Katsomusopetuksen sidonta jäsenyyteen

Olisi outoa, jos Vegaaniliiton jäsen tilaisi pippuripihvin, tai mormoni menisi Alkoon. Vielä oudompaa olisi jos valtio kieltäisi tämän: ”Kun olet vegaani niin sitten olet kokonaan!”

Katsomusopetuksessa tilanne osittain tämä, ja uusi esitys lukiolaiksi säilyttää tilanteen.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvan opiskelijan pitää opiskella evankelis-luterilaista uskontoa, hän ei saa valita esimerkiksi elämänkatsomustietoa. Uskontokuntiin kuulumaton sen sijaan voi mennä joko suurimman uskontokunnan tai ET:n tunneille.

Miksi näin? Ja itse asiassa onko tilanne rinnasteinen edes vegaaniin pippuripihviä syömässä? Jos vaikkapa joku luterilainen opiskelija haluaisi tutustua ortodoksiseen uskontoon, ja sitä koulussa opetettaisiin, en näe miksi se tulisi kieltääkään.

Hieman laajemmin muutoksesta ks. Lukiolaki uudistuu, katsomusopetus säilyy.

  1. Lukion katsomusopetuksen osalta komppaan Joria, vaikka olenkin kristitty. Lukion tehtävä on antaa akateemisten opintojen pohjaksi tarpeellinen yleissivistys. Siksi olisi paikallaan, että katsomusopetus voisi rakentua vaikkapa seuraavasti: oppimäärän laajuus vähintään kaksi kurssia. 1. kurssi olisi kaikille pakollinen yleisen uskontotiedon ja katsomustiedon kurssi, jossa esiteltäisiin kulttuurista merkitystä omaavat uskonnot, siis ainakin kristinusko, islam, hindulaisuus, buddhalaisuus ja ns. uususkonnot sekä uskonnottomista katsomusjärjestelmistä ainakin ateismi ja agnostismi. Toisena pakollisena kurssina olisi sitten perusteellisempi analyysi vaihtoehtoisesti jostakin em. uskonnoista ja katsomusjärjestelmistä. Laajempia opintoja varten olisi sitten tarjolla mahdollisuus tutustua muihin kiinnostaviin vaihtoehtoihin tuossa tarjonnassa, sekä ehkäpä myös tutustumista kiinalaiseen filosofiaan, juutalaisuuteen ja luonnonuskontoihin. Tässä olisi se hyvä puoli, että piintynytkin ateisti saisi jonkinmoisen käsityksen siitä, mitä kristityt, muslimit jne opettavat ja hartainkin uskovainen joutuisi tutustumaan myös uskonnonvastasiin argumentteihin. Ehkäpä näin voisivat kuplien seinämät hieman ohentua.