Uudet ohjeet uskonnosta kouluissa
Opetushallitus on antanut uudet ohjeet uskonnonharjoituksesta päiväkodissa ja koulussa. Ohjeissa ei ole mitään varsinaisesti uutta, mutta ensimmäistä kertaa sanotaan perusperiaate ääneen:
Ei ole pakko järjestää koululaisjumalanpalveluksia yms.
Saa järjestää, mutta ei tarvitse. Ohjeen mukaan "Koulutuksen (Opetuksen / Varhaiskasvatuksen) järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei oppilaitoksen työpäivinä (koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana / varhaiskasvatuksen toiminta-aikana) järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia."
Ehkä vastapainona tälle ohje nimenomaan sanoo, että koulussa sopii kertoa seurakunnan järjestämästä tapahtumasta, johon oppilaat voivat vapaa-ajallaan osallistua. Ohje ohjaa varovasti siihen, että kirkko jatkossa järjestäisi esimerkiksi koulun päättäjäisten jälkeen jumalanpalveluksen, johon oppilaista halukkaat menevät. Niinhän asian kuuluu ollakin.
Muilta osin ohje kokoaa yhteen nykyisiä käytäntöjä ja laillisuusvalvojien ratkaisuja. Jos jumalanpalvelus tms. järjestetään, sille on oltava vaihtoehtoinen tilaisuus. Valinta tilaisuuksien välillä on vapaa, esimerkiksi evlut kirkkoon kuuluvaa oppilastakaan ei saa määrätä evlut hartauteen.
Käynti tyhjässä kirkossa (temppelissä, moskeijassa jne.) ei ole ohjeen mukaan uskonnonharjoitusta, ei myöskään hartaustilaisuuden seuraaminen siihen itse osallistumatta. Näin ollen ne voivat myös olla osa opetusta, josta ei ketään vapauteta.
Ohjeessa on muutakin luettavaa. Esimerkiksi tämän linkin takaa pääsee jatkamaan matkaa ohjeiden koko tekstiin.
9 kommenttia
Minä kävin kouluni 60-luvulla enkä muista yhtään koululaisjumalanpalvelusta. En muista, että olisimme käyneet kirkossa. Mutta aamunavaus oli nimeltään aamuhartaus ja se käsitteli aina uskontoa. Myös uskonnonopetus oli luterilaista.
Todettakoon, että koululaisjumalanpalvelusten järjestämiseen ei koskaan ole ollut mitään pakkoa. Kävin 9 vuotta helsinkiläistä oppikoulua 1950-60-luvuilla eikä koko kouluaikanani järjestetty kuin yksi jumalanpalvelus. Se liittyi osana koulun 75-vuotisjuhlan viettoon, ei siis ollut normaaliin lukuvuoden kiertoon kuuluva. Mistään uudesta negatiivisen uskonnonvapauden aluevaltauksesta ei siis le kyse. On myös hyvä, että on sanoitettu se tosiasia, että uskonnollista tilaisuutta voi seurata itse siihen osallistumatta. Näin voi vapautua vääristyneistä ennakkoluuloista, kun näkee ja kuulee, mitä esim. kristityt kirkossaan puuhailevat.
Ilmoita asiaton kommentti