Liiton arkista

LIITONARKKI
"Jännittävimmät teoriat siitä, minne liitonarkki katosi
21.02.2020 10:35" - Eero Hietala ja Heikki Rusama välttivät suht.huolelisesti a.o. podcastissaan puuttumasta arkin yksitytyiskohtiin ja sivuuttivat sen kohtaloa tutkineen suomalaisen Walter Juveliuksen (vrt. Juva),joka teki kaivauksia tempelivuoren alla pohjaten ne Hesekielin kirjasta avamiinsa salakirjoituksiin:joista Juvelius olisi päässyt perille ja hän teki tutkimusmatkan 1900-luvun alussa Jerusalemiin löytääkseen arkin. I maailmasota tuli väliin ja asia hautautui. Juvelius kuvaa etsintöjään Heikki Kenttä nimellä kirjoittamassaan ’Valkoisessa kameelissa’. Myös Salomonin temppeli saa häneltä kuvauksen kirjassa ’Maahengen salaisuus’ missä kuvattu suuren kartanon ihmeellinen navetta vertautuu kätketysti temppeliin.

Liiton arkista
Liitonarkkia ארון הבּרית Aron ha-berithiä säilytetiin ensin ns. Ilmestysmajassa ja sitten Salomonin temppelin Kaikein Pyhimmässä. Nimi merkitse kirjaimellisesti yhteysarkku ja se edessä ylipapit saivat Urimimin ja Tummimin (valot, totuudet) välityksillä (puhe)yhteyden Jumalaan. Liitonarkki katosi heprealaisilta Jeremian aikaan ja se nykyisestä olinpaikasta keskustellaan, jotkut sijoittavat sen Etiopiaan, jotkut Jerusalemin temppelivuoren kätköihin. Arkin nimi aron merkitse arkku ja berit merkitse liitto yhteys. Berit on luonteeltaan sukupuolinen sana ja sen pohjana on luomiskertomuksen verbi bara, joka merkitse irtileikata ja synnyttää. Berit saa lukuarvon 212, joka merkitse mm. ympypärileikausveitsi ja 2x212 eli 224 liitty hepran sanaan kohtu. Niinpä liitonarkin kannella olleiden kahden kultaisen kerubin siipien muodostamaa soikio-aukkoa onkin kuvattu naiselliseksi yoniksi. Ja arkussa ollut Aaronin sauva olisi vastannut tällöin maskuliinista phallosta. Mutta kun arkissa asui myös Herran nimi eli kirjaimet JHVH niin myös näissä kirjaimissa on mukana yoni ja phallos, sillä kirjain JOD on phallos ja kirjain Hee on Yoni.

Herran eli JHVH:n nimen kirjaimista kolme erilaista sisältyy arkin tilavuusmittoihin, sillä arkin mitat ’puolenkolmatta kyynärän pituinen, puolentoista kyynärän levyinen ja puolentoista kyynärän korkuinen’ antavat tilavuuden 5,625 kuutiokyynärää, missä luvut 5 ja 6 edustavat Jahven nimen kirjaima H ja V. Pyöreästi 565, jolloin tule kirjaimet HVH, jotka ovat samat kuin’elämän äidin’ eli Eevan vanha kirjoitusmuoto HVH. Eeva siis sisältyy Herran nimeen JHVH.

Herra sanoo ’asuvansa’ liitonarkissa ja kun papit palvelevat ’Herran edessä’ he itse asiassa palvelevat - kuten sanottu edellä - liitonarkin edessä. Palveluksessa heillä tuli olla kultaiset suojaesiliinat, sillä työskentely Kaikkein Pyhimmässä oli äärimmäisen vaarallista. Kulta raskaana metallina suojasi hyvin säteilyltä, jos ei tehnyt arkin käsittelyssä virheitä kuten ilmeisesti juovuksissa palvelleet Nahum ja Abihu, jotka kuolivat arkin luona.

Arkin käyttöön näyttää liittyneen 10:stä käskystä toinen ja siinä on selvä varoitus:

"Älä turhaan lausu Herran sinun Jumalasi nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä joka turhaan Hänen nimensä mainitsee." sillä oikea käännös kuuluu:

" Älä turhaan ota Herran Jumalasi nimeä, sillä Herra ei pidä viattomana sitä joka nimensä turhaan ottaa."

Käsky tarkoitti luultavimmin sitä, että aron ha beritin kantta ei saanut turhaan nostaa, sillä se oli hengenvaarallista.

Vaarallisuutta kuva myös Ussan tarina:
”Ja he panivat Jumalan arkin uusiin vaunuihin ja veivät sen pois Abinadabin talosta, joka oli mäellä; ja Ussa ja Ahjo, Abinadabin pojat, ohjasivat niitä uusia vaunuja.
4. Niin he veivät Jumalan arkin pois Abinadabin talosta, joka oli mäellä, kulkien Jumalan arkin mukana, ja Ahjo kulki arkin edellä.
5. Ja Daavid ynnä koko Israelin heimo karkeloi kaikin voimin Herran edessä soittaen kaikenkaltaisilla kypressipuisilla soittimilla, kanteleilla, harpuilla, vaskirummuilla, helistimillä ja kymbaaleilla.
6. Mutta kun he tulivat Naakonin puimatantereen luo, ojensi Ussa kätensä Jumalan arkkiin ja tarttui siihen, sillä härät kompastuivat.

