Kuuluiko Jeesuksen äiti Maria Aaronin sukuun?

Luukkaan evankeliumissa on yksi mielenkiintoinen yksityiskohta: Herodeksen, Juudean kuninkaan, ainaka eli pappi Sakarias, joka kuului Abian pappisosastoon. Hänen vaimonsa Elisabet oli hänkin Aaronin jälkeläisiä. (Luuk. 1:5) Maria itse oli Elisabetin sukulainen, mutta tarkemmin ei mainita, miten läheinen sukulaisuus oli kyseessä: ...Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta... (Luuk. 1:36)

Jeesus oli jotain kautta myös mahdollisesti Aaronin pappisukua, joten siinä mielessä pappeus oli "Jeesuksella ihan verissä".

Pieniä jouluevankeliumien sivujuonteita on hauska pohdiskella, tuotakin yksityiskohtaa. Saisiko siitä jotain enemmänkin irti?

1 kommentti

  • Seppo Heinola sanoo:

    Pappeus oli aivankeskeistäJeesus-liikkeessä,sillä essealaiset eivät hyväksyneet tuolloin voimasa ollutta Rooman asettamaa pappeuta ja kuninkuutta.He odottivat kahta Messiasta eli kahta pelstaja jeshuaa, siis pappismessiasta ja kuningasmessiasta. (Huom: Jeesus Nazoraios ja Jeesus Bar abbas, ’isän poikia’ molemmat!) Messiaan piti olla myös Melkisedekin järjestystä eli oikean prekessiovuoden mukaista kalenteria noudattava. Leeviläiset ’käärmeet’ (lewi=kerälle kieräytyvä, precessiokäärme ekvaattorilla) jatkoivat Aaronin pappeutta. Moses ja Aaron olivat Leevin sukua.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Ville Hassinen

    Kuopiolaissyntyinen ja neljänkymmenen alkupuolella oleva seurakuntapappi ja sivutoiminen tutkijanplanttu. Aikansa Pohjois-Karjalan laulumaita kierreltyään olen palannut kotiseuduilleni vaatimattomien (ja niitten oekeetten) ihmisten pariin Savoon Kuopion kupeeseen seurakuntapapiksi. Kirjoittelen osin seurakuntatyön näkökulmasta, milloin sitten eksyn naputtelemaan pohdiskellen ja sukeltelen syvempiin uomiin.