Korona tulee - nyt meitä tarvitaan!

Koronavirus jyllää. Ja kohta on Suomessakin täysi epidemia irti. Tuhannet ihmiset sairaana, ja ihmisiä kuolee. On paljon pelkoa, jopa epätoivoa. Tulee paljon surua.

Nyt, veljet ja siskot Kristuksessa, on aika julistaa evankeliumia! Nyt ei pidä lamaantua eikä vetäytyä säästömoodiin missään kirkossa, seurakunnassa eikä herätysliikkeessä. Juuri nyt meitä tarvitaan. Nyt tarvitaan Jumalaa.

Se, että julistaa toivoa toivottomuuden keskellä ei ole hädänalaisen tilan väärinkäyttöä vaan etsikkoajan tajuamista. En tiedä onko koronavirus perkeleen tekosia vai onko se vain luonnon tapa reagoida - vai onko kyseessä Jumalan tuomio. Siihen en osaa ottaa kantaa, kun en ole profeetta. Mutta sen tiedän, että vielä on armonaika. Vielä jokaisella syntisellä on mahdollisuus kääntyä, turvautua Kristukseen ja pelastaa sielunsa. Siksi nyt ei pidä vaieta eikä himmata vaan julistaa katoilta, missä meidän toivomme on!

Lisäpohdintaa aiheesta: https://www.kotimaa.fi/blogit/kriisit-mahdollisuutena/

100 kommenttia

 • Leo Tihinen sanoo:

  Rauli Toivonen: ”Mutta onko monikaan kiinnittänyt huomiota siihen, että tuollaisten epidemioiden tulo on yksi tunnusmerkki siitä, että koko maapallo saa pian uuden hallituksen?”

  Erilaiset virusepidemiat kuuluvat elämäämme. Ne ovat aikaansa seuraavalle ihmiselle niin luonnollisia ilmiöitä, että ei voi kuvitella niiden oleva tunnusmerkkejä maapallon pian saavasta uudesta hallituksesta. Kaikella kunnioituksella – tuskinpa Jeesus nasarettilainen tiesi tätäkään koronaa etukäteen, vaikkakin Raamatun perusteella oli älykäs ihminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Ymmärrän hyvin näkemyksesi. Ovathan erilaiset virukset todellakin läsnä elinympäristössämme pieni ja suurine harmeineen – ja jopa hyötyineen.

   Lieneekö huomannut Jeesuksen opetuksesta sen piirteen, joka on luettavissa esimerkiksi seuraavasta: ”Ja kun kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö.”(Lu21:9) Tässä on merkille pantavaa, se kuinka hyvin Jeesus ennakoi erilaisista tunnusmerkeistä tulevan globaalin informaation. Kaikkien ei tarvitse olla sotimassa, näkemässä nälkää tai kokemassa maanjäristyksiä voidakseen saada niistä tietoa. Ja tässä mielessä koronavirus COVID-19 on hyvä esimerkki: muutamassa kuukaudessa siitä on kuullut koko maailma.

   Ja siitä paremmasta hallitsijastakin Jeesuksen mukaan piti kertoa, ja sekin maailmanlaajuisesti: ”Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.”(Mat24:14)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Rauli Toivonen: ”Ja kun kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö.”(Lu21:9) Tässä on merkille pantavaa, se kuinka hyvin Jeesus ennakoi erilaisista tunnusmerkeistä tulevan globaalin informaation. Kaikkien ei tarvitse olla sotimassa, näkemässä nälkää tai kokemassa maanjäristyksiä voidakseen saada niistä tietoa. Ja tässä mielessä koronavirus COVID-19 on hyvä esimerkki: muutamassa kuukaudessa siitä on kuullut koko maailma.”

  Minun käsityksen mukaan Jeesus ei tuossa lainaamassasi Raamatunkohdassa ennakoinut tulevaa glopaalia informaatiota. Hän vain kertoili seuraajilleen, että kun kuulette sanomia sodista ym. niin ne ovat merkkejä siitä… ja siitä. Nuorena minäkin uskoin Raamatun ennustuksiin kun minulle vakuuteltuiin ”hengenmiesten” taholta, että nyt eletään ”viimeisiä aikoja”. Onneksi olen oppinut, ettei se Raamattu niin ihmeellinen kirja ole, että sieltä tulevaisuuteen voidaan kurkistaa, vaikka monet niin uskovat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Leo, Rauli nyt yrittää tyrkyttää sitä harmageddoniaan joka käänteeseen. En tiedä sitten kuuluuko hänen jehovan todistajana niin tehdä, mutta kyllä jehovat ovat saattaneet itsensä maailmanloppuinensa jo lukuisia kertoja naurunalaiseksi. Moneskohan harmageddon tämä nyt alkanut mahtaa järjestysluvultaan jo ollakaan?

   Vuosien varrella pieleen menneille harmageddoneille on sitten aina jälkeenpäin keksitty monimutkaiset selityksensä – joita jotkut sielunveljet ja -siskot vieläpä jopa uskovat – mutta seuraavat, kuten nyt tämä koronasta alkanut harmageddon, tulevat aina tapahtumaan 100 prosenttisella varmuudella juuri ennalta tarkkaan määrättynä päivänä. Saas nähdä montako ehdin vielä eläessäni nähdä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Minustakin tämä, Timo, osoittaa yli-innokkuutta ja huonoa harkintaa. Let´s hold our horses!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Haluaisitko perustella? Kukaan ei ole vielä perustellut muuten kuin tunnepohjaisesti ja realiteetit kieltäen. Miksei kristittyjen tulisi nyt julistaa evankeliumia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo: Olen samaa mieltä, että nyt meitä tarvitaan. Kritisoin sitä, että tällaisen epävarman ja monia pelottavan tilanteen kohdalla tulee tällainen tilanteen ”hyödyntämisvisio” niin vahvasti esille. Tässä tilanteessa tarvitaan käytännön toimia, joita kirkossa on juuri päätetty ja tehty ja tarvitaan läsnäoloa ja turvan sekä lohdun antamista. Ehkä tämä ei ole erityinen evankelioinnin paikka. Tässä perusteluni ja toivottavasti en loukannut, sillä arvostan työtäsi ja näkemyksiäsi. Ja kirjoituksesi on muuten ainoa tuon tyylinen, jonka olen nähnyt tässä tilanteessa…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ok, kiitos arviosta. En toki loukkaannu ja mun kanssa saa olla aina eri mieltä!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mun huoli on se, että nyt srk:t menevät säästömoodiin; lakkauttavat toimintansa ja hanskat tippuvat kun ”mitään ei voi tehdä”. Ja kuitenkin nyt meitä tarvitaan enemmän kuin vuosikausiin. En oikein ymmärrä, miten se olisi ”hyödyntämisvisio”. No, ehkä siinä mielessä, että kerrankin ihmisiä ehkä kiinnostaisi onko kenties kirkolla jotakin sanottavaa – ja juuri silloin olemme hiljaa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo: Kirkkohallitus on nimenomaan ohjeistanut tuen, sielunhoidon ja muun vastaavan tarjoamisesta ja luovien keinojen löytämisestä! Kirkko ei siis ”himmaile” eikä toimi säästöliekillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ai kirkkohallitus käyttää ihmisten hätää hyväksi?! 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   No koko ajanhan sitä on evankeliumia kirkon piirissä julistettu,mitä erilaista sen nyt pitäsi olla?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pöyhönen: ”No, ehkä siinä mielessä, että kerrankin ihmisiä ehkä kiinnostaisi onko kenties kirkolla jotakin sanottavaa – ja juuri silloin olemme hiljaa!”

   Kyllä ei kiinnosta. Moinen höyryäminen ja herkempien ihmisten pelottelu ei saa aikaan kuin vastustusta ällöttävää hurskastelua ja koko kirkon puuhasteluja kohtaan.

