Kuopiossa herättiin eläkepappien toimeliaisuuden kohentamiseen

Piispa Jolkkoselta hyvä avaus.

Sitten voi kysyä miten yhdeltä papilta pappisoikeudet otettiin pois hyvän todistuksen vuoksi.

Papiksi vihkiminen on kertakaikkinen menettely jolloin oikeuksia papin statuksen hallinnoimissa substansseissa ei voi viedä keneltäkään.

Näin Helsingin Hiippakunnan menettely pitää ottaa uuteen katsomiseen.

On halventavaa kirkkokansalle uskotella Kapitulin olevan Jumalan lupausten myöntäjä siunauksessa ja poisottaja kun rupeaa tympäsemään.

Voi toki keskustella eläkepappien ansaintamahdollisuudesta. Perusteena on usein jo vihkimisen suorittaminen pariskunnalle kastetta katsoen, lisäksi jo mukana olleelle on helpompaa uskoutua vanhempien siunaukseen katsoen.

Joltinen ryti tulisi kuitenkin eläkepappien asiaan löytyä mutta sitä vastustaa ensimmäisten määräysten vähyys jolloin uusi Maisteri vihkimystä ei saa.

Kuopion Hiippakunta on näin keksinyt eläkeläispappien viriketalkoot jolloin uusia pappeja tulee entistä harvempaan oikeisiin töihin. Myönnän töki vanhan kutsumuksen papiksi tulon haasteissa.

2 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Ymmärtääkseni olisi täysin mahdollista antaa nuorille, vielä paikkaa odottaville, sakramentaalinen kirkon vahvistus sen siunauksessa hoitaa ja toimittaa kasuaaleja kirkon järjestyksen ja lain mukaan. Ehtoollisen asettamiseen edellinen ei ehkä riittäisi.

  Toki Ehtoollisen katsominen on Oikeassa Uskossa Ihmisen ottaessa sen vastaan eikä papilta edellytetä tätäkään.

  Jostain syystä kirkon johto Piispoineen tähän ei halua astua vaan He pitävät kiinni sellaisesta mikä ei ole kiinnittynyt mihinkään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Muistaa saa myös Lutherin luvanneen uskovalle maallikolle ottaa vastaan ripin vaivojen tunnustamisessa. Lutherille rippi oli sakramentti kuten se on Augsburgin Tunnustuksessakin.

   Näin uskova maallikko siunaa poisnukkuneen siinä kuin kirkon pappi. Kastamisen asia uskovalta maallikolta olisi asiaa keskustella mutta johdantona olisi seurakunnan yhteys sen uskovana jäsenenä huolia uusien jäsenten mukaantulosta Herran siunausten ja huolenpidon alle kirkon lupausten mukaan.

   Sakramentaalinen vahvistus jäsenen oikeuksista on näin vahva, ja se ulottuu aina sairasvuoteen ääreen todistamaan odotuksesta sen lupauksissa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Väisänen

  Soossi ja joltisen pyöriät perunat. Olen nuoruudessa hiukan soittanut ja lukenut.