Kirkollinen viha-rakkauspostitoimisto Katajanokalle!

 

 

b2ap3_thumbnail_Viharakkaus.jpg

Kirkon ihmiset saavat tätä nykyä niin paljon postia, että Itella on ihan helisemässä eikä posti enää kulje niin kuin silloin, kun Kusti vielä polki. Näin ollen postilaitos on nöyrtynyt anomaan kirkolta armoa eli  pyytänyt kyseistä pelastuslaitosta hoitamaan itse oman postinsa. Kirkkohallituksen tilat tyhjenevät Katajanokalta juuri sopivasti uutta kirkollista viha-rakkauspostitoimistoa (VR) varten.

Kirkkopostilla onkin Nokalla hyvät tilat, sillä sokkeloihin ja turhien käytävien seinille voi helposti laittaa näytille kirkon saamaa palautetta. Oman seinänsä saavat ainakin Naispappeus, Homokysymys, Raamattu-kysymys, Kirkolliset uudistukset, Seksi/ sukupuolineutraalius  ja Piispat. Rakkauspostille varataan myös oma seinä.

Tällä postitoimistomeiningillä on ihan raamatulliset perusteet, mitä tulee ihmisten vihakäyttäytymiseen. En nyt viittaa siihen, että juutalaiset tahtoivat heittää kaikki kivensä Jeesuksen niskaan, vaan Paavalin kehotukseen heittää kaikki murheet Jeesuksen päälle.

Kaikki ihmiset eivät usko Jeesukseen niin paljon, että voisivat nakata hänen niskaansa yhtään mitään. Mutta kirkko on iso ja hahmoton laitos, jättiorganisaatio, maalitaulu, johon on helppo osua. Sitä kelpaa haukkua ja piestä kuin vierasta sikaa.

Viha ei ole mikään ”puhdas” tunne, vaan cocktail monista erilaisista tuntemuksista. Siinä on pelkoa, pettymystä, ahdistusta, inhoa, vastenmielisyyttä, syyllisyyttä, katkeruutta, kiukkua  ja muuta kenkkumaista. Viha on vain jäävuoren huippu.  Mitä ilmeisimmin helpottaa, kun on jokin kohde, johon vihastumisen eli hetken hulluuskohtauksen aikana saa aggressionsa kohdistaa.

Tämä uusi kirkollinen VR-postitoimisto toimii kaikenlaisen kirkkoon kohdistuvan kaunan ja kapinan vastaanottokeskuksena. Tämä helpottaa yhteydenottajia, kun heidän ei enää tarvitse sen tarkemmin miettiä, mihin osoitteeseen postinsa lähettäisivät: Katajanokalle vaan kaikki!

Tasapuolisuuden vuoksi myös rakkausposti tulkoon jatkossa – ei piispa Askolan osoitteeseen vaan  -  tähän samaan VR-postitoimistoon. Kaikki lakeja ja säädöksiä rikkomattomat viestit laitetaan näytille suuren yleisön töllisteltäväksi. Sittenpähän nähdään, sammuttavatko rakkauden kuumat aallot vihan leppymättömät lieskat.

Näyttely on luonteeltaan vaihtuva. Näyttelyssä ollut posti poltetaan aika ajoin kakluunissa. Savupiipusta tupruavasta mustasta savusta ei voi päätellä mitään erityistä…

* * * * * * * * * *

K24-uutiset on toivonut, että blogattaisiin uutisaiheista. No, sieltähän tämäkin idea kumpusi:

https://www.kotimaa.fi/uutiset/kulttuuri/11724-irja-askolan-rakkausposti-saattaa-paeaetyae-taiteeksi

7 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Oiva keksintö. Muuten Erik Evalds sanoi aikoinaan, että kun ihmisillä on huono suhde vaikka isäänsä, mutta ihminen ei uskalla vastustaa/kertoa sitä isälleen, niin oiva vihan purkautumistie on kirkko. Kirkko on iso, hahmoton, jäykkä, pelottavakin, mutta se ei kestää lapsen potkut ja itkut kuin mies. Onko nytkin perimmiltään kyse tästä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Kappas vain, Salme. Olisiko Ruttopuiston rovasti onnistunut vain keksimään lisää ruutia? :p

  Kyllä tässä mitä ilmeisimmin on kyse samasta ilmiöstä, jonka Ewalds otti esille.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Maija Mäkelä sanoo:

  Minä olen huomaavinani, että yhden huoneen kaikki seinät on varattu Kirkon Konservatiivien VR postia varten. Aika ison huoneen…

  Toisaalta, Katajanokan ikkunoista näkyy ulkona myös Jumalan kaunis maailma, jota voi välillä tuijotella ja rauhoittua…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Niin, Maija, kerrankin kirkko on tarttunut tuumastani toimeen ja toiminut peräti alta aikayksikön.

  Mitä taas tulee Pääkallonpaikan ikkunoista katselemiseen, niin kerronpa, että muuan nyt jo eläkkeellä oleva ystäväni kuvasi aina Pohjoisrantaa. Ja vieläpä samaa kohtaa, eri vuodenaikoina, eri kellonaikoina, eri valaistuksissa. Ja läksiäisjuhlansa oli sitten valokuvanäyttely. Turha kai mainita, mikä oli aihe…?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuomas Eskelinen sanoo:

  Master Yoda: ”Fear leads to anger, anger leads to hate, hate.. to suffering”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Katja Sallinen sanoo:

  Eikö siellä Katjanokalla ole se rakkauden silta? Nähtävästi yksi viha vastaa kymmentä rakkautta, mutta entäs kun tulee se yhdestoista? Silloin tarvitaan kokonainen huone pyhittää vihalle yhdennellätoista hetkellä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Tuomas: Noinhan se juuri menee!

  Katja: Rakkauslukot sillan kaiteisiin, vihalukot sillan alle…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121