   Ei tunnu Pöyhönen tajuavan, ettei pelottelulla tai pakolla koskaan ole saatu mitään hyvää aikaan. Saarnapöntöstä on huudettu helvetin tulta ja tulikiveä oppimattoman rahvaan niskaan ellei evankeliumi maistu ja usko tartu syntiseen lihaan. Ei toimi enää tänä päivänä.

   Toiseksi, yrittääkö Pöyhönen saada kirkot täyteen sanankuulijoita koronanlevitystalkoisiin, vai kuvitteleeko Pöyhönen, että virus ei tartu, eikä ihmisestä toiseen jumalan huoneessa lennä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo, en ehdottanut että kokoontuisimme kirkkoihin. Se olisikin nyt tyhmää. Enkä usko pelotteluun vaan toivoon pelon keskellä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Coronaa oli vielä kaupassa. Sitä siemaillessa, hyvää viikonloppua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Saksalaisia on 83 miljoonaa. Merkel kemistinä arvioi Koronaan sairastuvan noin 70 % väestöstä. Se olisi siinä 50 miljoonaa. 2-4% kohdalla sairaus joutaa kuolemaan. Siitä tulee iso määrä arkkuja. Suomi on onneksi harvaan asuttu maa. Saksan tilannetta ei voi verrata suoraan, mutta ei me täälläkään päästä helpolla. Tilanne on tuossa valossa paljon synkempi, kuin jos sitä verrataan influenssaan kuolleiden määrään. Moni ei oikein ota vakavissaan tilannetta ja siksi luistaa varotoimenpiteistä ja jopa on niistä täysin välinpitämättömiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vielä tarkennuksena: mun kirjoituksen pointti ei ollut iloita katastrofista ja hyväksikäyttää hätää. Pois se minusta! Yritin sanoa, että meillä kristityillä voisi olla nyt toivoa jaettavana eikä pidä lamaantua. Pahoittelen, että kirjoitus ei ollut kaikilta osin onnistunut ja siitä on saanut väärän kuvan! (Näin tulkitsen käytyä keskustelua)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kiitos, Timo, tästä! Ymmärrän vilpittömän tarkoituksesi, mutta asian olisi voinut tosiaan sanoittaa ehkä toisin. Tsemppiä sinulle ja meille kaikille! Tämä tauti tulee koettelemaan monia meistäkin henkilökohtaisesti omalle, perheen jäsenen tai sukulaisen kohdalle osuen. Joku sairastuu lievemmin, joku vakavammin, joku kuolee… Jumala meitä edelleen auttakoon!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   Muilta ei juuri myötätuntoa saa. Tärkeintä onkin antaa sitä itselleen. Täällä on sitä hyvä opetella. Jollei opi, niin ei jaksa pysyä mukana.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Rauli Toivonen: ”Korona on tullut, kertoo blogin otsikko. Mutta onko monikaan kiinnittänyt huomiota siihen, että tuollaisten epidemioiden tulo on yksi tunnusmerkki siitä, että koko maapallo saa pian uuden hallituksen?”

  Uskonnollinen sokeus vallitsevaa maailmaamme kohtaan on yhtäältä surullista, mutta tietenkin psykologisessa mielessä myös mielenkiintoista. Jeesuksen tunnusmerkeistä yksikään ei osu lähellekään meidän aikaamme, vaan ne kuvaavat juuri Jeesuksen ajan maailman kuvaa, mutta se ei estä innokkaimpia uskovia keksimästä Jeesuksen sanojen ympärille mitä ihmeellisempiä aasinsiltoja koskemaan meidän aikaamme.

  Tauteihin liittyen Jeesus mainitsee ruton, joka ei sairautena voisi olla juuri kauempana koronaviruksesta. Niillä ei ole mitään yhteistä. Yleisistä epidemioista Jeesus ei puhu missään, mutta sekään ei estä Jehovan todistajia väittämästä että juuri epidemiat mainitaan Raamatussa.

  On valitettavaa, miten lyhytnäköiseksi ja naiiviksi jotkut uskonnot ja uskonnolliset ideologiat muokkaavat ihmisen ajattelun.

