutta kirjoituksen johtopäätöstä en näe samalla tavalla. Mielestäni apulaisoikeusasiamies ei tehnyt tällaista linjausta.
Hänen linjauksensa on mielestäni hyvin johdonmukainen sen kanssa, miten opetusministeriö on kouluja ohjeistanut. Tiivistetyksti ohjeistus sisältää seuraavat pääpointit: koulun pakolliset tilaisuudet eivät saa sisältää minkään uskonnon harjoittamista, yksittäinen suomalaiseen tapakulttuuriin kuuluva virsi (Suvivirsi tai Enkeli taivaan) ei tee tilaisuudesta uskonnollista ja että koululaisjumalanpalveluksia saa järjestää, mutta niiden tulee olla vapaaehtoisia ja niistä tulee tiedottaa vanhempia.
Edellämainittujen lisäksi apulaisoikeusasiamies, että koulun ei tulisi korvata opetukseen kuuluvaa päätösjuhlaa jumalanpalveluksella edes siinä tilanteessa, että päätösjuhlan ajaksi järjestetään korvaamaa uskonnotonta ohjelmaa. Päätösjuhla on koulutyön kannalta, ja erityisesti lasten kannalta, niin merkittävä osa kouluvuotta, että sen pitäisi olla koko koulun yhteinen tapahtuma.
Koulun järjestämän joulujuhlan lisäksi koulut saavat järjestää joulukirkkoja ja nämä jumalanpalvelukset voidaan järjestää kirkossa. Tällaisen tilaisuuden tulee kuitenkin olla vapaaehtoinen ja se tulee järjestää joulujuhlan lisäksi eikä sen asemesta.
”Päätösjuhla on koulutyön kannalta, ja erityisesti lasten kannalta, niin merkittävä osa kouluvuotta, että sen pitäisi olla koko koulun yhteinen tapahtuma.”
En löydä mitään asetusta koulujen juhlista. Ne ovat varmaan traditiokysymyksiä niin kuin kirkotkin.
Tuolause ”Minusta apulaisoikeuasiamies näyttäisi siis linjanneen, että koulujen joulukirkkoa ei saa järjestää kirkossa.” oli provokatiivinen heitto.
En tiedä onko kyse aina korvaamisesta. Jos koulu päättää, että ei pidetä joulujuhlaa vaan pidetään vaan joulukirkko, niin ei kai juhlaa ole pakko järjestää. EI kai se ole lakisääteinen.
Minulle asia on selvä : joulujuhla (lukukauden päättäjäiset) koulussa ja joulukirkko kirkossa. Joulujuhlaan osallistuvat kaikki ja joulukirkkoon ne, jotka haluavat. En ymmärrä selvän asian vääntämistä kunkin vakaumuksen mukaiseksi valheeksi.
Ilmoita asiaton kommentti