Kotimaa24:n kommenttien lukeminen voi vahingoittaa aivojasi!

b2ap3_thumbnail_onnellinen-kissa.jpg

Työtoverini ja ystäväni kieltäytyvät lukemasta K24:n blogien ja uutisten kommentteja säilyttääkseen mielensä rauhan ja terveyden. He ovat mielissään siitä, että nuo päivän pilaajat ja pahan mielen aiheuttajat on nykyisin piilotettu klikkauksen taakse. Aluksi minua harmitti noitten minulle tärkeitten ihmisten asenne, mutta nyttemmin pelkästään iloitsen siitä, että minulla on itseäni fiksumpia työtovereita ja ystäviä, jotka eivät kerta kaikkiaan jaksa sitä, että aina vain lapioidaan henkisiä huussinalustoja.

Jatkuva altistuminen negatiiviselle mielialalle ja valittamiselle heikentää aivojen toimintaa, väittää amerikkalainen tutkimus, jota Tekniikka ja talous-lehti referoi. Neurotieteilijät mittaavat aivojen aktiivisuutta ja reagointia erilaisiin ärsykkeisiin, yhtenä sellaisena pitkään kestävä valittaminen ja nalkutus.

RR: Esimerkiksi parisuhteissa autuas se ihminen, jolla on ns. selektiivinen kuulo: Valitus ja nalkutus eivät kantaudu hänen korviinsa, mutta esimerkiksi kutsu syömään kuuluu erityisen voimakkaana. Nettikeskustelussa on mukana aivan liian paljon sellaisia, joilla on yksi ainoa levy, jota he pyörittävät, oli keskustelun aihe mikä tahansa. Jatkuva jäkätys toimii kuin kiinalainen vesikidutus, jossa paikalleen sidotun uhrin otsalle tipahtaa vesitippa säännöllisin väliajoin. Jossakin vaiheessa – ilmeisesti juuri ennen sekoamista -  tipat alkavat kuulostaa räjähdyksiltä…

Turha negatiivisuus tekee sinusta dorkan!

Negatiivisuus tarttuu. Se, joka altistuu pitkään kestävälle valittamiselle, alkaa todennäköisemmin itsekin narista ja valittaa asioista. Pahinta on, että negatiivisuus tekee ihmisen tyhmemmäksi. Tutkimus osoittaa, että yli 30 minuutin altistus valittamiselle joko elävässä elämässä tai vastaavan materiaalin katseleminen televisiosta tappaa hermosoluja aivojen hippokampus-osasta eli aivotursosta. Hippokampus on aivojen ongelmanratkaisija. Kitinän kuunteleminen kirjaimellisesti muuttaa aivot mössöksi.

RR: Miksi valittajien kuoro on niin suuri? Mihin katosi se oivallus, että jos sinulla ei ole mistään ja kenestäkään mitään hyvää sanottavaa, niin älä sitten sano mitään? Miksi me suostumme ruokkimaan kyytä povellamme? Jaakobin kirjeessä puhutaan kielen synneistä, sillä mielestä ja netistä ei tuolloin tiedetty tuon taivaallista. Luvussa 3:13-17 verrataan maallista ja taivaallista viisautta:

Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Esittäköön hän osoitukseksi hyvästä vaelluksesta tekonsa, sävyisästi, niin kuin viisas tekee.

Mutta jos teidän sydäntänne hallitsee katkera kateus ja riidanhalu, älkää vastoin totuutta kerskuko kuvitellulla viisaudellanne.

Sellainen ei ole ylhäältä tulevaa viisautta, vaan maallista, ihmisistä tulevaa, pahojen henkien viisautta.

Sillä siellä, missä kateus ja riidanhalu vallitsevat, on myös hillittömyyttä ja kaikenlaista pahaa.

Mutta ylhäältä tuleva viisaus on puhdasta ja pyhää, ja niin se myös rakentaa rauhaa, se on lempeää ja sopuisaa, täynnä armahtavaisuutta ja hyviä hedelmiä, se on tasapuolista ja teeskentelemätöntä.

 

Älä kitise, vaan perustele kritiikkisi!

Asiallinen kritiikki on eri asia. Silloin ongelmaan myös etsitään ratkaisua. Ratkaiseva ero on asenteessa. Kitisijä ei ole kiinnostunut ratkaisuista, vaan haluaa kieriskellä kurjuudessa. Omia aivojaan kannattaa suojata. Kroonisia valittajia kannattaa välttää, jos mahdollista. Jos karkuun ei pääse, kannattaa kysyä, miten valittaja haluaisi ongelman ratkaista.

Jonkinlaisena apuna voivat toimia myös mentaaliset mielikuvat. Voit kuvitella levittäväsi yllesi Harry Potterin näkymättömyysviitan. Toinen hyvä keino on luoda itselleen paikka, jonne voi mielikuvituksessaan paeta – vaikkapa valkea trooppinen hiekkaranta.

RR: Siirryin oitis sieluni silmin trooppiselle hiekkarannalle. Eipä aikaakaan, kun sinne ilmestyi muitakin: Seppo Simola rantavahdin tuoliin lukemaan ääneen Kirkko ja Kaupunki-lehtensä pääkirjoituksia, Päivi Räsänen jakamaan puolueensa  jäsenhakemuslomakkeita ja eroakirkosta.fi:n Jori Mäntysalo hänen taakseen heilumaan vaarallisennäköisesti eropiikin kanssa, Prometheus-leiriläiset nakuilemaan biitsille, Jaakko Heinimäki kavereineen juomaan viiniä ja laulamaan virsiä banjon säestyksellä. Pakenin kauhun vallassa rannalta, jota Tall Ships Races-purjelaivat juuri olivat lähestymässä ja jolle oli jo alettu rakentaa imaamien jatkokoulutuskeskusta...

Voi, miten tyhmäksi tunsin itseni - taas kerran!

b2ap3_thumbnail_savolainen-viisaus.jpg

 

 

22 kommenttia

 • Katja Sallinen sanoo:

  Ehdotan dorkamaista ajatusta vastalääkkeeksi: Juokaa vettä, niin se vilkastuttaa 14 % aivotoimintaa. Silloin syntyy vähän vähemmän tunkkasia ajatuksia, joiden perustella voidaan määritelee toisia dorkaksi. Sillä jos toinen on dorka, ei kukaan dorkaa halua kuunnella vaikka dorkalla oli hyviäkin dorkamaisia ajatuksia. Lähde:IL pseudotieteellinenartikkeli Terveys-osiossa. Jokainen meistä on dorka, kun silmiin oikein katsotaan, ja se tässä onkin dorkamaista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Aivopieruilla pääsee kesäisin helposti sammakon lailla loikkaamaan matalan uutiskynnyksen yli. Ennen lomallelähtöään päätoimittaja Simola tahtoi pieraista oikein kovaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121