  Epäterveisiin uskonnollisiin idologioihin hukkuneet yksilöt ovat heilutelleet Raamattuaan jokaisen haasteellisen maailmantilanteen kohdalla jo yli kaksituhatta vuotta (joita tilanteita on ollut tuhansia). Jokainen on ollut väärässä, joka ainoa kerta. Ja mitä tietyn tyyppiset uskovat ovat oppineet siitä? Eivät mitään. Samassa asennossa he julistavat omaa oikeassaoloaan ja pikaista Raamatussa luvattua loppua niin kauan, kunnes henki heissä pihisee. Tämän jälkeen alkaa uusi kierros yhtä tyhjää julistusta, eikä kukaan opi historiasta mitään. Jokaiselle juuri se maailman ajankohta jossa juuri he sattuvat elämään, on lopun kynnyksellä ja siksi erityisen merkittävää.

  Rauli Toivonen: ”Lieneekö huomannut Jeesuksen opetuksesta sen piirteen, joka on luettavissa esimerkiksi seuraavasta: ”Ja kun kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö.”(Lu21:9) Tässä on merkille pantavaa, se kuinka hyvin Jeesus ennakoi erilaisista tunnusmerkeistä tulevan globaalin informaation.”

  Jeesus ei puhunut meille tai muille miljardeille ihmisille ympäri maapalloa, vaan opetuslapsilleen henkilökohtaisesti. Jeesus ei missään mainitse, että nämä sanat muuten sitten koskevat aikaa muutaman tuhannen vuoden päästä. Näiden opetuslasten tuli henkilökohtaisesti kokea Jeesuksen mainitsemat ilmiöt. Merkille pantavaa on, miten innokkaasti Jeesuksen sanoihin lisätään sellaista, mitä niissä ei ole koskaan ollutkaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ymmärsin Timon ajatuksen niin, että ahdistuksen aikana uskovien pitäisi olla valppaana auttamassa ja rakentamassa iankaikkisen elämän toivoa, koska mikään muu ei sitä pysty antamaan kuin evankeliumi. Mitkään varotoimet ja karanteenit eivät pysäytä ilmeisestikään viruksen kulkua ihmisten elinpiiriin. Jos ihmisen turva on nyt rahassa, tieteessä ja erityisesti lääketieteessä, niin ne jumalat ovat nyt voimattomia. Pelkäävä ihminen ei ehkä tule autetuksi hyssyttelyllä vaan selkeä vaihtoehto olisi kääntyminen Jumalan puoleen. Tätä meille todistaa koko Vanhatestamentti. Jumala oli armollinen aina vaikka Hänen tieltään poikettiin ja saatiin aikaan onnettomuuksia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   Pelko on merkillinen asia. Moni ei uskalla sitä tuoda esiin, mutta jos kysyy, niin moni rohkaistuu pelkonsa ilmaisemaan sanoin ja sen jälkeen hänen onkin helpompi käsitellä omaa pelkoaan. Pelko on kuin mörkö, jonka pieni lapsi pelkää tulevan sängyn alta. Oikeasti sängyn alla ei ole mitään, mutta pelko luo sen sinne jottenkin lapsen mielessä. Paras apu minkä olen kuullut mörköjen pelkoon on laite, jolla mörkö voidaan muotoilla halutun kokoiseksi , väriseksi ja muotoiseksi. Tuon muotoilun jälkeen lapsi lakkaa pelkäämästä sitä mörköä, joka saa asua ihan rahassa siellä sängyn alla. Kristillisessä uskossa on kyse samanlaisesta muutoksesta jonka voimme suorittaa koronalle. Uskon avulla voi pelon saada muuttumaan hallittavaan muotoon, eikä se sen jälkeen enää hallitse elämää.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Raulille:

  Jeesuksen ”ennusteluista” vielä sen verran, että onko niissä jotain sellaista, mitä ei olisi tapahtunut aina ja kaikissa ajoissa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Jeesus ei vielä ole saapunut takaisin.

  Ilmoita asiaton kommentti