Laajasalo julkisuuden jalkapuussa
Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki esittää lehtensä pääkirjoituksessa 15.1. hyviä ja aiheellisia näkökohtia piispa Teemu Laajasalon väitetystä tavasta käyttää entisen työnantajansa luottokorttia. Yhteisten verovarojen käyttöä on aina valppaan median syytä seurata ja puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin.
Pääkirjoituksessaan Heinimäki kuitenkin harhautuu samaan ennakoimiseen ja populismiin kuin on tapahtunut Johanna Korhosen Laajasalolle esittämän 40 kohdan kysymyslistan käsittelyssä julkisuudessa. Kysymys on Korhosen yksityishenkilönä tekemästä selvityksestä, johon hän on ilmoittanut odottavansa 16. tammikuuta mennessä vastausta, miten Laajasalo aikoo kysymyksiin vastata.
Kysymys ei siis ole jo todennetuista väärinkäytöksistä vaan Korhosen esittämistä epäilyistä ja niiden pohjalta esitetyistä kysymyksistä, joihin ei ole vielä saatu vastauksia.
En yhtään epäile, etteikö Laajasalon luuottokortin käyttö olisi ollut vähintäänkin huoletonta tai että hänellä olisi taipumusta pikemminkin ylelliseen elämäntyyliin kuin asketismiin. Mutta ei se vielä tee toiminnasta juridisesti moitittavaa. Toki sitä voi paheksua, mutta ei sekään ole kirkossa mitenkään harvinaista.
Heinimäki muistuttaa asioiden mittasuhteista. Siinä hän on aivan oikeassa. Kun kirkkoherran kolme hotelliyötä, shampanjalasillisen tarjoaminen, pari matkalaskua, epäselvät lounaat ja festarilippu nousevat molempien iltapäivälehtien lööppien ja valtakunnallisen median ykkösaiheiksi ja saavat poliisin käynnistämään esiselvityksen siitä, onko syytä käynnistää esitutkinta, on mittasuhteissa todella jotain pielessä.
Länsimaisissa demokratioissa ja oikeusvaltioissa erityisesti on periaate, että epäilty on syytön siihen asti, kunnes oikeudessa toisin todistetaan. Tähän syyttömyysolettamukseen viittasi myös arkkipiispa Kari Mäkinen lausunnossaan.
Nyt on kuitenkin käynyt niin, että someoikeudenkäynnissä on tuomioita julistettu ennen kuin virallinen esitutkinta on edes käynnistynyt tai syytetty olisi saanut tai ehtinyt vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin. Ja tarkoitan nimenomaan luottokortin käyttöön liittyviä kysymyksiä, joita ei tiettävästi ole aikaisemmin missään vaiheessa käsitelty julkisuudessa.
Johanna Korhonen on sanonut, että ei hän ole toimittanut kysymyslistaansa julkisuuteen eikä edes halunnut tehdä siitä julkista. Joudun kuitenkin kysymään, miksi hän on kuitenkin tehnyt muistiostaan julkisen toimittamalla sen Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon – ei suinkaan kanteluna vaan julkisena muistiona ja asiakirjana, jota eivät koske kantelun käsittelyyn liittyvät julkisuusperiaatteet.
Joudun myös kysymään, miten nimenomaan Heinimäen johtama Kirkko ja Kaupunki -lehti on osannut ensimmäisenä kysyä tuomiokapitulin kirjaamosta Korhosen muistiota juuri samana päivänä, kun se on sinne toimitettu. Toki toimittajana tiedän, että lehdellä on oikeus ja velvollisuus salata uutislähteensä, mutta aina voin kysyä.
Samalla joudun myös kysymään, miksi juuri kirkollinen media on tässä asiassa ollut ensimmäisenä liikkeellä ja toiminut someoikeudenkäynnin huutokuorossa syyttäjänä ja välillä tuntuu myös tuomarina.
Minulla ei ole mitään tarvetta puolustaa Laajasalon menettelyä. Siinä on varmasti moitittavaa ja ylilyöntejä on tapahtunut. Samoin kuin kirkon koko hallintokäytännöissä on paljonkin tarkistettavaa ja kummallisuuksia. Niin kuin esimerkiksi siinä, että vielä vuoteen 2015 asti Helsingin seurakuntayhtymän kirkkoherrat tarkistivat omat matkalaskunsa itse.
