Kiitos isänmaasta ja varjeluksesta sen kohtaloissa.

 

 

Äitini, joka oli kotoisin Pelkosenniemen Kairalasta, meni rippikouluun syksyllä 1939. Pelkosenniemen kirkossa kirkkoherra kertoi rippikoulun kulusta: Joulukirkkoon oli tultava. "Joka ei ole täällä joulukirkossa, sen on turha toivoakaan pääsevänsä keväällä ripille.”

Talvisota kuitenkin yllätti Lapin asukkaat. Kävi niin, että joulukuussa hyökkäävä Puna-armeija oli Lapissa edennyt jo Pelkosenniemelle. Luodit lentelivät jopa kirkon seinään.  Asukkaat olivat evakossa, kun taisteluita käytiin 16.-19. joulukuuta. Pelkosenniemellä alivoimaiset ja heikommalla aseistuksella varustetut suomalaiset voittivat, vihollinen pakeni säikähtäneenä. Taistelleet miehet kertoivat myöhemmin ihmeellisistä käänteistä, joihin liittyi esimerkiksi vesisateisen sään jyrkkä viilentyminen hyytäväksi pakkaseksi. Yhteinen kokemus oli, että tässä auttoi Herra.

Joulukuun 17. päivänä armeijan ylipäällikkö tasavallan presidentti Kyösti Kallio piti radiopuheen rohkaisten suomalaisia sotilaita: "Te sotilaat siellä rintamalla saatte joka päivä nähdä ja me täällä kotona olevat saamme ihmeeksemme kuulla, miten elämää johtava käsi antaa teille voimaa seisoa väkivaltaa vastaan ja voittaa silloinkin, kun vastassanne on valtava ylivoima." Myös presidentin puoliso Kaisa Kallio piti radiopuheen, jossa hän kehotti Suomen kansaa rukoilemaan. Koko kansan mieliala oli altis rukoukseen ja myös rukousvastauksia saatiin.

Joulukirkossa äitini oli evakkopaikassaan Kittilässä. Hän kertoi miettineensä, että miten sen rippikoulun kanssa oikein kävi. Keväällä viimein palattiin Kairalaan ja Pelkosenniemelle. Sotaisan itänaapurin kanssa oli saatu sovittua rauha, vaikkakin raskain ehdoin. Myös äitini rippikoulu jatkui Pelkosenniemellä. Kulkiessaan pyörällä kotikylästään kirkonkylään hän ajoi läpi kammottavan taistelutantereen. Ympärillä lojui sotaromua, erilaisia aseita ja ajoneuvoja, pystyyn jäätyneitä hevosenraatoja, ehkä siellä vielä oli myös kuolleita sotilaita.

Äitini muisti oman äitinsä sanoneen, että rippikouluaika oli hänen elämänsä onnellisinta aikaa. Sodan hirveitä jälkiä katsoessa hän kertoi miettineensä, että jos tämä on sitä onnellisinta aikaa, niin mitähän se loppuaika sitten on. Iloa toki toi hieman ripillepääsy keväällä 1940. Vuosikymmeniä myöhemmin äitini muisteli tätä. Hän oli hyvin tyytyväinen ja onnellinen elämästään. Erityisesti hän mainitsi Neuvostoliiton hajotessa, että oli hyvä, että totuus voitti, että valhe ei jäänyt voitolle. Talvisodan syistäkin voitiin viimein puhua totta.

Raamatun mukaan Jumala lopulta johtaa yksilöiden ja kansojen vaiheita. Kokemuksista ja historiasta voi oppia, jos tutkii rehellisesti. Jeesus opetti, että totuus tekee vapaaksi: ”Niille juutalaisille, jotka nyt uskoivat häneen, Jeesus sanoi: "Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita." (Joh. 8:31-32)

Synti voi sokeuttaa ja orjuuttaa sekä yksilöitä että kokonaisia kansoja. Siitä voi vapauttaa vain Jumalan ainosyntyinen Poika Jeesus Kristus. Kristillinen usko ja arvomaailma on nostanut monet kansat pimeydestä valoon, orjuudesta vapauteen. Olkaamme kiitollisia Suomen kansasta ja isänmaasta sekä sen vapautta puolustaneista, rukoilkaamme edelleen sen puolesta.

Kemijärven kirkkoherra Pentti Tepsa

22 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Pentti Tepsa:””Synti voi sokeuttaa ja orjuuttaa sekä yksilöitä että kokonaisia kansoja. Siitä voi vapauttaa vain Jumalan ainosyntyinen Poika Jeesus Kristus. Kristillinen usko ja arvomaailma on nostanut monet kansat pimeydestä valoon, orjuudesta vapauteen. ””

  Olisikohan esimerkkiä edes yhdestä kansasta joka on kristillisen uskon ja arvomaailman kautta noussut pimeydestä valoon?

  Raamatusta en löydä kansojen kohdalta mitään ”kutsua”, siis ainoastaan Jeesus kutsuu jokaista ihmistä parannukseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Esimerkeistä lähin lienee Suomi ja Suomen kansa sekä Suomen kieli. Ilman lähetystyötä ja kristinuskoa täällä ei meitä ja kieltämme olisi.

   Lähetyskäskyssä Jeesus puhuu kansoista: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Matt. 28:19-20.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Pentti Tepsa milloin tämä suomen ”nousu” pimeydestä valoon on tapahtunut?

   Tuot esille lähetyskäskyn, siis kuinka ”kaikki kansat” tehdään opetuslapsiksi, tapahtuuko se Jeesuksen sanojen mukaan vai miten?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Suomi tuli vähitellen kristillisen julistuksen vaikutuspiiriin noin vuosituhat sitten. Kirkko toi maahan koulun, köyhäinhoidon ja sairaanhoidon. Myös jonkinlaisella Suomen kielellä alettiin saarnata ja raamatunkäännös suomeksi saatiin reformaation yhteydessä. Samalla syntyivät Suomen ja ruotsin kirjakielet, jotka ovat edelleen Suomen virallisia kieliä.

  Jeesus sanoo: ”kaikki kansat”. Edelleen yksi lähetystyön keskeisiä piirteitä on koko kansan tavoittaminen evankeliumilla. Siksi siihen edelleen kuuluu kansankielisen Raamatun kääntäminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Pentti Tepsa siis kun ”reformaation” jälkeen suomessa oli liki kaikki kansalaiset kirkkoon kuuluvia niin olivatko he pimeydessä vai valossa, mietippä tätä kun vuosisatojen yhdessä olo loppui sisällissotaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Kristinusko tuli sivistämään metsäkansaa.

  Samalla naisista tuli alamaisia, kun Suomi aikaisemmin oli ollut Terra Feminarun eli Naisten maa. Miehet oli viety sotaretkille Ruotsin kuninkaan joukoissa ja maata hallitsivat täällä naiset. Myös Viikingeillä naiset olivat samanarvoisia miesten kanssa.

  Kristinuskon myötä, naisista tuli Evan ja omenan takia syntiin langenneita, synnin tuojia ja kaiken taikauskon voimasta noitia ja velhoja, himokkaita miesten houkuttelijoita syntiin. Naiset piti alistaa ja peittää ja sulkea sitätiloihin kuin eläimet, pois näkyvistä, ettei miehelle synny himo.

  Jos lukutaito toi meille tällaista tietoa ja sitä pidetiin jumalan sanana, ja siihen oli pakko uskoa ja sitä levitettiin kaikkeen maailmaan, niin onpa meillä nyt työtä sen eteen, että naisten ihmisarvo kaikkialla maailmassa saadaan palautettua.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Ari Pasanen, kiitos taas kommentistasi. En ihan pääse perille siitä, mitä tarkoitat.

  ”Ari Pasanen 02.12.2022 11:22 (Muokkaa) Pentti Tepsa siis kun ”reformaation” jälkeen suomessa oli liki kaikki kansalaiset kirkkoon kuuluvia niin olivatko he pimeydessä vai valossa, mietippä tätä kun vuosisatojen yhdessä olo loppui sisällissotaan?”

  Sisällissota v. 1917 ei tainnut olla ensimmäinen sisällissota Suomessa, mutta tietenkin lähinnä meitä historiallisesti. Se oli tosiasiassa osa I maailmansodan loppuselvittelyä ja osa Venäjän keisarikunnan vallankumousta, johon liittyi uusi aate:sosialismi, josta muotoutui Venäjällä marxismi-leninisminä tunnettu ideologia.

  Vihaa ja väkivaltaa ympärilleen kylvävät ovat pimeydessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Pentti Tepsa siis kun saman ”kristillisen” kirkon uskon omaavat tappavat toisiaan niin onko silloin koko kirkko pimeydessä vai valossa?

   Yksinkertaistettuna voi kysyä voitko koota orjantappuroista viinirypäleitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Ari Pasanen, kiitos kommentistasi: ”Ari Pasanen 02.12.2022 11:50 (Muokkaa) Pentti Tepsa siis kun saman ”kristillisen” kirkon uskon omaavat tappavat toisiaan niin onko silloin koko kirkko pimeydessä vai valossa?

