Kutkuttavan jännittävää - eli vaaliviikot meillä ja muualla!

Erässä viihdeohjelmassa taidettiin käyttää sanontaa "kutkuttavan jännittävää". Siitä se jäi elämään. Nyt hieman pilkettä - jos ei malkaa - silmäkulmissa pitäen voisimme todeta, että on kutkuttavan jännittävää aikaa. Näin on ainakin siksi, että useampi mielenkiintoinen vaali toteutuu seuraavien parin viikon aikana.

Omaan hiippakuntaani, Mikkeliin, ollaan valitsemassa tuomiorovastia. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuusto valitsee tiistaina 27.10.  kolmesta ehdokkaasta uuden tuomiorovastin eli tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherran, joka on myös virkansa puolesta tuomiokapitulin päättävän kolleegion jäsen ja tarvittaessa piispan sijainen.

Myös Turkuun ollaan lähiaikana valitsemassa tuomiorovastia, jonka rooli on samanlainen kuin Mikkelin vastaavalla. Onpa lähimenneisyydessä käynyt niinkin, että Turun tuomiorovasti valittiin arkkipiispaksi. Näin tapahtui, kun Jukka Paarma valittiin arkkipiispaksi. Nyt toki nykyinen arkkipiispa lienee virassaan vielä niin pitkään, että tuomiorovastikin voi vaihtua ennen uuden arkkipiispan valintaa. Turussa tuomiorovastiksi hakeneita kelpoisuuden täyttäviä hakijoita on peräti kahdeksan. Vaali on todennäköisesti 18.11. seurakuntaneuvostossa.

Turun arkkihiippakuntaan valitaan myös piispaa eli ensimmäinen kierros vaalissa käydään 5.11. ja toinen tarvittaessa 3.12. Mukana on neljä ehdokasta, jotka ovat ainakin kirkollisesta mediasta tulleet tutuiksi tai ainakin tietoomme.

Sitten kaiken keskellä on tietysti maailman huomion kohteena olevat USA:n presidentinvaalit eli Election2020. Vaalipäivä on tiistai 3.11. ja ennakkoon on äänestetty jo jonkin aikaa. Valinnan tekevät 538 valitsijamiestä, jotka valitaan 50 USA:n osavaltiosta osavaltioiden koon mukaisesti. Pienin määrä on kolme ja suurin 55. Valituksi tulemiseen tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Vanha, hyvä kirkollinen tapa on rukoilla tärkeiden vaalien puolesta. Saa sitä tietysti rukoilla USA:n presidentinvaalienkin puolesta. Itse en ehkä osaa sellaista oikein tehdä, mutta toivon hartaasti, että nykyisen presidentin monella tavalla ansioitunut vastaehdokas tulee valituksi. Äänien laskussa tosin voi mennä tovi ja vaalin tulos ei välttämättä ratkea 3.11.

Kutkuttavan jännittävää!

Toivo Loikkanen

 

 

6 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Tulee monta tuomion taloa, mutta onko tuomiovaltaa, kun meillä on myös oikeuslaitos.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  On todella kutkuttavan jännittävää. Vaikken kovin kiinnostunut näistä erilaisista vaaleista olekaan niin tiedän, että ne kaikki vaikuttavat tulevaisuuteemme. Ja tulokset kuitenkin hiljaa mielessä miellyttävät tai sitten ei. Huh, katsotaan miten käy! 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Korhonen sanoo:

  Mitä tuolla vanhalla, hyvällä kirkollisella vaalien puolesta rukoilulla pyydetään/toivotaan? Millainen on sen vaikutus vaalitulokseen tai johonkin muuhun? Miten vaaleihin vaikuttaisi, jos niiden puolesta ei rukoiltaisi tarpeeksi tai peräti ei lainkaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Lauri kirjoitat: ” Jos jonkin yksittäisen ehdokkaan läpimenoa aletaan rukoilla, niin saattaa käydä joskus niin, että valittu onkin ihan erilainen henkilö kuin ehdokas.”

  Mitä tämä tarkoittaa? Onko jokin ehdokas niin kuin Dr. Jekyll ja Mr. Hyde?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.