Kirja-arvio: Ehyt elämä (Mere Christianity, 1952)

Tästä kirjasta olin vuosien varrella kuullut paljon, ja nyt kun vihdoin pääsin lukemaan sen, kokemus oli monella tapaa inspiroiva.

Ehyttä elämää lukiessani jäin ensin kiinni Lewisin hieman normaalista poikkeavaan tyyliin ​​– onhan kirja alun perin koostettu useammista radiopuheista, joita C.S. Lewis piti BBC:llä kristinuskosta toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Lewis puhui aikana, jolloin olosuhteet pakottivat ihmiset painiskelemaan hyvän ja pahan käsitteiden kanssa paljon välittömämmällä tavalla kuin nykyään.

Tietysti nyt noin 80 vuotta myöhemmin maailma on erilainen, ja nykyajan lukijalle tämä on erilainen kirja. Minua kuitenkin kiehtoi ajatus siitä, että nämä sodanajan ihmiset kuuntelivat aikoinaan Lewisin sanoja ja yrittivät löytää niistä merkityksellisyyttä noina vaikeina aikoina.

Teoksessa C.S. Lewis yrittää selittää kristinuskoa tietämättömille. Hän aloittaa perusperiaatteista , että meillä kaikilla on omatunto ja tiedämme oikean ja väärän eron ja että tämä on todiste korkeammasta voimasta. Tämän jälkeen hän kertoo, mitkä hän näkee kristillisen elämän olennaisimmiksi säännöiksi ja laeiksi. Hän ei kikkaile sanastolla, vaan pikemminkin selittää asioita kansanomaisesti termeillä, joita kaikki ymmärtävät.

Eniten pidin kirjan kolmannesta osuudesta, jossa puhuttiin moraalista ja sen merkityksestä kristinuskossa, erityisesti avioliiton kontekstissa. Jälleen kerran, en ollut samaa mieltä kaikesta. Olin lievästi loukkaantunut Lewisin joistakin väitteistä, joissa hän käsittelee sukupuolirooleja. Teos on toki aikansa luomus, se tulee muistaa. Lukiessani tätä osaa kuitenkin muistin, että kirjoitusajankohdasta ei kulunut kovinkaan kauan, kunnes Lewis tapasi amerikkalaisen naisen ja joutui kyseenalaistamaan monet ennakkokäsityksistään. Hän oppi lopulta läksynsä.

Erityisen painokkaasti Lewis puhuu armosta, anteeksiannosta ja niiden merkityksestä kristillisyydessä. Anteeksianto, kuten Lewis huomauttaa, on kristillisen uskon keskiössä – sanotaanhan Herran rukouksessa, että meille annetaan anteeksi vain, kun annamme anteeksi muille. Lewis kuitenkin Lewis ymmärtää, että anteeksianto on fyysinen teko – et voi tehdä sitä ennen kuin olet valmis.

Kertoopa Lewis julistustensa ohessa myös mielenkiintoisia anekdootteja elämästä 1940-luvun Briteissä. Kenties mielenkiintoisin tarina on Lewisin kohtaaminen pankinjohtajan kanssa, mutta jätetään yksityiskohdat sikseen. Se pitää sanoa, että kyllä olivat asuntolainojen korot tuona aikana eri tasolla kuin nykyään. Muita mieleenpainuvia tarinoita ovat esimerkiksi kertomukset evakuoinneista, joita Lewisin perhe tarjosi lapsille toisen maailmansodan sytyttyä ja ilmapommitusten alettua.

Kiteytetysti ilmaistuna kirja on kronologia Lewisin ajatteluprosesseista, jotka hänen hengellinen matkansa kulki ateismista ensin vastahakoiseen ateismiin ja lopulta kristinuskoon. Lewisin tapa kirjoittaa on ihailtava: hän osaa tiiviistää ja hän tyypillisesti pakkaakin yhteen lauseeseen enemmän asiaa kuin useimmat kirjoittajat tekevät yhdessä kappaleessa. Vaikka kirja on kooste radiopuheista, toistoa ei juuri löydy.

C.S. Lewis rakentaa kristillistä oppia alusta alkaen sekä uskoville että ei-uskoville. Hän ei oleta, että lukija jo tietää asioita tai uskoo tiettyihin asioihin. Hän käyttää laajasti metaforia auttaakseen ihmisiä ymmärtämään vaikeasti käsitettävät tosiasiat Jumalasta.

Ei-uskovalle kirja on loistava tilaisuus saada selkoa siitä kaikesta, mihin kristityt uskovat. Uskovaa se auttaa ymmärtämään, miksi uskot siihen, mihin uskot. Monet kristityt, välttämättä sitä itse ymmärtämättä, uskovat asioita tietämättä miksi. Lewisin selitys kristillisestä opista alusta alkaen auttaa kristittyä täyttämään teologisen ymmärryksensä tyhjät osat.

Ei yleensä mene montaakaan päivää, etteikö jokin tämän kirjan idea ei palaisi mieleeni. Käytän kirjan logiikkaa säännöllisesti selittääkseni, mihin uskon ja miksi. Suosittelen lämpimästi.

Tietoa Ehyt Elämä -teoksen kirjastosaatavuudesta löytyy esimerkiksi Finna.fi-sivustolta. Kirja voi olla tarjolla myös valikoiduissa äänikirjapalveluissa, jos käytössäsi on nettiyhteys kotona tai puhelimessa.