Mutta se mitä minulla on tarve puolustaa, on syytetyn oikeus saada länsimäisen demokratian mukainen oikeudenmukainen kohtelu prosessin eri vaiheissa. Väärinkäytöksiä ei pidä lakaista maton alle. Mutta ennen niistä rankaisemista pitää ne tutkia asianmukaisesti ja nimenomaan niissä elimissä, joille niiden tutkiminen kuuluu. Eikä matkalaskujen tarkistamisen paikka ole somessa. Nyt julkisesta epäilystä on tullut syyte ja syytteestä tuomio – jo ennen oikeudenkäyntiä.
Toimittajana joudun myös harrastamaan lähdekritiikkiä ja kysymään, miksi tämä reilun 2000 euron epäselvyyksiin kohdistuva prosessi on käynnistetty. Ei tässä rahasta tai vain periaatteista voi olla kysymys. Siksi joudun kysymään, mitä kirkkopoliittisia tavoitteita tällä ajetaan? Miksi juuri Teemu Laajasalo ja juuri Helsingin piispanvaalin jälkeen?
Journalistisesti näen, että prosessi noudattaa tuttua kaavaa, jossa herätetään epäily, toistetaan sitä riittävän monta kertaa, vaaditaan syytettyä osoittamaan syyttömyytensä eikö lopulta uskota syytetyn selittelyjä. Näin voidaan osoittaa, ettei epäilty nauti enää luottamusta. Tämä metodi on ollut käytössä monissa poliittisissa ja yritysjohtoa koskeneissa kohujutuissa, jotka asioiden osalta ovat usein kuivuneet kasaan, mutta ehtineet johtaa henkilöiden eroon.
Laajasalon jutussa tavoite näyttää olleen selvä heti alusta asti. Suorimmin sen on ilmaissut monissa Facebook-kommenteissaan Kai Sadinmaa, joka jo heti prosessin alkuvaiheessa Laajasalon yritystoimintaa käsiteltäessä viime vuonna totesi, että jos Laajasalo olisi ollut nainen, hän olisi ymmärtänyt erota. Nyt puheet ovat vain koventuneet; näin Sadinmaa 12.1.2018 Kari Kanalan FB-seinällä:
”Laajasalon toiminta on kokonaisuudessaan täysin kestämätöntä. Ei ole kyse mistään erehdyksestä, ei huolimattomuudesta, ei virheistä vaan järjestelmällisestä ja pitkäkestoisesta petoksellisuudesta ja vilpistä….. Aivan paskapuhetta kaikki nuo käytäntöjen tarkistukset saatikka sitten Laajasalon anteeksipyynnöt. Kirkon jonkinlaisen uskottavuuden säilyttämiseksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Laajasalon ero.”
Sadinmaan puheet voi leimata katkeroituneen, piispaltaan moitteet saaneen papin yksittäiseksi purkaukseksi. Joudun kuitenkin kysymään - kun seuraa erityisesti FB:ssä toisiaan kannustavia samalla tavoin ajattelevia – voiko tässä todella olla taustalla laajempi pyrkimys saada Laajasalo eroamaan ja Helsingin piispanvaali uusiksi.
En tiedä, mutta kysyn. Mutta tämä on myös kysymys, jonka lähdekritiikkiä harjoittavan kirkollisen median tulisi uskaltaa tehdä. Ja harrastaa tutkivaa journalismia. Jos näin ei ole, se on uutinen. Jos näin on, se on vielä suurempi uutinen.
Asiat ovat miltä ne näyttävät. Ja vielä useammin ne ovat, miltä ne halutaan saada näyttämään.
Siksi joudun vielä uudestaan kysymään, miksi. Jos todella on epäily vakavista taloudellisista väärinkäytöksistä tai oman edun tavoittelusta, oikea tie olisi ollut antaa asia poliisin tutkittavaksi, kuten julkisuudessa oikeustieteilijät ja juristit ovat jo esittäneet.
Tutkinta olisi mennyt niin, että poliisi olisi aloittanut – jos syytä on – esitutkinnan ja sen perusteella tehnyt päätöksen asian viemisestä syyttäjälle. Sen jälkeen, kun syyttäjä olisi tehnyt oman päätöksensä joko syytteen nostamisesta tai syyttämättä jättämisesti, olisi myös esitutkintamateriaali tullut julkiseksi. Mutta ei ennen sitä.
Miksi tämä tie ei kelvannut? En tiedä mutta arvaan: koska se olisi liian hidas tie ja siitä ei olisi saanut tarpeeksi raflaavia otsikoita.
Ennen arkkipiispan vaalia.
46 kommenttia
”Kysymys on Korhosen yksityishenkilönä tekemästä selvityksestä,..”. Tämä on jännä huomo, jota en oikein ole humannut. Kyllä on kova halu ollut Kohosella päästä piispaa kaatamaan ja selvä malttamattomuus kuin olisi ”mopo karannut käsistä”. Kyllä tässä olisi pitänyt tytyä vanhaan viisauteen eli ”Jumalan myllyt jauhavat hitaasti”. Nämä Korhosen ”lihamyllyt” taas ovat jauhaneet huomattavan nopeasti.
Hannu Kuosmaselta aivan erinomainen ja analyyttinen kirjoitus! Iso kiitos.
Avaaja: ”Kysymys on Korhosen yksityishenkilönä tekemästä selvityksestä, johon hän on ilmoittanut odottavansa 16. tammikuuta mennessä vastausta, miten Laajasalo aikoo kysymyksiin vastata.”
Onko tuo totuudenmukainen väite?
Eikö Korhosella tietojesi mukaan ole mitään sellaista positiota, joka jopa velvoittaisi häntä tuon selvityksen pyytämiseen?
” Siksi joudun kysymään, mitä kirkkopoliittisia tavoitteita tällä ajetaan? Miksi juuri Teemu Laajasalo ja juuri Helsingin piispanvaalin jälkeen?” Blogisti
Mielestäni yllä olevat kysymykset ovat jupakan ydinkysymykset.
Blogisti: ”Nyt on kuitenkin käynyt niin, että someoikeudenkäynnissä on tuomioita julistettu ennen kuin virallinen esitutkinta on edes käynnistynyt tai syytetty olisi saanut tai ehtinyt vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.”
Laajasalolla on ollut syksystä asti aikaa vastata kysymyksiin. On keskusteltu nokakkain, mutta kun vastauksia ei tule, vaan kahvikutsuja, niin mikä olisi blogistin tapa toimia?
Blogisti: ”Johanna Korhonen on sanonut, että ei hän ole toimittanut kysymyslistaansa julkisuuteen eikä edes halunnut tehdä siitä julkista. Joudun kuitenkin kysymään, miksi hän on kuitenkin tehnyt muistiostaan julkisen toimittamalla sen Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon – ei suinkaan kanteluna vaan julkisena muistiona ja asiakirjana, jota eivät koske kantelun käsittelyyn liittyvät julkisuusperiaatteet.”
Olen tehnyt kantelun samaan tuomiokapituliin kuin Johanna Korhonen kysymyksensä. Tein nimen omaan kantelun, mutta se julkistettiin mm. K24:n sivuilla. Kanteluani siteerattiin sanatarkasti. Voiko blogisti selventää väitettään, koska kantelu on yhtä julkinen kuin kirjaaminen?
Johanna Korhonen hoveineen on vain syvästi pettynyt, että Laajasalo voitti ja ylivoimaisesti. Siinä koko pihvi. Se, että katkeruutta puretaan näin mauttomasti on ala-arvoista.
Solvaaminen näyttää pettyneiden taholta jatkuvan ja se tekee näytelmästä vielä vasenmielisemmän. Ensin ei vaivauduttu viemään asiaa oikeaan osoitteeseen käsiteltäväksi ja nyt kun näin on tapahtunut, siitä huolimatta sama kaunainen ja ilkeä levy pyörii ja pyörii.
Voisiko tämä joukko hetkeksi rauhoittua ja odottaa kunnes tapauksen virallinen tutkinta valmistuu?
