Kirkon rekan perässä marssimassa
Osallistuin kesäkuun viimeisenä päivänä Helsingin Pride-kulkueeseen. Kävelin ”Kirkon rekan” perässä. Rekassa oli kirkon tunnukset ja osaston edessä kannettiin ristiä.
Kulkueväen ja katujen varsilla kulkuetta seuranneiden ihmisten iloiset ilmeet olivat vaikuttavia. Koko kaupunki oli puettu sateen kaaren värein. Kirkon väelle taputettiin ja kuulin muutaman kerran huudettavan ”Hyvä kirkko!” Tuntui, että kaikki oltiin yhteisellä asialla.
Jälkeenpäin tuli mieleen epäilys, miten kirkko loppujen lopuksi oli mukana kulkueessa? ”Kirkon rekan” lavalla ja perässä kulki ehkä satakunta henkilöä. Mielestäni me olimme lähinnä yksittäisiä pääkaupunkiseudun seurakuntatien työntekijöitä ja seurakuntalaisia.
Puolueiden osastoissa oli useita kansanedustajia ja ainakin yksi ministeri. Kirkon tai seurakuntien johtoa en minä ainakaan ”Kirkon rekan” mukana huomannut. Ei ollut piispoja, kirkkoherroja tai kirkkoneuvoksia. Vaikutti siltä, että iso kirkko noudatti matalaa profiilia.
Voi olla, että johtopäätökseni on väärä ja perustuu subjektiivisten havaintojen rajallisuuteen, mitä pahoittelen, mutta tuolta tuntui. Toki Pride-viikon aikana seurakunnat olivat monin tavoin mukana, eikä kirkon väen osallistumista enää kummeksuttu.
Kuka edustaa kirkkoa ja muodostaa kirkon kannan, tästähän aina aika ajoin keskustellaan. Usein kiistellään siitä, onko se arkkipiispa, paikallinen piispa vai kirkkohallitus?
Voi myös ajatella, että sen muodostavat seurakuntalaiset, siis kastetut kirkon jäsenet. Oletukseni on, että Prideen kulkueessa tai katsojana osallistuneista suuri osa, ehkä yli puolet oli kirkon jäseniä. Se oli heidän, siis meidän kannanottomme.
Ymmärsin Priden ajavan tasa-arvoa, kaikkien yhtäläistä ihmisarvoa sekä lähimmäisenrakkautta. Helsinki Priden järjestäjät ilmoittivat ”haluavansa tuoda esille yhteisömme moninaisuutta ja tehdä tilaa äänille, jotka usein jäävät kuulematta”. Kirkossakin usein sanotaan, että annetaan ääni heille, joiden ääni ei muuten kuulu. Pride edusti siis keskeisiä kristillisiä arvoja.
Seurakunnissakin on silti edelleen jonkinlainen kysymys, osallistua virallisesti vai ei? Ehkä matalaa profiilia pidetään taktisesti viisaana, se on sitä ”ykseyden vaalimista”.
Toivottavasti kirkon kannaksi julkisessa keskustelussa ei jäänyt kansanedustaja Päivi Räsäsen, kd torjuva kanta Prideen. Hän moitti koko Pride-juhlintaa vääräksi ja harhaan perustuvaksi: ”Osallistumisesta Pridejuhlintaan tai sen tukemisesta vedetään johtopäätöksiä tasa-arvon, ihmisoikeuksien tai vähemmistöjen aseman kunnioittamisesta. ---- Pride-tapahtuman ympärille luotu suvaitsevaisuuden mielikuva on suuri harha.” (paivirasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi)
Kansanedustaja Juhana Vartiainen, kok vastasi lehtitietojen mukaan Räsäselle: ”Pride ottaa sallivaan syleilyynsä kaikki. Kaikki eläköön omaa elämäänsä ja sallikoon muille omansa.”
On kirkolle ongelmallista, jos sen keskeisiä arvoja kannatetaan ulkopuolella voimakkaammin kuin mitä kirkko itse tekee.
37 kommenttia
Markku Jalava :”Pride edusti siis keskeisiä kristillisiä arvoja.”
