Lestadiolaisuudella on juoruiluarvoa

Lestadiolaisistahan on monen mielestä kiva juoruilla. Samantyyppinen ilmiö ovat rakkaat ystävämme Jehovan todistajat ja mormonit. Mikäs sen mukavampaa, kun vaihtaa tuttavan kanssa mielipiteet siitä, miten suhtautua vanhoillislestadiolaisuuteen. Tai keskustella hetkinen siitä, kannattaako ovelle eksyneiden Jehovan todistajien kanssa aloittaa teologinen keskustelu vaiko läimäyttää ovi nenälle. Miten itse teit viimeksi? Myös mormonit saattavat vilahtaa keskustelussa.

 

Mutta siis lestikset: Eikö olekin herkullinen aihe keskustella, kuinka monta lasta tuttavilla onkaan (lestadiolaisia!). Miten ne edes muistaa syntymäajat ulkoa? Eiks olekin outoa, ettei ne saa tehdä sitä sun tätä. Erään tuttuni koulussa opetettiin lestadiolaisuutta joskus niin, että listattiin taululle, mitä kaikkea lestadiolaisuudessa ei saa tehdä. No, sehän siinä varmaan joitakin ulkopuolisia kiinnostaakin eniten. Ei se, mikä herätysliikkeessä olisi oikeasti olennaista tai se, millaisia lestadiolaiset ovat.

 

Samaa sarjaa juoruiluaiheina ovat muut vähemmistöryhmät. Ihan varmasti jos joku mies kävelee ”oudon naisellisesti” ja pukeutuu pinkkiin paitaan, niin ensimmäinen kysymys on: ”Hih, ei kai tuo ole homo?” Sitten pohditaan yhdessä ja muistellaan, onko se nähty joskus halaamassa vähän liiankin tiivisti mieskaveria. Siksi varmaan homoseksuaalisuuskin kiertää ikuisuusaiheena kristittyjen keskuudessa. Homoudella nyt vaan on niin paljon juoruiluarvoa, samoin kuin lestadiolaisuudella tai muilla vähemmistöryhmillä. Kummallista vaan, että "tavallisen" väestönosan keskuudessa on päästy jo hieman ylitse näistä aiheista, mutta kristityt vaan jaaraavat samaa... Ehkä se johtuu siitä, että kun samoja Raamatun tekstejäkin on totuttu lueskelemaan 2 000 vuotta, niin miksikäs "mielenkiintoisia" puheenaiheitakaan ihan hevillä vaihtamaan.

 

Ehkä jossain vaiheessa tajutaan, että vähemmistöryhmistä voi hankkia ihan oikeaakin faktatietoa. Miettiä sitä jonkin aikaa. Sitten jättää vähemmistöryhmät rauhaan ja alkaa elää omaa elämäänsä oli se sitten jonkun vähemmistön sisällä tai ei. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, niin omia ennakkoluuloja voi vähentää faktatiedon hankkimisen lisäksi esimerkiksi tutustumalla oikeasti johonkin vähemmistöryhmän edustajaan. Aina se ei välttämättä toimi, mutta monesti sitä saattaa huomata, että tuo toinen on vähän muutakin kuin pari juorua, leimaamista ja vähemmistöryhmän jäsenyys.

 

Ehkä voisimme kaikki siis tutustua ainakin yhteen lestadiolaiseen, sairaaseen, homoon (vaikkapa) tai muuhun vähemmistöryhmän edustajaan kunnolla, ennemmin kuin juoruta asiasta pitkin ja poikin keskustelupalstoja, kirkonpenkkejä tai työpaikan taukotiloja? Vaikka noilla sitä juoruiluarvoa onkin.

28 kommenttia

 • Viittasin rauhaan jättämisellä varmaan sitä *ylimääräistä* ja turhaa juoruilua siitä onko naapurimies nähty pinkissä paidassa tai mitä lestadiolaistuttava ei saakaan tehdä ja miten outoa se on. Ei kannata lukea tekstistä enempää kuin mitä siinä on. Totta kai epäkohtiin ja rikoksiin on puututtava, kuka ne sitten tekikään ja oikeasti negatiivisista asioista saa puhua. Kenties vain oikeiden ihmisten kautta, ei kuulopuheen kautta. Itse ihan mielelläni tutustuisin vaikka lestadiolaiseen tai Jehovan todistajaan, harmi, että tilaisuuksia on niin vähän.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tom Saarikoski sanoo:

   No kyllähän siinä on täysin perusteltu ihmettelyn syy jos tietty porukka ei saa katsoa TV:tä (ainakaan aikaisemmin), käyttää ehkäisyä ja toinen porukka ei saa tervehtiä entisiä uskonveljiä tai ottaa vastaan kaikkia lääketieteellisiä hoitomenetelmiä (verensiirtoa) vaikka henki menisi.

