Kolmen vaikean sanan viikonloppu

Hyvää uutta alkavaa kirkkovuotta! Ensi sunnuntaina joulukuun ensimmäisenä päivänä on ensimmäinen adventtisunnuntai. Hoosianna! Matka jouluun alkaa ihan virallisesti, vaikka lähtökuopissa on sudittu jo jonkin aikaa.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista kirkkovuoden pyhistä. Silloin kokoonnutaan laulamaan messuun Hoosianna-hymniä. Monissa seurakunnissa lauletaan ensimmäiset Kauneimmat joululaulut. Hoosianna! Usein koko neljän viikon valmistautumisen aika eli adventinaika kilpistyy tähän ensimmäiseen adventtipyhään; loput ovat sitten kevyttä laskettelua kohti joulua.

Tässä kaikessa on aika jännää olla yhdessä ja erikseen. Mukana on vaikeita sanoja, jotka ovat jollain lailla tuttuja, mutta silti vieraita. Osaisitko selittää perinteisessä Alias-pelissä adventin, Hoosiannan ja Daavidin pojan? (Kannattaa katsoa vastauksia osaan evl.fi/sanasto -sivulta)

Näitä vaikeita, mutta samalla tuttuja sanoja selitetään tulevina viikkoina kirkossa. Tule kuulolle, mutta auttaako selitys? Ja tarvitseeko selittää joka sana ja asia loppuun siten, että sen ymmärtää; ja mitä on ymmärtäminen? Järjellä, sydämellä vai millä?

Adventti, Hoosianna, Daavidin poika. Jeesuksen syntymäjuhlaan valmistautumisen avainsanoja. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, mukana voi silti elää. Annetaan myös Jumalalle mahdollisuus puhua meille.

Hyvää uutta alkavaa kirkkovuotta! Hoosianna!

Kirjoittaja

Antti Kupiainen

Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?