Tarja Aarnio: ” sama kaunainen ja ilkeä levy pyörii ja pyörii. Voisiko tämä joukko hetkeksi rauhoittua ja odottaa kunnes tapauksen virallinen tutkinta valmistuu?”
Samaa mieltä. Toivottavasti blogisti, Heikki Hiilamo ymv. lopettavat. On meneillään massiivinen ja vastenmielinen lokakampanjointi Johanna Korhosta vastaan.
Tuomaala. ”Ei ole ihmisen asia arvioida kenenkään hengellisyyttä. ” Kyllä se on jokaisen uskovan asia, muutenhan meitä vietäisiin kuin pässiä narusta. Me saamme koetella ja meidän tulee koetella kaikki hengelliset ilmiöt mitä näemme ja myös vetää johtopäätökset kaikista, jotka palvelevat kirkoissa ja seurakunnissa. Tätä kutsumme hengelliseksi erottelukyvyksi.Se on kristittynä olemisen perustoimintoja.
”Oikeamieliset joutuvat aina vainotuiksi. ” Ihminen voi ihan hyvin joutua vainotuksi ihan oman tyhmyytensä takia, tai niinkuin nyt Korhosen kohdalla toteutuu ”Millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan”-
”Kerro, mikä on kirkossa tärkeämpää kuin vanhurskauden toteutuminen? ” Minusta Korhosen menettelyllä ei ole mitään tekemistä minkään oikeamielisyyden kanssa. Kyse tässä on mielenlaadusta, jota hän edustaa ja siitä kumpuavasta kaunaisesta toimintatavasta. ”Jumalan valtakunta on vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä hengessä, Room14:17b. Korhosen toimitatavassa ei ole jälkeäkään tästä hyvästä hengestä. Ja minulla on täysi oikeus arviooni. Muutenhan minun muka pitäisi uskoa, että tällainen Laajasalon julkinen syyttäminen on jotain vanhurskautta. Vanhurskaus ei kumpua kostonhalusta ja katkeruudesta, vaan Pyhästä Hengestä. Siinä on aina Jumalan viisaus, ja siksi vanhurskaat tuomiot (arviot) ovat myös opettavaisia. Juuri todellista vanhurskautta Laajasalo nyt varmasti tarvitsee, eikä se ole ristiriidassa oikeudenmukaisuuden kanssa. Se vaan yksinkertaisesti ei ole lihallista kostamista ja vainoamista mediakohuja lietsomalla, vaan rakkaudellista huolta nuoresta piispasta. Tässä Korhosen menettelyssäei ole mistään rakkaudellisuudesta jälkeäkään. Siksi se on niin vastenmielistä.
Tuomaala. ”Raamattu ei tunne sellaista sanaa kuin vanhurskaus. Vanhurskauteen on sotkettu erilaisia ilmaisuja, jotka eivät tule samasta kantasanasta. Tästä päättelen, että Raamatun suomentajat eivät ole ymmärtäneet, mistä apostolit kirjoittivat.”
Oletko itse löytänyt tämän mielestäsi totuuden? Vai oletko lukenut senj ostain ja nyt sitten siteeraat muille? Jos, niin mikä lähde on kyseessä? Voisitko avata näkemystäsi lisää? Anna ensin kantasana(t) ja sitten sen(niiden) etymologinen analyysi. Kerro myös minkälaiset merkitysyserot on niputettu samaan sanaan. Älä ujostele, minulla ei ole tarvetta solmia sinua sanaaoistasi tms. Otetaan rakentavassa hengessä perinpohjaisesti selvää siitä,mitä sanot.
Mitä tässä valossa sanot tästä? Luukas 1:17b:”Ja hän käy hänen edellään Elian hengessä kääntääkseen isien sydämet lasten puoleen ja Jumalattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaakseen valmistetun kansan”. Mitä siis on vanhurskasten mielenlaatu josta tässä puhutaan?
Laajasalo on itse tunnustanut huomiota herättäneet hutiloimisensa. Niiltä osin hän on oman todistuksensa mukaan syyllinen, vaikkei sitä ole oie vielä juridisesti käsitelty. Sikäli kriittinen kommentointi on perusteltua.
Ilmoita asiaton kommentti