Kolmivuotiaana kouluun

Miltä tuntuisi aloittaa koulu kolmivuotiaana. Hilary ja Elvira aloittivat vuonna jolloin täyttivät kolme vuotta. Hilary oli jo täyttänyt, Elvira oli aloittaessaan kaksivuotias, täytti vasta syksyllä kolme.

Kamerunissa käytetään yhtenäistä koulupukua. Niinpä lasten kulkiessa kaupungin kaduilla kaikki tiesivät heidät koululaisiksi. Kouluissa opetettiin numeroita ja kirjaimia heti alusta alkaen.

Kaikki eivät pääse kouluun vaikka periaatteessa koulu kuuluu kaikille. Koulumaksut kuuluvat asiaan.

Kouluja on hyvin eritasoisia. Valtion koulut ovat arvostuksessa kaikkein heikoimpia.

Vähän parempia ovat erilaisten järjestöjen ylläpitämät koulut joissa luokassa saattaa olla toista sataan oppilasta.

Erilaiset kokeilukoulut ovat jo varsin hyviä. Niissä alkaa oppilasmäärät olla lähes suomalaista tasoa. Hinta vain saattaa olla tavallisen ihmisen parista neljään kuukauden palkan verran.

Lähetyksen koulut kuuluvat parhaimmistoon. Niissä on pätevä opetus ja ulkomaisen tuen takia kohtuullinen hinta.

Oma lukunsa on kalliilla rahalla ylläpidetty ranskalainen koulu, jossa yhden oppilaan lukukausimaksu vastaa noin viittäkymmentä tavallisen ihmisen kuukausipalkkaa.

Kamerunissa koulu on parhaita lähetysmenetelmiä. Yhdessäkin kylässä koulun alettu kesti yhden sukupolven vaihtumisen verran ja täysin muslimikylästä oli kasvanut kokonaan kristitty kylä. Sama tilanne lienee myös muissa lähetysmaissa.

Kuvissa lapset ovat tulleet koulun joulujuhlasta kotiin 14.12.2004. Hilary on toista vuotta koulussa ja Elvira ensimmäistä. Koulupuku näkyy sekä koulun juhlassa saadut koristeet. Ensimmäisessä Hilary, Colette ja Elvira. Toisissa tytöt laulavat koulussa oppimiaan lauluja.

IMG_0044  Colette ja lapset koulun joulujuhlasta kotiin tultua Colette keskellä

Kuvat kotiarkistostamme Kuvat kotiarkistostamme

Kuvattu kotonamme Kuvattu kotonamme

Kirjoittaja

Matias Roto

Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit