Kun sydänsairas vauva saa avun

Olen asunut Israelissa jo kaksi vuosikymmentä. Tunnen monenlaisia ihmisiä, jotka auttavat tämän maan eri väestönosia. Harvoin heistä kuitenkaan puhutaan Israelin ulkopuolella, missä kuva tästä maasta on mustavalkoinen ja useimmiten voimakkaasti latautunut. Harvat tietävät Israelin auttavaan myös alueen muiden valtioiden kansalaisia. Siksi haluan jakaa yhden tarinan, joka vaikutti minuun niin voimakkaasti, että en ole pitkään aikaan voinut lakata miettimästä näkemääni ja kokemaani...

Kaikki alkoi siitä, kun eräs kristitty Israelin ystävä vieraili Irakissa muutamaa vuosikymmentä aiemmin. Hän tapasi siellä paikallisen perheen, jolle oli juuri syntynyt vauva. Tämä pieni vauva oli kuitenkin kuolemaan tuomittu, sillä hän syntyi vaikean sydänvian kanssa. Paikallinen lääkäri kertoi vanhemmille, että vaivaan olisi kyllä olemassa lääketieteellinen hoito, mutta sitä ei voitaisi toteuttaa Irakissa. Lapsi ei myöskään kestäisi pitkää matkaa maailman ääriin.

Ystäväni mietti hetken, uskaltaisiko hän esittää varmaa ratkaisua. Viimein hän totesi lääkärille ja pariskunnalle, että lapsi voitaisiin hoitaa nopeasti ja tehokkaasti vihollisvaltiossa eli Israelissa. Vanhemmat hyväksyivat mahdollisuuden miltei välittömästi. Vuosien Israel-vastainen propagandakaan ei siis ollut todenteolla saanut heitä uskomaan kaikkea kuulemaansa.

Projekti kasvoi noista pienistä päivistä ja levisi kuin kulovalkea. Sen nimi on Shevet Achim, joka taas tulee Psalmista 133, joka puhuu siitä, kuinka suloista on, kun veljet asuvat sovussa. Sadat lapset, jotka useimmiten ovat vauvoja, saapuvat Irakista, Syyriasta ja Gaasasta Israeliin. Heidät tutkitaan ennen leikkausta, sitten he viettävät aikaa sairaalassa ja saavat tietysti myös leikkauksen jälkeisen hoidon. Kristityt auttavat siten, että saapuvat äidit (joskus myös isät) lapsensa kanssa voivat asua kristittyjen vapaaehtoisten auttamina omassa majoituksessaan sairaalan ulkopuolella esi- ja jälkitarkastusten ajan.

Minulla oli äskettäin tilaisuus viettää aikaa irakilaisen äidin ja hänen 8 kuukautta vanhan poikansa kanssa. Olimme sairaalassa tuon ihanan pienen pojan jälkitarkastuksessa sekä teimme hieman ostoksia. Tapasin kristittyjä vapaaehtoisia samoin kuin muita arabiäitejä lapsineen. Ymmärsin, että israelilaiset lääkärit, jotka tarjoavat aikansa ja asiantuntemuksensa projektille ovat todellisia rauhan ja rakkauden lähettiläitä.  Nämä lapset, jotka saivat takaisin elämänsä Israelissa tulevat aina tietämään, että he elävät koska israelilainen lääkäri tarjosi apuaan.

Minulle päivä oli jollakin tavalla pyhä. Juutalaisuus korostaa yhden elämän pyhyyttä ja tässä pyhyys ja rakkaus kohtasivat toisensa. Kristityt auttavat muslimiäitejä ja lapsia, jotka saavat lääketieteellisen hoidon osaavien juutalaisten lääkäreiden taholta. Kun vietin aikaa sydänosastolla pienen pojan kanssa monet vierailijat tulivat kysymään, mistä oikein oli kysymys. Rakkaus ei ollut enää  vain sana, vaan käsinkosketeltava todellisuus heidän silmiensä edessä.

Jos haluat auttaa tätä sydänten projektia lisää tietoa löytyy verkosta. Ja ehkä haluan vielä mainita, että tuo pieni irakilainen poika, jolla oli sydänvika, onnistui itse asiassa viemään minun sydämeni mukanaan.

 

 

 

9 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Erinomainen kirjoitus, kiitos Susanna. On ilo lukea Israelista tosiasioita. Tänäpänä Suomessa on pääasiassa valeuutisia Israelista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Hieno kertomus ihmisyydestä.

  Miten valtioillinen Israel kohtelee lapsia, niin tässä yksi esimerrki:

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/56d0bf02-94d1-461c-b0af-77c8e3a431d9_ul.shtml

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Susanna Kokkonen sanoo:

  Tunnen perheen aika hyvin…asiat ovat hieman eri tavalla kuin esitetty…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Valtamedia suoltaa Israelista valeuutisia. Juutalaisvastaisuus on suurta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Trumpismi on suosittua! Ei ole yllättävää huomata, mitkä piirit puhuvat kuin Trumpin suu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Tapio, joo Trumpilla on pieni kannatus ja paljon epäselvyyksiä. Valtamedia on oikeassa ja amerikkalaiset äänestäjät ovat väärässä. Saa nähdä äänestävätkö amerikkalaiset väärin vielä toisen kerran. No asiaan. Tietämättömät menevät lankaa kerran toisensa jälkeen. Kansa haluaa sirkushuveja ja sitä valtamedia tarjoaa. Toki antisemitistit levittävät juutalaisvastaisia uutisia ilman vastuuta ja totuudesta tietämättömät ovat tyytyväisiä. Valeuutiset ei vakuuta ainakaan minua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Trump saattaa olla muuli, joka on tuonut Valkoiseen taloon kristillisen oikeiston ykköstykin, Mike Pencen. Voipi olla niin, että omat koirat lopulta kampittavat Trumpin, jotta Pencestä tulee pressa. Vaikka Trumpista tuli pressa näiden voimien tuella, hänen lojaalisuudestaan niille ei ole takeita viimeisessä ”uskonkoetuksessa”. Toisaalta Trump saattaa riittää. Hän on saanut monta voitelua oikeiston profeetoilta, joten pää on varmasti riittävän sekaisin. Valta ja uskonnollisuus yhdessä on juovuttavin yhdistelmä.

   Raamatun profetiaa voi lukea muiltakin kanteilta kuin Trumpin porukoiden tulkinnan mukaisesti. Ilmestyskirja kertoo asiasta laajasti. Entä mikä on valheen kaikella voimalla rakennettu petos, josta Ut varoittaa? Siihen menevät mukaan kaikki ne, jotka valhetta rakastavat. Joille valheesta tulee todellisuus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Tapio, Yhdysvallat on eri maa kuin Suomi. En usko, että oma puolue ameriikassa hylkäisi istuvan (lue golffaavan) presidentin, vaikka Suomessa demarit hylkäsivät kansainvälisestikin kunnioitetun presidentti Martti Ahtisaaren. Trumpilla on vielä työt pahasti kesken mm. sote ja muuri, joten toista kautta pukkaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Susanna Kokkonen

  Luennoin Suomessa ja eri puolilla maailmaa sellaisista aiheista kuin holokausti, antisemitismi, kansanmurhat ja rasismi. Koulutukseltani olen filosofian tohtori. Olen kirjoittanut kirjan 'Matka Holokaustiin'. Minulla on TV7 -kanavalla ajankohtaisohjelma 'Tiimalasi'.