   Ilman sitä uskonnollista yhteisöä johon nämä ihmiset kuuluvat, suurin osa ei valitsisi näitä outouksia elämänsä ohjenuoriksi. Yhteisön paine tekee outouksista yhteisön sisällä itsestäänselvyyksiä joita noudatetaan ’koska se nyt vaan on niin’. Kun outoudet saa äidinmaidossa, ja niitä vielä pönkitetään sosiaalisilla paineilla, jäsenillä ei ole juurikaan vaihtoehtoja. Se taas on yksinkertaisesti kuviona väärin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Eivät mainitut uskonnolliset liikkeet ole mitään salaseuroja. Heidän kokouksistaan ilmoitellaan. Jos todella haluaa tutustua lestadiolaiseen tai jehovantodistajaan, tilaisuuksia lienee ihan tarpeeksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Milla: ”Ehkä jossain vaiheessa tajutaan, että vähemmistöryhmistä voi hankkia ihan oikeaakin faktatietoa.”

  Niinpä, Blogisi otsikko pitää varmasti paikkansa, mutta ei savua ilman tulta.

  Tässä ketjussa esiin nostamani asia ei ole juoruilua. Se on sitä kaipaamaasi faktatietoa, vaikkakin karua kertomaa. Enkä ole missään koskaan väittänyt, että lestadiolaiset olisivat kaikki rikollisia. Suurin osa on varmasti lainkuuliaisia kunnon kansalaisia. Voisi kuitenkin olettaa, että omasta mielestään ainoaan oikeaan, taivaan iloihin johtavaan herätysliikkeen kuuluvien ihmisten keskuudessa ei eläisi suhteellisesti ottaen noin suurta joukkoa lasten ahdistelijoita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • En enempää ehkä kommentoi tätä kirjoitusta mutta kannattaa lukea se ”kokonaisuutena”. Epäkohtiin puuttuminen ja juoruilu ovat toki eri asioita. Naisille saattaa avautua tämä juoruiluasia paremmin? Eikä vähemmistöön kuulumisen pakollista pitäisi ikinä? olla, vaan ihan vapaaehtoista. Toisaalta vähemmistöön vapaaehtoisesti kuulumisen ei pitäisi johtaa leimoihin ulkopuolelta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Milla: ” Eikä vähemmistöön kuulumisen pakollista pitäisi ikinä? olla, vaan ihan vapaaehtoista.”

   Kerropa kuinka ihminen voi olla vapaaehtoisesti esim. homoseksuaali tai vaikkapa transseksuaali. Entäpä kuuro tai sokea, tai…???

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Milla Hillberg sanoo:

   No, toi AINA oli ehkä vähän jyrkkä kommentti joo… 🙂

   Toisaalta vasenkätisten määräkin alkoi lisääntyä vasta kai kun vasenkätisyydestä tuli yleisesti hyväksyttyä. Tai jotain. Jos totta, niin siitä vois päätellä, että vasenkätisyyskin on vapaaehtoista.. Oo.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kalevi Tikka sanoo:

  Siihen aikaan kun olin nuori mies maailmaa parannettiin hieman juovuksissa. Näillä sivuilla maailmanparannusta tehdään ilmeisesti selvin päin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilmeisesti. On sitä kai toisinkin päin tullut tehtyä, mutta kun näitä voi joku joskus lukeakin, niin parempi selvin päin… 😉

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Annikki Salo sanoo:

  Kristittyinä emme edes katsele ihmisiä luokitellen heitä omien tai toisten mielipiteiden mukaan, vaan esirukoillen heidän puolestaan. Jumalan Sana tuomitsee ihmisten synnit, ja heidän tulee tehdä parannus synneistään. Esirukoilija on eräälainen Jumalan Valtakunnan ”salainen agentti”. Emme katso ongelmia tms, vaan esirukoilemme sydämessämme ihmisten puolesta kiitollisina uskossa Jeesukseen, sillä Jumala kuulee rukoukset. Eräällä paikkakunnalla vanha rouva rukoili lähellään olevan koulun oppilaiden puolesta ja siellä syntyi herätys oppilaiden ja opettajien keskelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Milla Hillberg

  Teologian maisteri, jonka kiinnostuksenkohteita ovat kulttuurintutkimus, lähetystyö, hermeneutiikka ja uskontodialogi.