Kirkko torjuu kuumenemista, entä kylmenemistä?

Evankelisluterilainen kirkkomme laahaa vielä kaukana perässä yhdenvertaisuuden ja rakkauden kaksoiskäskyn todeksi tekemisessä. Liian moni on jätetty kylmään palelemaan. Yhdessä ajankohtaisessa meitä kaikkia kipeästi koskettavassa asiassa se on kuitenkin asettunut eturintamaan ja etenee siellä ripeästi. Kirkolla on maamme kunnianhimoisimpiin kuuluva ilmasto-ohjelma eli hiilineutraali kirkko 2030.

Ohjelmaa toteutetaan seurakuntakohtaisesti. Karjalohjan pirteä alueneuvosto teki parisen vuotta sitten aloitteen ilmastotyöryhmän perustamiseksi. Kiitos erityisesti tehokkaiden työntekijöiden tuloksia on alkanut syntyä paljon ripeämmin kuin kuvittelin.

Lohjan seurakunnan moninaisia ilmastotoimia on loistavalla journalistisella otteella selostettu viimeisessä Lohkareessa eli seurakunnan painetussa tervehdyksessä 12.10. Siinä seurakunnan jo tekemä ilmastotyö on taitavasti nidottu kirkon viralliseen ilmasto-ohjelmaan. Itse iloitsen erityisesti niistä metsäkohteista, jotka ovat siirtymässä hiilinieluiksi ja hiilivarastoiksi sekä monimuotoisuuden lähteiksi.

Toivon, että mahdollisimman moni lukisi tuosta Lohkareesta siitä arvokkaasta ja toivoa antavasta työstä, jota kirkko ilmastoalalla tekee. Toivon, että erityisesti nuoret saisivat toivon pilkahduksia tällaisesta toiminnasta ja voisin siihen itsekin osallistua. Haluaisin esitellä säästyvien metsäalueiden luontoa seurakuntalaisille järjestettävillä retkillä.

Vastaavanlaista ilmastotyötä tehdään Lohjan naapuriseurakunnissa hyvin kunnianhimoisesti. Tekemisen meininkiä löytyy paljon laajemmin kuin tiedämme. Mitä todella toivomme, se toteutuu. Äänestä seurakuntavaaleissa.

Rolf Oinonen
seurakuntavaaliehdokas
Tulkaa kaikki Lohja

2 kommenttia

  • Antero Syrjänen sanoo:

    Tiedoksenne, että Kotimaan ylläpito on linjannut, että sopiva tahti blogien kirjoittamiseen on keskimäärin kerran viikossa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Tulkaa Kaikki

    Blogiin kirjoittavat Tulkaa kaikki -henkiset seurakuntavaikuttajat eri puolilta Suomea, kukin omissa nimissään. Yhteistä meille on pyrkimys toimia kirkossa avarakatseisesti lähimmäisyyden hengessä. Tulkaa kaikki -liikkeen perusajatuksen mukaisesti haluamme herättää rehellistä keskustelua kirkon perustehtävästä, lisätä kirkollisen päätöksenteon avoimuutta ja luoda siltoja eri tavoin ajattelevien välille.