Kuka hämmentää esoteerista New Age-soppaa?

new age

Salaperäisen sopan valmistusohje: Heitetään kattilaan egyptiläisten, juutalaisten ja alkukristittyjen mystiset opit ja tiedonalat, klassiset myyttiset uskonnot ja kreikkalainen filosofia. Näistä varsin erilaisilta vaikuttavista aineksista keitetään kokoon kokonaisvaltainen maailmankatsomus, jonka mukaan jokainen ihminen on mikrokosmos, universumi pienoiskoossa. Virittäytymällä sopusointuun meitä ympäröivien luonnonvoimien kanssa voimme sitten hallita ruumistamme ja mieltämme ja lopulta onnistumme herättämään sisällämme piilevän elävän jumalan. Rikkana rokassa on myös karma, jälleensyntyminen, chakrat ja joogaharjoitukset, joita pidetään tärkeinä terveyden ja elinvoiman ylläpitämisessä.

Kaiken pyrkimyksenä on henkilökohtainen sisäinen valaistuminen.

* * * * * * * *

K24-uutiset haastatteli kuluvalla viikolla kahteenkin kertaan kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlbergia, joka on tutkinut uusia uskonnollisia liikkeitä ja virtauksia. Tässä muutama haarukkapala haastatteluista:

Uuden henkisyyden, esimerkiksi New Agen näkökulmasta kirkko mielletään laitokseksi, jossa korostuvat Raamatun ohjeellisuus sekä tarkasti määritellyt ja uskottavaksi annettavat opit. Sohlbergin mukaan New Age -spiritualiteetissa "ylhäältä alas" annetut asiat eivät miellytä. Henkinen ihminen tahtoo itse arvioida ja valita henkisyytensä rakennuspuut.

– Myös kirkon viljelemä synti-käsite mielletään vaikeaksi. Siinä ihmisen pahuus ja toivoton tila korostuu uushenkisyyden näkökulmasta liiaksi. Moni henkisyyden kentällä liikkuva kokee, että ihmisessä on paljon hyvyyden potentiaalia: autenttista, hyvää ja puhdasta. Puhe syntiturmeluksesta ei istu tähän ajattelumalliin.

Joissakin New Age -tulkinnoissa ajatellaan kirkon jopa pimittäneen Jeesuksen alkuperäisen henkisyyden julistuksen. Jeesus nähdään usein ennen muuta henkisenä mestarina.

New Agessa vierastetaan myös kristillisen dogmatiikan ajatusta sovituksesta, ja Jumalan vaatimasta veriuhrista. New Agelle on usein tyypillistä, että "pelastukseen" tai jumalayhteyteen tarvittavat voimavarat piilevät ihmisen sisältä. Siellä jossakin on myös jumalallisuuden kipinä. Ihmiselle on mahdollista löytää nämä voimavarat.

Yksi nykyisen New Agen taustalla vaikuttanut aatevirtaus oli 1800-luvulla syntynyt okkultismi. Sille oli tyypillistä ihmistä ja hänen vaellustaan koskeva optimismi, Raamatun symbolinen tulkinta, kaikkien uskontojen pitäminen pohjimmiltaan samana ja analogisesti Jeesuksen pitäminen yhtenä messiaana muiden joukossa. Ihmisen ei myöskään ajateltu olevan sovituksen tarpeessa.

Esoteria on kreikkaa ja tarkoittaa sisäistä, salaista ja erityistä tietoa. Sen vastakohta on eksoteerisyys, kaikille julkinen, "ulkopuolinen" tieto. Jälkimmäistä edustavat useimmat uskonnot, esimerkiksi normatiivinen, kaikille tarkoitettu kristinusko.

* * * * * * *

Otetaan yksi esimerkki lähemmin tarkasteltavaksi. New Age tuntee useita ns. ”luonnonlakeja”. Keskeisin niistä lienee nimeltään Vetovoiman laki. Sen mukaan samanlaisuus vetää puoleensa. Kun ajattelet jonkin ajatuksen, vedät samalla muita samanlaisia ajatuksia puoleesi.

Ajatusten sanotaan olevan magneettisia, ja niillä on taajuutensa. Kun ajattelet, ajatukset lähtevät universumiin ja vetävät magneettisesti puoleensa kaikkea, mikä on niiden kanssa samanlaista ja samalla taajuudella. Kaikki sinusta lähtenyt palaa lähtöpisteeseensä – sinun luoksesi.

