Lähi-itä, harmonian dialogi, ja rauhan passivismi

Rauhantyötä on vanhastaan tehty aktivoiden, nousten barrikadeille suurissa mielenosoituksissa ja vaikuttaen vahvasti mielipiteisiin. Kuitenkin tänä aikana mielipiteen muodostaminen ja maailman kohtaaminen vaativat ”rauhan passivismia”. Äkillinen ilmiö saa aikaan palavan tunnereaktion, joka sytyttää ajatuksen. Ajatus julkaistaan ja se saa keskustelun roihuamaan. Pikaiset päätelmät leimauttavat vihapuheen, mutta yön yli nukkuminen laajentaa katsantokantaa, näkökulmat syventävät perspektiiviä. Rauhandialogissa on passivoiduttava, pysähdyttävä, harkittava, syvennyttävä.

Lähi-idän sodat politisoituvat voimakkaasti. Kyseessä ei ole vain paikallinen epävire, vaan sodan väre koskettaa globaalisti. Kuitenkin uskontojen tulee saada olla vapaat sodan ikeestä. Kulttuurikohteiden on jäätävä rauhaan.

On hyvä, että passivoidumme rauhaan. Tällöin me, jotka elämme median välityksellä saamiemme hetkikuvien mukaan, sekä myös asiantuntijat ja päättäjät, jotka näitä hetkikuvia tiedoillaan ja toimillaan muodostavat, saamme harkita tulevaisuuden päämääriämme rauhassa.

Kuinka ristiriitaisten valtojen välillä voisi vallita harmonian dialogi? Kuinka uusi, erilainen harmonia syntyy yhä uudelleen luoden pilkkeen silmäkulmaan elävän elämän haasteista huolimatta? 

Tähän musiikki tarjoaa mahdollisuuden.

Kun suomalainen harras musiikki palvelee rauhan löytymistä, Lähi-idän musiikki elävöittää, nostaa mielialaa, saa jalan vipattamaan ja hengen kulkemaan. Lähi-idässä musiikki ja tanssi saavat aikaan positiivisen vaikutuksen rytmisen ja harmonisen ilottelun elementein.

1.2.2020 klo 18-20 avataan YK:n kansainvälinen uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko Vantaan Korsossa, Lumo-salissa. Viikon tämän vuoden teema on ”Puhu dialogia!”

Avajaistilaisuudessa kuullaan Middle East Music co:n musiikkia juutalaisesta, palestiinalais-syyrialaisesta ja suomalaisesta perinteestä Lähi-idän maustein. Musiikin harmonia, rytmi ja kielien kirjo sykähdyttää.

Middle East Music co. koostuu kolmen Abrahamilaisen uskonnon edustajista. Laulaja, rytmisoittaja Burhan Hamdon ja viulistimaestro Mouafak Barafi ovat arabi-muslimeja. Juutalaisina muusikkoina ryhmässä ovat esiintyneet Lily Solomonov, Jenny Liebkind ja tällä kertaa klezmer-ekspertti Eva Jacob. Minä itse olen ryhmässä edustanut suomalais-kristillistä perinnettä. Olemme esiintyneet vuodesta 2018, paikkakuntina Helsinki, Espoo, Kuopio, Joensuu ja nyt myös Vantaa.

Olemme pitäneet kursseja Lähi-idän musiikista Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa ja nyt 31.1.2020 pidämme kurssin Helsingissä kirkkomusiikin opiskelijoille. Viime syksyn Järvenpään seurakuntaopiston ”Musiikkia maailmalta” kurssi oli Lähi-itä-teemainen. Sen antia kuultiin Helsingin Tuomiokirkon YK:n päivän jumalanpalveluksessa. Tämänkertaiseen kurssiin kuuluva yhteiskonsertti on SibaFESTin yhteydessä 1.2.2020 klo 14 Musiikkitalon alalämpiössä. Tervetuloa!

Musiikin innoittama rauhan dialogi avaa uuden pelikentän, jossa harmoniat kohtaavat, konsonoivat ja kommunikoivat. Epätietoisuuden dissonanssi kestää hetken ja seuraavaan harmonian haasteeseen tarrataan hetkessä. Siispä kuunnellaan toisiamme, annetaan ajatusten lentää, mielipiteiden syventyä ja näkökulmien laajentua. Ja kohdatessamme puhukaamme harmonian dialogia! Passivoidutaan rauhaan pohjolan perukoilla, etelän lämmössä, lähellä idässä ja kaukana lännessä!

Matti Turunen

Suomen kristillinen rauhanliike ry:n hallituksen jäsen

Kanttori-oopperalaulaja, pedagogi

Kirjoittaja

Rauhanblogi Kristillinen
Rauhanblogi Kristillinen
Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen blogi, kirjoittajina SKR:n aktiiveja. Blogin aiheet liittyvät rauhantyöhön, suvaitsevaisuuden edistämiseen sekä rasismin vastaiseen työhön.