Subjektiivinen mielipide: Se Valontuoja, joka sai ihmisen uppoamaan liian syvälle materiaan ja eroamaan tietoisuudessaan siitä ”valtakunnasta, joka ei ole tästä maailmasta”, riemuitsi varmaan kanssanne.
Helsingin Pride ei sitten kuulu kirkon missioon kun siihen osallistujia ei paljoa kirkosta löytynyt. Hyvä kun seurakuntalaiset tunnistivat asiassa kristillistä arvopohjaa. Asian ei kyllä kirkolle vieras pitäisi olla mutta toisaalta kirkko ei halua nähdä puutetta tai ongelmaa siinä että se yhden aviolain voimassaollessa kohtelee Ihmisiä samanarvottomasti sukupuolen perusteella. Joten ei osallistumattomuus mitenkään kummallista voi olla.
Voi olla, että tässä maailmassa kannattaa taktikointi, mutta miten taktikoidaan viimeisellä tuomiolla. Tämä ei ole vihapuhetta, koska Jumala on valmistanut ratkaisun Pojassaan kaikkea syntiä ja saastaisuutta vastaan. Poliitikkojen ei kannattaisi paljon puhua kaikkien syleilysta, kun täällä ajassa eivät syleile edes puoluetoveria aina, vaan löytävät moitittavaa niin paljon, että välillä pitää oikein huutaa lähes pää punaisena.
Tärkeä kysymys on varmaankin, että minkä kirkon mukana kulkee?
Linkitänpä tähän seuraavan, jossa kerrotaan myös uskonpuhdistaja Martti Lutherin puhumasta kahdesta erilaisesta kirkosta.
Teksti lukijaansa siunatkoon!
https://sti.fi/luennot/files/as111197.html
Hauska väite, että ylpeyskulkue edustaisi keskeisiä kristillisiä arvoja. Muodollisuudet oli paikalla. Rekka ja risti ja sata kirkon väkeä. Jos todella olisi kyse keskeisistä arvoista, niin olisihan väkeä pitänyt olla paljon enemmän. Nyt nähtiin se, että kyseessä on pienen piirin projekti . Joka sekin on sodassa kirkon perusarvoja vastaan. Pride- sanhan tulee sanasta ylpeys. Miten ylpeys voidaan nostaa kirkon arvoksi?
Jatkoksi kahden kirkon teemaan.
Pyhän Raamatun Johanneksen evankeliumi 15. luku jakeet 18-19
”Jos maailma vihaa teitä, muistakaa, että ennen teitä se on vihannut minua. 19 Jos te kuuluisitte tähän maailmaan, se rakastaisi teitä, omiaan. Mutta te ette kuulu maailmaan, koska minä olen teidät siitä omikseni valinnut, ja siksi maailma vihaa teitä.
Kerrotko koska ja missä kirkolliskokous tai joku muu elin on tehnyt päätöksen Prideen osallistumisesta? Vai oliko niin että pieni porukka vain röyhkeästi päätti että ”kirkko” osallistuu kulkueeseen?
Eräs ystäväni osallistui Pride-tilaisuuteen puolisonsa kanssa ja kertoi, että tilaisuus oli täynnä iloa ja rakkautta ja hyväksyntää ihmisten välillä. Siis mikä oli väärin ja pahaa?
”Herra”? Mikä sinä olet määrittelemään sukupuoltani? Voinhan olla neiti, rouva , eihaluasanoa tai hybridi. Puistojuhlassa sanottiin hyvät naiset ja herrat ja siitä joku otti heti nokkiinsa.
Miksi muuten olet aina niin hirveän kiukkuinen? Löysää vähän sitä pipoa niin elämä on kivempaa.
Mielestäni evl-kirkko pilkkaa Jumalaa osallistumalla ko. kulkueeseen ja tapahtumiin. On asioita, joita ihminen ei voi päättää, koska päätäntävalta on yksin Jumalalla. Jumala yksin määrittelee sen mikä on syntiä ja mikä ei. Evl-kirkon tai joidenkin piispojen valtuudet eivät siihen riitä. Jumalan sanassa on koko totuus!
Ilmoita asiaton kommentti