Komppi ja evankeliumi

Olisi mielenkiintoista tietää, kumpi on levinneempi: evankeliumi vai beat-komppi. (Beat-komppihan on se tsä tsä TSÄ tsä tsä tsä TSÄ tsä -poljento pääsääntöisesti kaiken populaarimman musiikin pohjalla.) Epätieteellisen havainnoinnin perusteella arvelisin, että beat-komppi tunnetaan paremmin. Sitä kuulee niin Kiinan maaseudulla kuin Hongkongin urbaanissa ytimessä. Beat-komppi johdannaisineen on levinnyt joka puolelle maailmaa, ehkäpä Pohjois-Koreaankin. Elämme tässä mielessä yhtenäiskulttuurissa. Beat-komppi on käärepaperi, johon kiedotaan oman perinteen estetiikasta nousevat laulut ja niiden sävelkulut, ovat ne laulut sitten balladeja tai joikuja. Beat-komppi yhdistettynä klassiseen musiikkiin tekee siitä jotakin, johon usein liitetään etuliite ”kevyt”. Kun se yhdistetään virsiin, ne koetaan usein rennompina ja helpommin vastaanotettavina. Komppi on tuttu elementti uudessa ja vieraassa, se auttaa joko hahmottamaan kuultua tai yksinkertaistaa sitä sopivasti.

En ajattele tapahtunutta kehitystä hyvä–huono-akselilla. Sitä ihmettelen, kuinka tämä maailmanvalloitus on tapahtunut, vieläpä melko nopeasti, noin sadan vuoden aikana. Luonnollisesti tiedän, että siihen on ollut vaikuttamassa mm. monen eri alan kehittyvä tekniikka, vaurastuvat kotitaloudet, kommunikaatioyhteyksien parantuminen, ideoiden, aatteiden ja vaatteiden siirtyminen mantereelta toiselle. Maapalloistuminen. Joskus musiikki on ollut pääosassa, joskus se on ollut auttamassa jotakin muuta asiaa päämääräänsä.

Evankeliumia on yritetty levittää noin 2000 vuotta vaihtelevin keinoin ja tuloksin, kompin kanssa ja ilman. Näissä molemmissa, evankeliumissa ja beat-kompissa, on jotakin samaa: kumpikin tarvitsee toisia ollakseen täysi ja kokonainen, toteutuakseen. Yksinäinen, rytmiä nakuttava soittaja suorastaan houkuttelee muita liittymään mukaan. Ehkä evankeliumin eteneminenkin on kiinni siitä, miten opimme tekemään ja olemaan yhdessä.

(En edes yritä liittää tätä mitenkään Siionin virsiin, vaikka tämä Herättäjän blogi onkin.)

Ulla Tuovinen
Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran työssä Hongkongissa kirkollisen työn koordinaattorina ja Siionin virsien uudistustoimikunnan sävelmäjaoston puheenjohtaja.

1 kommentti

 • Martti Pentti sanoo:

  Eihän mitään komppia voi liittää Siionin virsiin, kun niissä on ne kompin katkaisevat hengitystauot. Hengityksen salliminen on evankeliumia. Tämän saa mielellään ymmärtää vertauskuvallisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Herättäjä-Yhdistys

  Herättäjä-Yhdistyksen säännöllisinä bloggaajina kirjoittavat Juhani Elenius, Jukka Hautala, Kalle Hiltunen, Simo Juntunen, Urpo Karjalainen ja Ulla Tuovinen. Lisäksi mukana on vierailevia kirjoittajia. Seuraa meitä myös www.facebook.com/herattaja ja www.twitter.com/HYhdistys.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit