Kuuluiko Jeesuksen äiti Maria Aaronin sukuun?

Luukkaan evankeliumissa on yksi mielenkiintoinen yksityiskohta: Herodeksen, Juudean kuninkaan, ainaka eli pappi Sakarias, joka kuului Abian pappisosastoon. Hänen vaimonsa Elisabet oli hänkin Aaronin jälkeläisiä. (Luuk. 1:5) Maria itse oli Elisabetin sukulainen, mutta tarkemmin ei mainita, miten läheinen sukulaisuus oli kyseessä: …Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta… (Luuk. 1:36)

Jeesus oli jotain kautta myös mahdollisesti Aaronin pappisukua, joten siinä mielessä pappeus oli ”Jeesuksella ihan verissä”.

Pieniä jouluevankeliumien sivujuonteita on hauska pohdiskella, tuotakin yksityiskohtaa. Saisiko siitä jotain enemmänkin irti?

  1. Pappeus oli aivankeskeistäJeesus-liikkeessä,sillä essealaiset eivät hyväksyneet tuolloin voimasa ollutta Rooman asettamaa pappeuta ja kuninkuutta.He odottivat kahta Messiasta eli kahta pelstaja jeshuaa, siis pappismessiasta ja kuningasmessiasta. (Huom: Jeesus Nazoraios ja Jeesus Bar abbas, ’isän poikia’ molemmat!)
    Messiaan piti olla myös Melkisedekin järjestystä eli oikean prekessiovuoden mukaista kalenteria noudattava. Leeviläiset ’käärmeet’ (lewi=kerälle kieräytyvä, precessiokäärme ekvaattorilla) jatkoivat Aaronin pappeutta. Moses ja Aaron olivat Leevin sukua.

Kirjoittaja

Hassinen Ville
Hassinen Ville
Kuopiolaissyntyinen ja neljänkymmenen alkupuolella oleva seurakuntapappi ja sivutoiminen tutkijanplanttu. Aikansa Pohjois-Karjalan laulumaita kierreltyään olen palannut kotiseuduilleni vaatimattomien (ja niitten oekeetten) ihmisten pariin Savoon Kuopion kupeeseen seurakuntapapiksi. Kirjoittelen osin seurakuntatyön näkökulmasta, milloin sitten eksyn naputtelemaan pohdiskellen ja sukeltelen syvempiin uomiin.