  Yksinkertaistettuna voi kysyä voitko koota orjantappuroista viinirypäleitä”

  Pelkistäen vastaan: Näyttää siltä, että me olemme kaikki orjantappuroita, ellei Jeesus Kristus ole kanssamme.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Pentti Tepsa mitä tarkoitat ””ellei Jeesus Kristus ole kanssamme””?

   Et kaiketi muutu viinirypäleeksi vaikka Jeesus olisi kanssasi vai mitä meinaat?

   Jeesus sanoo selkeästi:

   Matt. 13:15 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, etteivät he näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi.’

   Siis kun ihminen kuvittelee ”kuulevansa ja näkevänsä”” niin eipä tätä kiinnosta mennä Jeesuksen luo parannettavaksi eli sokeana tallustaa ja kehuu koonneensa orjantappuroista viinirypäleitä, eihän ”terve”tarvitse parantajaa, vai tarvitsisiko sittenkin?

   Mark. 2:17 Sen kuullessaan Jeesus sanoi heille: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.”

   Luuk. 5:31 Jeesus vastasi ja sanoi heille: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.

   Niinpä kun kuvittelee olevansa ”terve” jo kasteesta asti niin eipä kiinnosta mennä Jeesuksen parannettavaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Lämmin kiitos Pentti blogistasi.

  Vapaa isänmaa on yksi suurimpia Jumalan ajallisia lahjoja.

  Ohessa mielenkiintoinen luento käsitellen myös tuota Pelkosenniemen taistelua talvisodan alussa. Todellinen ihme. Tämäkin. https://www.youtube.com/watch?v=6l25NBRmmHQ

  Hyvää Itsenäisyyspäivää jo näin etukäteen!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mikko Suni mihin tämä seuraava perustuu:””Vapaa isänmaa on yksi suurimpia Jumalan ajallisia lahjoja””

   Missä kohden Raamattua tai evankeliumia noin sanotaan?

   Mikä on uskovan ”Isänmaa”, eikö taivasten valtakunta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Suni sanoo:

   Ari,

   kysymyksesi osoittaa melkoista historian tuntemattomuutta (ja nykypäivän) sekä tosiasioiden näkemättömyyttä.

   Tämän enempää en tässä lähde asiasta kanssasi keskustelemaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Mikko Suni mihin tämä seuraava perustuu:””Vapaa isänmaa on yksi suurimpia Jumalan ajallisia lahjoja””

   Kaikki hyvä tulee Jumalalta, niin myös isänmaan vapaus.

   Taivasten valtakunnan lupaus ja lahja Raamatussa on lahjoista suurin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pentti Tepsa sanoo:

  Kiitos Mikko, tuo on hyvä linkki.

  Hyvää itsenäisyyspäivää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Pentti

  Kiitos hyvästä tekstistäsi. Osaat yhdistää oman läheisen perhehistorian kokonaisten kansallisten tapahtumien yhteyteen miellyttävällä tavalla. Oma ja yhteisön elämä kutoutuvat toisiinsa. Tekstisi on hyvin rakennettu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Pentti Tepsa mihin tarvitset ”tulkkia”, eikö kun Jumala ilmoittaa evankeliumin niin se riitä?

  Ajatteleppa kun lapselle opetetaan mitä tarkoittaa kunnioita isääsi ja äitiäsi, niin kun lapsi tunnustaa ettei ole kunnioittanut niin eikö Jumala lupaa puhdistaa tästä(kin) vääryydestä eli lapsi saa voiman ja ymmärryksen kunnioittaa vanhempiaan? Tulkki voi tuoda omaansa eli vaikkapa ettei aina tarvitse välittää ettei pysty kunnioittamaan, perisynti pitää siitä huolen ettei pysty. Silti vanhempien kunnioittamisessa on lupaus että menestyy ja kauan elää, pitääkö tämä lupaus paikkaansa?

  Entäpä ”kirjanoppineet” jotka eivät itse mene sisälle, kuinka he toimivat, päästävätkö he toiset sisälle?

  13 Mutta voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun suljette taivasten valtakunnan ihmisiltä! Sillä itse te ette mene sisälle, ettekä salli meneväisten sisälle mennä.

  15 Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!(Matt.23)

  Siis mitä tarkoittaa lähetyskäskyssä opettaa pitämään kaikki mitä Jeesus on käskenyt pitää, ei kaiketi mitään perisyntiopin opettamista, eihän?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Kiitos kommentistasi Ari Pasanen, nostat esille hyviä ja tärkeitä teemoja.

   Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että evankeliumi ja Raamatun sana on varsin selvä pääsääntöisesti ja tulkiksi Jeesus lupasi Pyhän Hengen. Ihan tiedollisesti sanakirjat ja hyvät raamatunhistorian esitykset auttavat. Ei kaikkea myöskään tarvitse ymmärtää kerralla, sillä rukous ja kristityn vaellus avaa ymmärrystä vähitellen.

   Jeesus suree joidenkin kirjanoppineiden ja fariseusten ulkokultaisuutta, mutta joistakin tuli Jeesuksen opetuslapsia ja merkittäviä evankeliumin julistajia, tärkeimpänä tietenkin apostoli Paavali. Paavali oli heprealaisperäiseltä nimeltään Saulus. Hän oli lähes loppuun saakka kirjanoppineen koulutuksen saanut fariseus, ennen Damaskon tien ihmettä.

   Lähetyskäsky sisältää velvoitteen Jeesuksen opetuslapseksi tekemisestä kastamalla ja opettamalla. On totta, että synnistä ja ihmisen taipumuksesta syntiin ei ole muodikasta puhua, mutta ilman syntiä ei armoakaan voi ymmärtää.

   Oikein hyvää viikonloppua.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Kiitos Pentti, kun tuot esille Talvisodan kokemuksia lappilaisesta näkökulmasta ja kommenttiketjussa kristinuskon vaikutusta Suomen kulttuuriseen ja henkiseen nousuun. Se on ollut Jumalan ihme ja siunaus.

  Luen parhaillaan Jari Tervon romaania Troikka vuodelta 2008. Se on nyt erityisen ajankohtainen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Autokraattisen Nyky-Venäjän tapa toimia omia kansalaisiaan ja naapurikansoja kohtaan tuntuu jatkavan Leninin sekä Stalinin häikäilemättömyyttä ja piittaamattomuutta ihmisoikeuksista. Romaani kuvaa Suomesta Venäjälle 1918 paenneita punaisia, jotka saavat sotilaskoulutuksen toimeenpannakseen vallankumouksen Suomessa 1920-luvulla. Komissaari Rahja opettaa sotakoulussa, että tärkeintä on oppia vihaamaan. Mukaan on päätynyt rauhanomainen toisinajattelija, punapäällikkö Rossi, joka epäilee, miksi viattomia naisia, lapsia ja vanhuksia pitää upottaa mereen, ja kysyy ”mitä he ovat tehneet?”. Rahja vastaa, ”eivät mitään, he kuuluvat luokkavihollisiin”. Samalla hän muistuttaa Rossia, että tämän kysymys voidaan tulkita vastavallankumoukselliseksi: ”Joka ei ole meidän puolellamme, on meitä vastaan.” Tältä Suomi säästyi 105 vuotta sitten.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pentti Tepsa sanoo:

   Kiitos kommentoinnista Pekka. Tuttuja maisemia ja kertomuksia ovat sinulle täältä Lapista. Äitiini ehdit tutustuakin.

   Tuo Tervon kirjan antama näkökulma on käsittääkseni varsin todenmukainen. Luokkasodan ja siihen liittyvän väkivallan katsottiin palvelevan tulevaisuudessa häämöttävää kommunistista utopiaa. Vielä 50-luvun lopussa Neuvostoliitossa julkaistu valtion perusteos Marxismin-Leninismin perusteet (Основы марксизма-ленинизма) hyväksyy esimerkiksi väkivaltaiset uudelleenkoulutusleirit. Teoksen laatija on Otto Wille Kuusinen, mutta tekijöissä on useita neuvostoliittolaisia akateemikkoja, joista ainakin Vygodski oli hyvässä maineessa suomalaisissakin yliopistoissa psykologian alalla vielä 80-luvulla. Teos oikeuttaa väkivallan kommunismin nimissä.

   Kun venäläisupseereita oli sotavankeina työssä suomalaisilla maatiloilla, kertyi myös hyviä ja inhimillisiä kokemuksia venäläisistä. Vanki söi talonväen kanssa samassa pöydässä ja muutenkin päivärytmiltään kurinalaiset työntekijät herättivät kunnioitusta. Rauhan tultua vangit itkivät katkerasti joutuessaan palaamaan Neuvostoliittoon. Tietojeni mukaan monia rangaistiin heidän palattua Neuvostoliittoon. Järjestelmä oli ankara kaikille.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.