Liitonarkki oli vaarassa pudota vaunuista, ehkä juuri Ussan päälle häntä ehkä horjuttaen. Hän siis joko suojeli itsään painavalta arkilta tai koetti muuten estää arkkia putoamasta vaunuista, ja rakastava Jumala kiitti – kuten muistamme - tappamalla Ussan. Luultavimmin arkin eli suprajohtavaan kondensaattorin antamaan sähköiskuun.

Arkin vaarallisuuden saivat tuta myös sen väliaikaisesti haltuunsa saanet filistealaiset, sillä he alkoivat sairastua ja kuolla joukottain, hiukset lähtivät heidän päästään ja he saivat vaikeita kasvaimia. Filistelaiset kauhistuivat arkkia ja luovuttivat sen takasin.
On perimätieto, että arkki kykeni levitoimaan eli leijumaan ilmassa ts. se kykeni kehittämään ns. Meissnerin sähkömagneettisen kentän:

”Meissnerin ilmiö. (Wikipedia)

Aineessa, jonka sähkönjohtavuus on rajaton, ei voi olla sähkökenttää, muutoin sähkövirta kasvaisi äärettömän suureksi. Samasta syystä siellä ei voi olla myöskään ajallisesti muuttuvaa magneettikenttää, sillä se indusoisi sinne sähkökentän. Jos suprajohdekappale kuitenkin sijoitetaan ulkoiseen magneettikenttään, kenttä ei tunkeudu kappaleen sisään ennen kuin se kasvaa niin suureksi, että suprajohtavuus häviää. Tällöin kappale magnetoituu. Aikoinaan oletettiin, että jos ulkoista magneettikenttää tämän jälkeen jälleen heikennetään, kunnes kappale tulee jälleen suprajohtavaksi, se myös jäisi pysyvästi magneettiseksi. Vuonna 1933 Meissner ja Ochsenfeld kuitenkin osoittivat kokeellisesti, että näin ei tapahdu, vaan suprajohtavassa kappaleessa magneettikenttä palautuu tämän jälkeenkin nollaksi. Suprajohteet ovat siis täydellisiä diamagneetteja. Tätä ilmiötä sanotaan Meissnerin ilmiöksi.”

Arkki katoaa Raamatun teksteistä babylonialaisten valloittaessa Jerusalemin vuonna 586 eaa. Uskotaan se tulleen kätketyksi joko Etiopiaan, Jerusalemin temppelivuorelle tai Egyptiin.
Raamattu antaa sen paikasta kuitenkin itse vihjeen, sillä Hesekielin kirjassa kuvattu kuvitteellisen tulevaisuuden temppelin pohjapiirros saattaa viitata arkin kätköpaikkaan.
Hesekielin kirja loppuu dramaattisesti sanoihin: המש הוהי ”Herra on täällä” missä siis Jahve samaistuu liitonarkiksi.

9 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Mielenkiintoista.

  Sanoista ‘ Maahengen salaisuus, säteily, lähellä olevan kuolema, filistealaisten sairaudet, kuulostavat siltä, kuin kysymyksessä olisi ollut pieni ydinvoimalaitos, ja maahengen salaisuus viittaisi uraaniin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Juuri näin Tarja. Maahengen salaisuudessa pohditaan ulkonaisessa tarinassa uusien kemiallisten lannoteiden aikansaamista ja tapahtumat liittyvät suuren kartanon ihmeelliseen navettaan, joka tosiasialisesti on Salomonin temppelin vastine. Kirja on luettavissa netissä projekti Gutenbergissä:

   http://www.gutenberg.org/cache/epub/16668/pg16668.html

   ote “Isäni ja Malmfelt olivat aikoinaan olleet hyviä ystäviä. Setä Malmfeltilla oli tytär, Signe, johon olin tutustunut jo edellisenä talvena Helsingissä. — Voi meitä, tieteen orjia!”

   Huomaa nimet ‘Malmikenttä’ ja Signe=merkki. Symboliikka liittynee heprealaiseen mytiseen veljeskuntaan ‘Pyhän Kentän sadonkorjaajat’

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Seppo

  ” Suuren kartanon ihmeellinen navetta, Salomon temppelin vastine ”

  Nyt meni yli ymmärryksen. 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Ko kuvaus navetasta sisältää monia Salomonin temppeliin liittyviä symboleja.Palaan kun luen kirjan uudestaan ja poimin niitä muutamia. Muutenkin kertomuksessa on useita viittauksia Vanhan testamenttiin, mm ‘metsämies Herran edessä’ (Nimrod)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Seppo

  Minulla on joskus aikaisemminkin tullut mieleen ydinvoima/ ydinase, tai sen ennustus, esimerkiksi lauseesta Mooseksessa: ” Kunnes tulee Shilo, jota kansat tottelevat. ”

  Mitä muuta se voisi olla? Mikä muu olisi niin voimakasta, että kansat totteleavat?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Shilolla kristityt tarkoittavat Messiasta, sillä shilon gematria 358 onsama kuinmessiaan ja käärmeen. Mutta shilo voi viitata johonkin tekniseenkin. Ruotsalaisen lentokoneinsinööri Henry Kjelssonin mukaan muinaiset heprealaiset tunsivat radonin ja uraanin. Ns Aaronin sauvat saattoivat olla uraanisauvoja,joista liitonarkin pienoisvoimala sai energiansa. Uraanin järjestysluku 92 vastaakin heprean gematriassa mm sanoja pelko ja voimistaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Ismo

  Kiitos linkistä Aina oppii jotakin uutta, siellä oli valtavasti Japani tietoa, jota en ole koskaan kuulutkaan. Todella mielenkiintoista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit