Kun elämässä on tavoitteita ja matkalla määränpää, on jaksaminenkin helpompaa. 

 

 

Aurinko paistaa ja ladut houkuttavat. Ladulla on selkeä määränpää, joka auttaa jaksamaan. On niin mukava päästä puolimatkan laavulle tai ehtiä viimein loppupään myötämäkeen. Ei umpihangenkaan hiihtäjä pitkään pelkkää vapautta kestä, vaan lopulta on päätettävä, mihin suuntaan aikoo sivakoida. Jokin hyvä käyntikohde olisi keksittävä. Suunnasta on myös pidettävä huoli, jos aikoo perille päästä.

 

Puolipaaston sunnuntaina puhutaan elämän leivästä, 40. vuodesta autiomaassa -kuinka yli viisikymppinenkin vielä jaksaisi?

 

Samasta asiasta puhutaan Raamatussakin seuraavasti: ”Muistakaa, kuinka Herra neljänkymmenen vuoden aikana johdatti teitä pitkällä matkallanne autiomaassa. Hän kuritti teitä ja pani teidät koetukselle saadakseen tietää, aiotteko todella noudattaa hänen käskyjään vai ette. Tehdäkseen teidät nöyriksi hän piti teitä nälässä ja ruokki teitä sitten mannalla, jota ette olleet ennen maistaneet, eivät myöskään teidän isänne. Hän halusi osoittaa teille, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan kaikesta mitä Herra sanoo.”      (5. Moos. 8: 2-3)

 

Elämän suunta ja tarkoitus voi olla joskus tärkeämpi kuin leipä. Itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frank tunnetaan logoterapian kehittäjänä. Siinä oman elämän tarkoituksen oivaltaminen ja muistaminen nähdään voimaa antavana. Olosuhteista huolimatta ihminen, joka tuntee elämällään olevan tarkoituksen, voi jaksaa ja selvitä. Juutalaisena Frankl koki keskitysleirien kauhut ja havaitsi, että toivo ja elämän päämäärä auttoivat selviytymään. Vangituilla, joilla oli jokin kiinnekohta tulevaisuudessa, säilyi toivo ja elämänhalu. Se auttoi pelastumaan tuhoamisleirin kauhujenkin keskeltä.

 

Hyvä hengellinen harjoitus on opetella muistamaan elämänsä vaellusta, omaa hengellistä matkaansa. Mikä minua on ruokkinut ja auttanut jaksamaan? Hyvän Jumalan johdatus on Hänen sanassaan Raamatussa. Erityisesti siinä, kun Jumala sanoo, puhuttelee tässä hetkessä. Jumalan läsnäolo on Kristuksessa, Hän on evankeliumin meille esittelemä Sana eli logos, kreikan logos tarkoittaa suomeksi sanaa, mutta toisaalta myös perimmäistä tarkoitusta, viisautta.

 

Ystävien kesken, tai vaikkapa puolisoiden kesken, on hyvä keskustella omista tavoitteista. Mitä toivon saavuttavani? Mihin pyrin? Elämän suurten haasteiden edessä yhteiset toiveet antavat uskoa tulevaisuuteen. Ehkäpä joskus piinalliset vitsauksetkin, kuten pandemia, on tarkoitettu meille siksi, että niiden kautta löytäisimme selkeämmin yhteisen hyvän ja voiman.

 

Kemijärven kirkkoherra Pentti Tepsa

 

 

  1. Kuittaan luetuksi…

    Jäin vain ihmettelemään sitä, että Jumala sillä tavalla kurittaa kansaansa todistaakseen itselleen, että he kovalla kädellä muuttuvat käskyjen noudattajiksi.

    Mutta valitseekin sitten yhden näistä pojista ja tappaa hänet, ja on sitä mieltä, että nyt kaikki pääsivät laista vapaaksi.

    Näin outoja juonia ei voi punoa kukaan muu kuin ihminen. Päämääräkin jää hyvin epäselväksi.

    • Niin, sellainen oli Israelin kansan erämaavaellus. Edelleen jopa ruokapaastoa hyödynnetään samasta syystä: paasto on voimakkaimpia keinoja rukouksen ohella vapautua vääristä sidonnaisuuksista ja elää yksin Herralle.

      Kiitos Tarja Parkkila kommentistasi.

  2. Jatko

    ”Tehdäkseen teidät nöyriksi hän piti teitä nälässä ja ruokki teitä sitten mannalla, jota ette olleet ennen maistaneet, eivät myöskään teidän isänne. Hän halusi osoittaa teille, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan kaikesta mitä Herra sanoo.”

    Tätäkin voisi vähän kritisoida, tulee suuri myötätunto kansaa kohtaan, siellä on myös lapsia, jotka eivät ymmärrä, että tässä on kysymys ’ koulutuksesta.’ Eivät he ymmärrä vielä sanojakaan.

    Ei ole mitään kauheampaa kuin pitää ihmistä nälässä. Me naiset emme hyväksy mitään pakkokeinoja, varsinkaan nälässä pitämistä kasvatuskeinona ja vielä orjuudesta palaaville jo muutenkin kärsineille ihmisille.

    Kysymys on todennäköisesti jostain isä-jumalasta, jolla ei ole vaimoa, joka opettaisi hänelle oikeudenmukaisuuden viisauksia. Meillä naisilla on jo syntymässä saatu, sisäänkirjautunut empatiakyky, eli myötäelämisen kyky, ja tässä tulee sääli kansaa kohtaan.

    • Kiitos Tarja, tämä kommentti taitaa olla jatkoa edelliseen.

      Niin, sellainen oli Israelin kansan erämaavaellus. Edelleen jopa ruokapaastoa hyödynnetään samasta syystä: paasto on voimakkaimpia keinoja rukouksen ohella vapautua vääristä sidonnaisuuksista ja elää yksin Herralle.

      Ruokapaasto on erittäin käytetty myös naisten keskuudessa.

  3. Erkki O Auranen

    Nauratko sinä joka Armosta puhut, kuin helisevästä kullasta ja kilisevästä vaskesta, minulle, kun minä uskon Jumalaan joka käski rakentaa Armoistuimen lain arkun päälle ja sanoi: ”Siinä minä ilmestyn sinulle: Armoistuimella. ”

    Tämä jää aina huomioon ottamatta silloin kun kansan syntejä saa muistella kovalla kädellä, vaikka he eivät olleet sen syntisempiä kuin muutkaan. Emmekä me ole lakia / käskyjä edes vastaanottaneet.

    • Armoistuin tarkoitti liitonarkun kantta, kaperaa.

      Jeesus Kristus ristillä on täydellinen kippur ja kapera.

Tepsa Pentti
Tepsa Pentti
Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.