Sinä olet inhimillinen televisiotorni, joka lähettää tiettyä taajuutta ajatuksillaan. Jos haluat muuttaa elämässäsi jotakin, muuta taajuuttasi muuttamalla ajatuksiasi.

Tämänhetkiset ajatuksesi luovat tulevan elämäsi. Se, mitä eniten ajattelet tai mihin keskityt, toteutuu omassa elämässäsi. Ajatuksistasi tulee totta.

* * * * * * *

Kysymyksiä lukijoille:

Onko Uushenkisyys  sama asia kuin hengellisyys?

Onko Pyhä Henki sama asia kuin ihmisessä virtaava energia?

Pitääkö ihmisen rakentaa oma maailmankatsomuksensa kokonaan itse?

Mitkä asiat sinun mielestäsi ovat ihmisen omassa vallassa, mitkä eivät?

Miksi Jumalan lahjat kyllä kelpaavat monille, mutta Jumala ei?

Mitä ajattelet ihmisen oletetuista salaisista tai piilevistä henkisistä kyvyistä, joita hallitaan oikeilla metodeilla ja energioilla?

Miten universumi voisi olla kaiken takana?

Mitä ajattelet Vetovoiman laista?

Kristinuskossa puhutaan elämän tai ehtoollisen salaisuudesta. Miksi ne ovat mysteerejä?

5 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Hannu Kiuru :”Mitä ajattelet ihmisen oletetuista salaisista tai piilevistä henkisistä kyvyistä, joita hallitaan oikeilla metodeilla ja energioilla?”

  Mielestäni sellaisia ei ole, ja siksi haluan uskoa apostolisen suksession toimivuuteen, jossa apostolien työn pitäisi mielestäni jatkua ihmiskunnan kulttuurievoluution mukaisesti vailla sitoutumista poliittiseen puoluekuriin ja muihin maallisesta regimentistä nouseviin vaatimuksiin. Tämä mielipide johtuu siitä, että ihmiskunnan kulttuurievoluutiota johtaa mielestäni Kristus ja luotan siihen, että apostolisen suksession perinnön saaneet eivät ”näyttele” eivätkä manipuloi, vaan ovat todella työnantajansa Jeesus Kristuksen edustajia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Minulle on täysi mysteeri, missä vaiheessa luotu asettui Luojan paikalle? Mahdollisesti heti syntiinlankeemuksen yhteydessä?

  Kristinuskon mukaan syntiinlankeemuksessa kyse on hybriksesta, joka on synnin perusolemus: Ylpeys (joka siis käy lankeemuksen edellä). Ihminen ei tahtonut olla Jumalaa tyhmempi, ihminen tahtoi olla yhtä fiksu kuin Jumala, vieläpä viisaampikin. Ja jos ihminen on Jumalaansa suurempi, hän ei enää muita jumalia tarvitse, sillä hänhän voi itse ruveta jumalaksi.

  Jumalaksi kutsutaan sitä, joka antaa sinulle kaikkea hyvää ja pelastaa sinut pahasta. Pelastus ei tule ihmisen sisältä, vaan ulkopuolelta. Mikä on hyvää yhden mielestä, ei ole sitä toisen mielestä. Jumalana oleminen on vaikeaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Mielestäni nämä esoteeriset opit useinkin ovat sekavia teosofian jälkimaininkeja kun asioita sekottavat sotkevat soppaan mitä sattuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Useat keskustelut teosofien kanssa ovat johtaneet voimakkaseen hyökkäykseen syntien sovitusta ja Kristillistä Armon käsitystä kohtaan. Samaa henkeä tosin löytyy myös judaismiin sotkeutuneista kristityistä. Yksi selkeä piirre kaikilla uus-uskonnoilla on, ne ovat voimakkaan lakihenkisiä. Vapauden tavoittelusta on monelle tullut myös lakihelvetti. Sisäänpäin kääntynyt egokeskeisyys on joskus myös luotaantyöntävää ns. henkisyyttä. (henkisyys on Hengellisyyden vastakohta)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Roto: ”Mielestäni nämä esoteeriset opit useinkin ovat sekavia teosofian jälkimaininkeja kun asioita sekottavat sotkevat soppaan mitä sattuu.”

  Siltä osin kun ns., New-Age esoteria liippa kristinuskoa,se nousee minusta Ut:n omista teksteistä esoteerisesti tulkittuna. Se on sitten toinen asia että UT:n esoteria noussee samoista Intia/Egypti/Mesopotamia lähteistä kun monet teosofiankin literaalit painotukset.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121